Til kamp for iværksætteri

08.03.2016

Nok kræver det mange timers arbejde at stable en virksomhed på benene. Men det giver også glæde. Faktisk oplever flertallet, at deres livskvalitet forbedres, efter at de er blevet selvstændige. Men kvinderne tøver mere end mændene med at slippe den faste månedsløn og realisere iværksætterdrømmen, skriver Karsten Mølgaard Jensen i Frederiksborg Amts Avis på kvinderne internationale kampdag.

Traditionen tro står 8. marts i kvindernes tegn. Med god grund. Nok har ligestillingskampen båret frugt. Kvinderne stormer frem på uddannelsesinstitutioner og chefgange. Men på et uhyre vigtigt område som iværksætteri står udviklingen stille. Kun hver tredje iværksætter er kvinde. Sådan har det været siden årtusindskiftet.

Øjensynligt er færre kvinder end mænd tændte på at forlade lønmodtagerjobbet og gøre den gode idé til levevej.

Mens hver sjette mand tænker i de baner, overvejer kun hver ottende kvinde at starte egen virksomhed, viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Ase.

De relativt få kvindelige iværksættere er ikke kun et problem for de kvinder, som faktisk har en eller flere fremragende idéer, men aldrig får dem afprøvet. Det er spild af dyrebar dynamik og kreativitet, som er helt nødvendig, hvis vi skal klare os i den globale konkurrence. Derfor gælder det om at udnytte potentialet for iværksætteri og få flere -ikke mindst kvinder -til at afprøve deres ideer som selvstændige.

Særligt udsigten til usikkerhed om økonomien, hvis den faste månedsløn droppes, afholder kvinderne fra at forsøge sig som selvstændige. Netop større økonomisk tryghed for selvstændige -for eksempel i form af bedre mulighed for dagpenge, pensionsopsparing mv. -er det helt afgørende tiltag, hvis flere kvinder skal tage springet og starte egen virksomhed, viser den nye undersøgelse.

Et rimeligt og gennemskueligt dagpengesystem er altså en helt afgørende parameter, hvis flere kvinder skal have mod på et liv som iværksætter.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har for nylig nedsat et embedsmandsudvalg, der skal komme med forslag til, hvordan dagpengesystemet kan skrues sammen for netop selvstændige, freelancere og atypiske ansatte. Det er et vigtigt arbejde.

Fremtidens økonomiske sikkerhedsnet spiller en helt afgørende rolle for lønmodtageres lyst til at kaste sig ud i iværksætteri. Det vurderer såvel lønmodtagere som selvstændige, unge som ældre, mænd som kvinder. Men allermest udtalt for kvinderne.

Det kræver hårdt arbejde

At starte egen virksomhed kræver hårdt arbejde. Succesen skal iværksætteren knokle sig til. Så det kræver en stabil hjemmefront at eje en virksomhed.

Det er der masser af eksempler på i dansk erhvervsliv -og har intet at gøre med, om kvinder er dårlige iværksættere eller ej. Det handler i høj grad om at være mønsterbryder.

Som iværksætter springer du ud af den klassiske skoling til at blive akademiker eller offentlig ansat.

Netop uforudsigeligheden ved tilværelsen som selvstændig kan være endnu en forklaring på den manglende lyst til at følge i sporene på Agnes Jensen fra Matador. Mens mænd frejdigt søger stillinger, selv om de langtfra opfylder de efterspurgte erfaringer, har kvinder typisk næsten alle kvalifikationerne dokumenteret. Problemet ved iværksætteri er, at her er tjeklisten i princippet uendelig. Det afholder kvinder fra at forsøge sig som selvstændige, har blandt andre Camilla Ley Valentin, medstifter af softwarevirksomheden Queue-it og vinder af flere iværksætterpriser, påpeget.

48-årige Susanne Hessellund fra Esbjerg og mor til seks er en af de kvinder, der har fået succes ved at kombinere sin lidenskab med et originalt forretningskoncept.

Allerede som teenager drømte hun om at blive helikopterpilot, og uden familiens viden sparede Susanne Hessellund 100.000 kroner sammen for at tage et helikoptercertifi-kat. Det skulle siden vise sig at være en overordentlig god investering. Efter at have fået certifikat i 1994 vekslede hun mellem at have egen helikoptervirksomhed og være ansat som pilot. De seneste år har hun med stor succes satset på sin egen helikoptervirksomhed Bel Air Aviation, der flyver mandskab ud til boreplatforme og vindmølleparker i Nordsøen. Efterhånden fik Susanne Hessellund kunder som Dong, Maersk Offshore og Siemens og med en formue på svimlende 1,1 milliarder kroner røg hun i 2014 ind listen over de 100 rigeste danskere.

Udsigten til at blive millionær eller som Susanne Hessellund milliardær er dog langtfra drivkraften for alle iværksættere, der forlader lønmodtagerjobbet for at forfølge lysten til at drive egen virksomhed. Typisk er det friheden, fornemmelse af at være sin egen herre, der driver lysten -også for kvinderne.

For nok kræver det mange timers arbejde at stable en virksomhed på benene.

Men det giver også glæde. Faktisk oplever flertallet, at deres livskvalitet forbedres, efter at de er blevet selvstændige.

Så flere kvindelige iværksættere vil ikke blot øge dynamikken i samfundet, det vil også gavne den enkeltes livskvalitet.

Det er en vigtig pointe netop 8. marts.