Få et efterlønsbevis og tjen penge på det

Der er penge at tjene, hvis du får et såkaldt efterlønsbevis. Det handler blot om, hvordan du ”lægger taktikken,” fra den dag du har ret til efterløn.

De gule sider_jun.bmp

Redigeret af: Frank Rasmussen • Illustration: daniellebrandt.dk

For at rydde eventuelle misforståelser af vejen, så er et efterlønsbevis ikke det samme som efterløn. Med et efterlønsbevis i hånden er vejen til efterløn dog banet, selvom du er uheldig og senere fx bliver syg.

Der er herudover en række kontante gevinster ved et efterlønsbevis. Den første gevinst er, at du slipper for at betale efterlønsbidrag, når du først står med beviset i hånden. I 2016 udgør bidraget 488 kroner pr. måned, så der er så at sige en kontant besparelse fra dag ét.

2-års-reglen
Anden gevinst er, hvis du bliver på arbejdsmarkedet minimum to år efter, du har fået beviset. Ved at opfylde den såkaldte 2-års-regel kan du:

  • Få efterløn til den maksimale sats
  • Undgå at blive modregnet i pension

Det kræver, at du i de to år har arbejdet i såkaldt "væsentligt omfang."

Den skattefri præmie
Hvis du har tænkt dig at blive på arbejdsmarkedet, efter du har opfyldt 2-års-reglen, kan du tage hul på den tredje gevinst - den skattefri præmie.

Du optjener en præmieportion, hver gang du har drevet din virksomhed i væsentligt omfang i 13 uger. Du kan tjene op til 12 skattefri præmieportioner, hvilket i sidste ende kan udløse 156.504 kroner (2016-tal).

Hvis du arbejder i hele din efterlønsperiode, har du mulighed for at indløse den maksimale skattefri præmie. Præmien bliver først udbetalt i forbindelse med, at du går på folkepension.

Dine fordele ved efterlønsbeviset:

  • Du slipper for at betale efterlønsbidrag fra den dag, dit bevis er gyldigt
  • Du kan få beregnet din efterløn efter den indkomst, du har på det tidspunkt, dit bevis er gyldigt fra. Det kan være en fordel, hvis du senere går ned i arbejdstid og indtægt. Det kaldes også satsgarantien
  • Du kan gå på efterløn, selvom du bliver syg

Der er tilknyttet en række dokumentationskrav og frister for at få et efterlønsbevis. Dem kan du læse om i vores brochure "Værd at vide om efterløn" på ase.dk. Har du spørgsmål til dine efterlønsmuligheder, er du altid velkommen til at ringe til os på 7013 7013.

 

MÅLRETTEDE NYHEDER PÅ NETTET OG VIA MAIL
Har du brug for nyheder om lønmodtageres, lediges eller efterlønsmodtageres muligheder og pligter, kan du læse vores nyheder på ase.dk under ”presse og nyheder”.

Får du dagpenge eller efterløn, sender vi automatisk nyhedsbreve til dig, hvis vi har din mailadresse. Du kan logge dig ind på mitase.dk og se under ”mine oplysninger” for at sikre dig, at vi har din mailadresse.

-----------------------------------

Læs hele magasinet

Ase Nyt Forside Asedk