Det gode generationsskifte planlægges 10 år i forvejen

leder.PNG

Langt de fleste virksomheder i Danmark er små. Otte ud af ti virksomheder har under fem ansatte. Samtidig har de få ejere. Syv ud af ti virksomheder har kun én kontrollerende ejer. Men de selvstændige erhvervsdrivende har stor samfundsmæssig betydning for velstandsskabelsen. De udgør rygraden i dansk erhvervsliv.

Derfor er det helt afgørende for landets fremtid, at de små virksomheder klarer sig godt – også i fremtiden. Her ligger der en stor udfordring og venter. I løbet af de næste ti år står flere end 23.000 virksomheder over for et ejer- eller generationsskifte.

Men selvom så mange selvstændige erhvervsdrivende står over for en så afgørende proces, har kun hver femte nedfældet en plan for et ejer- eller generationsskifte. Det er alt for få.

Det betaler sig nemlig at have en plan. Selvstændige med en klar plan for virksomhedens fremtid klarer sig væsentligt bedre, når uforudsete situationer opstår – ikke mindst når sygdom påvirker ejerens helbred. De får samtidig en højere økonomisk gevinst, hvis ejer- eller generationsskiftet er planlagt i god tid.

Derfor skal planlægning af ejer- eller generationsskifte integreres som en naturlig del af virksomhedens langsigtede strategi.

Ofte tager det mere end ti år at gennemføre en ordentlig udtræden for ejeren og overdragelse til næste generation, nøglemedarbejdere eller andre med interesse for at drive virksomheden videre. Man kan ganske enkelt ikke starte for tidligt.

Alligevel har hver tredje kun tænkt på et kommende ejerskifte, uden at det er blevet til andet end tankespind. Og endnu værre - hver tredje kender ikke engang værdien af deres egen virksomhed.

Ase hjælper gerne medlemmerne på rette vej. Opfordringen til at tage tidligt fat på planlægningen af et ejer- eller generationsskifte kan ikke siges højt nok.

Karsten Mølgaard Jensen
Administrerende direktør i Ase

 

Læs hele magasinet:

Ase Nyt Forside Asedk