Debatindlæg: Hop på stedet?

13.03.2015

Af Karsten Mølgaard Jensen, direktør i Ase (Jyllands-Posten, 15. marts 2015)

Kommunerne er klar til det næste digitale tigerspring, skriver KL-formandskabet i kronikken 11/3. Spørger man nogle af brugerne af kommunernes digitale løsninger, virksomhederne, så er der mest brug for et grundigt digitalt reparationsarbejde i KL og kommunerne end planlægning af nye tigerspring.

Ase har spurgt vores mange medlemmer blandt små selvstændige erhvervsdrivende, hvordan de oplever brugervenligheden på en af de meget brugte offentlige digitale indberetningsløsninger, NemRefusion. Det er her, virksomhederne søger om refusion for sygedagpenge eller barselsdagpenge for deres medarbejdere. NemRefusion ejes blandt andet af KL.

Konklusionen er en dumpekarakter til brugervenligheden fra virksomhederne: I alt 48 pct. af Ases medemmer svarer, at indberetningsprocessen på NemRefusion er svær eller meget svær at gennemføre. 51 pct. af virksomhederne oplever indberetningen som tidskrævende eller meget tidskrævende. Det er forhold, der kunne være undgået, hvis man havde forholdt sig til brugernes behov og til design af brugervenlige løsninger.

Med NemRefusion taler vi om processer, der gentages igen og igen ude i de små virksomheder. 93 pct. af alle virksomheder i Danmark har under 10 ansatte. De administrative ressourcer er små, og indberetning på løsninger med ringe brugervenlighed bliver derfor en tidsrøver og et enormt irritationselement i hverdagen.

Konklusionen er, at dårlige digitale løsninger koster tid og penge både for virksomheder og borgere. NemRefusion er kun et eksempel. Det er derfor bydende nødvendigt, at der sker en mentalitetsændring, når det gælder offentlige myndigheders måde at digitalisere på. Digitale løsninger er ikke kun til for at gøre livet lettere for det offentlige, men i lige så høj grad for at gøre livet lettere for brugerne, såvel borgere som virksomheder.

Ase kan derfor kun kraftigt opfordre KL og kommunerne til at kigge kvaliteten af de eksisterende digitale løsninger grundigt igennem, før man kaster mængder af energi ind i planlægningen af nye ”landvindinger”. Ase formidler gerne resultatet af vores undersøgelser.