Husk iværksætterne og de selvstændige i 2025-plan

14.01.2016

Debatindlæg af adm. direktør Karsten Mølgaard Jensen, Ase, om iværksætternes og de selvstændige erhvervsdrivende store betydning for dansk økonomi i en fremtidig 2025-plan. Bragt i Børsen den 25. januar 2016.

Hvad skal Danmark leve af de næste ti år? Det er i virkeligheden det spørgsmål, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har sat sig for at besvare med løftet om at fremlægge en 2025-plan til sommer.

At tænke sig om og se frem er altid godt. Blot det ikke udsætter eller bremser vigtige beslutninger, som bør træffes eller forberedes hurtigst muligt.

Desværre er der ofte en tendens til, at blikket rettes for ensidigt mod de store virksomheder, når vækstgrundlaget i dansk erhvervsliv vurderes.

Naturligvis er det afgørende, hvordan de toneangivende virksomheder i eksempelvis C-20 indekset klarer sig. Men faktisk arbejder to ud af tre danskere i den private sektor i mikro-, små og mellemstore virksomheder, og netop mikrovirksomheder med under ti ansatte er den altdominerende virksomhedstype i Danmark.

Her er potentialet for vækst i Danmark stort. Derfor er det essentielt, at forholdene for at starte og drive egen virksomhed er så gode, at danskere med spændende ideer og lyst til at virke som selvstændige forfølger drømmen og starter op for sig selv.  

Det handler naturligvis om skat. Men først og fremmest handler det om, at hverdagen som selvstændig hænger fornuftigt sammen. At mulighederne fra at komme fra idé til virkelighed er overskuelige. At det er muligt at skaffe finansiering til at komme i gang – og at der er et rimeligt sikkerhedsnet under én, hvis forsøget mod forventning kuldsejler.

En af de helt store barriere for at lykkes og trives som selvstændig er i dag det omsiggribende bureaukrati, der for mange selvstændige ødelægger arbejdsglæde, forhindrer dem i at fokusere på kerneforretningen og i værste fald udvide virksomheden.

Så der er nok at gå i gang med. Regeringen har bebudet en ny iværksætterstrategi, og en løsning på et dagpengesystem for selvstændige og freelancere trænger sig på.

Efter dagpengereformen i efteråret lovede regeringen at nedsætte et udvalg med særligt fokus på et dagpengesystem for selvstændige erhvervsdrivende. Et vigtigt arbejde, der bør sættes i gang snarest uagtet, at regeringen nu har sat det lange perspektiv i fokus.

Smuldrer lysten til iværksætteri og danskernes tiltro til, at det er muligt at ernære sig som selvstændig, er dansk økonomi og dermed Danmark ilde stedt.

Det er en vigtig pointe at holde sig for øje, når regeringen for alvor går i gang med at besvare spørgsmålet om landets økonomiske formåen frem mod 2025.

Læs debatindlægget i Børsen her: http://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/131954/artikel.html