tag springet

Det kan være spændende, men også skræmmende, når man har en god idé. Er du typen der springer ud i det? Eller er du typen der gerne vil være tryg, før du gør det?

klar, parat - selvstændig

Uanset om du går rundt med en drøm om at være selvstændig eller allerede har haft dit første salg, har vi samlet de bedste råd, som kan hjælpe dig på vej eller videre fra, hvor du er nu. Vi taler dagligt med selvstændige og har samlet de mest hyppige spørgsmål sammen, og svaret på dem her. Du kan bl.a. få hjælp til hvilken selskabsform du skal vælge og hvordan du gør, hvordan dit projekt finansieres og hvilke forsikringer du bør overveje.

budget - hvad skal du være opmærksom på?

Sørg for at få uvildig rådgivning, som man kan stole på. Bed om at blive sat ind i processerne, så man for eksempel selv kan overtage styringen i fremtiden.

Der kan nærmeres læses om budget her.

sparring - det gør en stor forskel

Der er ingen, som er verdensmester i alt. Sparring giver anledning til udvikling som kan betyde vækst! Som iværksætter er det vigtigt at erkende, hvilke mangler der måtte være og vurdere, hvordan de bedste løsninger findes. Til det anbefales det at benytte sig af kompetent sparring.

Sparring kan fx være vedrørende:

 • Idéudvikling
 • Design af produkt
 • Forståelse og indsigt i økonomiske og juridiske aspekter

Når man som iværksætter er ny på markedet, skal man suge al den hjælp til sig, som er muligt. En iværksætter kommer længst ved at sparre med kompetente personer på det område og marked man gerne vil ind, da det giver den mest valide feedback.

Man kan bl.a. se 5 gode råd fra iværksættere eller besøge Startvækst Virk for at finde et væksthus tættes på dig - det er ganske gratis og uvildig vejledning.

jura - få svar på spørgsmål

Der kan opstå mange spørgsmål, når man som selvstændig skal ansætte ens første medarbejder eller har medarbejdere ansat. I de tilfælde er det en fordel at kende lovgivningen eller have adgang til jurister, der gør.

Ase tilbyder professionel telefonisk rådgivning, hvor man kan få svar på alle de spørgsmål, der vedrører forholdet mellem virksomheden og dens. Den eneste betingelse for at benytte den telefoniske rådgivning er et medlemskab af foreningen Ase Selvstændig.

forretningsplan - lav en og få struktur på tankerne

En forretningsplan er, helt kort, en beskrivelse af virksomheden og en plan for, hvordan man vil drive og udvikle den. Når man går med drømmen om at være selvstændig, så fyldes hovedet ofte med kreative ideer og tanker. Sørg for at skrive dem ned og lave delmål, så du kan strukturere dem og skabe et hurtigt og nemt overblik.

Nedenfor er overvejelser som man bør have i forbindelse med udarbejdelse af en forretningsplan:

 • Hvem er ejerne?
 • Hvad sælger virksomheden og hvilken værdi skaber virksomheden for kunderne?
 • Hvilken omsætning forventes det første år, og er der behov for finansiering?
 • Hvilken virksomhedsform ønskes og planlægger man at arbejde på deltid eller fuldtid?

Man kan bl.a. bruge Virks skabelon til en forretningsplan. Den er nem og ligetil.

navn og logo - skab kendskab og tryghed. Det ér vigtigt!

Man har formentligt allerede gjort sig tanker om, hvad ens virksomhed skal hedde - men har man overvejet logo og design?

Nedenfor er overvejelser i forhold til ens navn og logo:

 • Virksomhedens navn skal afspejle det image / brand man ønsker
 • Fremtidssikring: Kan navnet og produkterne udvides til udlandet, hvis det bliver en succes?
 • Husk at undersøge om ens navn er tilgængeligt - det kan gøres her.

 

Et logo er det første indtryk en potentiel kunde får af virksomheden. Det kan være godt givet ud at få en professionel til at hjælpe!

 • Spørg ens netværk om de har anbefalinger. Husk at man også kan bruge Facebook og LinkedIn til at søge!
 • Sørg for at få et overslag på prisen, så man ikke får en grim overraskelse ved afregning
 • Husk at logoet skal bruges på tværs af flere kanaler og ofte også både online såvel som offline (Fysisk)

forsikring - hvad er nødvendigt?

Det kan være vanskeligt at finde ud af, hvilke forsikringer der er lovpligtige, og hvilke der er frivillige. Når man starter en virksomhed, er der derfor forsikringer som er en god idé at tegne, og så er det forsikringer, som man er forpligtet til at tegne.

Få overblikket over de forskellige her.

endnu ikke medlem?

bliv medlem

Inspiration - video

Nogle gange kan et lille skub hjælpe det sidste stykke vej, inden man begiver sig ud i livet som selvstændig. Herunder kan du finde en masse inspiration fra selvstændige der fortæller om alt fra opstart og bump på vejen til hvordan sparring hjalp dem til succes. Klik på links herunder fører dig til YouTube hvor videoen afspiller. Det er kun et udvalg herunder og du kan selv bladre videre på vores YouTube kanal for at finde flere videoer.

Jacob Espensen - Iværksætter interview med ChefMade
Inspirations video, iværksættere