Hvad er en freelancer?

Som freelancer er du din egen herre – en selvstændig virksomhed, der tilbyder din arbejdskraft inden for en bestemt niche og/eller branche. Som freelancer vil du blive hyret på kontraktbasis af en eller flere virksomheder til at udføre en eller flere arbejdsopgaver.

Hvad er forskellen på at være freelancer og iværksætter?

Uanset om du er freelancer eller iværksætter, driver du din egen virksomhed, og der er således ikke den store forskel på de to typer selvstændighed. Dog er der en forskel, når det gælder fokus for virksomheden. For freelanceren handler det at være selvstændig typisk om at være sin egen herre, selv bestemme mængde og type af opgaver og generelt drive sin virksomhed, mens iværksætterens primære mål er at få sin virksomhed til at vokse – og måske sælge den efter en periode.

Hvorvidt du betragter dig selv som det ene eller det andet, har afgørende betydning for, hvilken forretningsmodel, du vælger, og hvordan din strategi og investeringer former sig.

Fordele og ulemper ved at være freelancer

Det kan lyde besnærende at være freelancer og herre over sin egen tid, og der er da også ganske mange fordele ved det. Dog er der sjældent udelukkende fordele ved noget, og her ser vi nærmere på både fordele og ulemper ved at være freelancer.

Fordele ved at være freelancer

Du er din egen chef! Det betyder, at du selv bestemmer, hvor lidt eller hvor meget du arbejder – og hvornår du arbejder. Dertil kommer, at du som freelancer ofte får en højere timeløn, end hvis du var fastansat et sted. Det skyldes, at du selv kan beholde det overskud, du får fra de timer, du arbejder (men du skal naturligvis stadig betale moms og skat). Som freelancer kan du vælge at arbejde inden for et bredt felt, eller du kan specialisere dig alt efter interesse og evne. Desuden kan du fravælge opgaver, som ikke interesserer dig, eller som ikke er inden for dit felt.

Du kommer sjældent til at kede dig som freelancer, for med mange forskellige arbejdsopgaver følger mange forskellige typer mennesker, brancher og virksomheder. Og er der opgaver ved freelancerlivet, du ikke er så vild med, kan du outsource den. Mange freelancere outsourcer f.eks. deres regnskab til en bogholder eller revisor, så de selv kan koncentrere sig om de opgaver, de har mere lyst til – og kompetence indenfor.

Ulemper ved at være freelancer

Før du bliver selvstændig freelancer, er det vigtigt, at du er opmærksom på en række forskellige udfordringer, du kan stå overfor. Det er spændende at være sin egen chef, men det er ikke nogen lille opgave. Du skal nemlig påtage dig alle chefens opgaver, som at skaffe opgaver (nok), og der er desuden oftest kun dig selv til at lave alt arbejdet. Derfor skal du sørge for at have en tilpas mængde opgaver, så du både tjener penge nok til at få det hele til at løbe rundt og ikke så mange, at du ikke kan følge med.

Når du er selvstændig freelancer, vil du opleve, at din arbejdsbyrde svinger meget fra måned til måned – og det gør din indkomst dermed også. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at have en ’buffer’ til de måneder, hvor du ikke tjener så meget. Du skal også huske at lægge penge til side til ferie, pension, løn under sygdom, skat og moms – det er der nemlig ingen, der gør for dig.

Som selvstændig freelancer kan det være svært ikke at tage arbejdet med hjem, så forsøg at trække en tydelig streg mellem privat- og arbejdsliv. En god måde at gøre det på er at opsøge netværk og/eller kontorfællesskaber, hvor det er muligt at få sparring på opgaver, der ikke lige falder inden for dine egne spidskompetencer. Samtidig giver et solidt netværk og/eller et kontorfællesskab dig støtte og kollegialt samvær, og du slipper dermed for at sidde meget alene og måske ende med at føle dig ensom.

endnu ikke medlem?

Medlemmer