Debatindlæg: Iværksætterlån mod højtuddannedes ledighed

07.05.2015

Et mikrolån til iværksættere kan være med til at løse problemet med den høje ledighed for akademikere, skriver adm. direktør i Ase Karsten Mølgaard Jensen i dette debatindlæg.

Af Karsten Mølgaard Jensen, adm. direktør i Ase. (Jyllands-Posten, 7. maj 2015)

Til trods for flere forårstegn i økonomien ser jobsituationen ifølge en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd omtalt i JP 4/5 stadig kulsort ud for mange nyuddannede. Især for akademikere, hvor mere end hver fjerde skifter eksamenspapiret direkte ud med et dagpengekort.

Regeringen vil løse problemet ved at begrænse optaget på de uddannelser, som lige nu er hårdest ramt af ledighed. Det virker umiddelbart logisk, men erfaringsmæssigt har det vist sig, at det er uhyre svært med fornøden præcision at forudsige, hvad erhvervslivet efterspørger om bare fem eller 10 år.

Ase har derimod et konkret forslag, der både har en positiv effekt på dimittendledigheden og samtidig indebærer en minimal økonomisk risiko for statens finanser. Forslaget sigter mod at øge incitamentet blandt studerende til at stifte egen virksomhed, mens de stadig er en del af universitetsmiljøet.

Det er dokumenteret i flere undersøgelser, at lysten til at blive iværksætter er til stede blandt op mod halvdelen af de studerende. De ser livet som selvstændig som et attraktivt alternativ til lønmodtagerkarrieren. Men desværre bliver mange studerende begrænset af manglen på penge.

Ase foreslår derfor, at der indføres en ny type iværksætterlån. Et mikrolån, der er målrettet til nyuddannede, der vil forsøge sig som iværksættere. De skal kort sagt kunne låne penge gennem SU-systemet, mens de starter egen virksomhed.

Der er gode effekter både beskæftigelsesmæssigt og økonomisk ved at gøre iværksætteri til en alment benyttet karrierevej for de studerende. Analysehuset Damvad har regnet på konsekvenserne af at indføre dette nye mikrolån, og resultatet var klokkeklart:

Hvis blot 49 nyuddannede, som ellers var havnet i ledighed, benytter lånetypen, vil det inklusive administration og diverse risici være gratis for staten at indføre.

Et nyt målrettet mikrolån til dimittender kan naturligvis ikke træde i stedet for ministerens planer og ej heller, at det nødvendigvis er det eneste saliggørende. Men vi anser det for at være et stærkt og nødvendigt supplement til den eksisterende indsats, hvor de høje ledighedstal desværre bekræfter, at den nuværende indsats ikke kan stå alene.