Små virksomheder skaber vækst over hele landet

23.02.2016

De mindste virksomheder spiller en hidtil overset rolle, når det gælder om at skabe fremgang og nye arbejdspladser over hele landet, skriver Karsten Mølgaard Jensen i Skive Folkeblad.

Foråret er på vej. Optimismen spirer blandt landets selvstændige. Hver tiende erhvervsdrivende vil ansætte flere medarbejdere i år, viser en analyse blandt Ases medlemsvirksomheder.

Det er godt nyt. Dermed er der udsigt til 20.000 ekstra arbejdspladser fordelt over hele landet, hvis hver tiende af Danmarks 200.000 selvstændige erhvervsdrivende hver ansætter blot én ekstra medarbejder.

Der er med andre ord et kæmpe potentiale for at skabe fremgang og nye arbejdspladser, hvis endnu flere skippede lønmodtagerjobbet og realiserede drømmen om at starte egen virksomhed.

Faktisk har Danmark i dag bundrekord som det land i EU med færrest selvstændige blandt de beskæftigede. Derfor er det ikke nok kun at kigge på, hvordan vores virksomheder vokser. Det er mindst lige så vigtigt at få flere lønmodtagere til at forfølge iværksætterdrømmen. Det kræver, at vi får skabt de rette rammer for selvstændige.

Først og fremmest trygge økonomiske rammer og en iværksætterpolitik, der gør op med administrativt besvær for de mange små virksomheder. Derfor ser jeg frem til, at vi også får et tidssvarende dagpengesystem for de selvstændige og større fokus på vilkårene for virksomheder med få ansatte.

Danner fundamentet

Netop de mindste virksomheder danner fundamentet i dansk erhvervsliv. Mere end ni ud af 10 virksomheder har under ti ansatte og en samlet årlig omsætning på over 900 milliarder. Alligevel koncentreres debatten om vækstudfordringerne om de større virksomheder. Blandt andet fokuserer regeringen i den netop offentliggjorte "Redegørelse om vækst og konkurrenceevne" alene på vækstvirksomheder som virksomheder med mindst ti ansatte.

Men det er for snævert, hvis det skal lykkes at skabe fremgang og nye arbejdspladser i hele landet. Her spiller de mindste virksomheder en hidtil overset rolle.

Læs indlægget her: