Tryghed gør Danmark rigere

26.07.2016

Alle beskæftigede skal have mulighed for at forsikre sig og opnå samme grad af økonomisk tryghed i hverdagen.

Der hersker mange fordomme om iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende. En af de værste er den med, at det skal være forbundet med stor personlig økonomisk risiko at starte egen virksomhed. Ellers mangler den nødvendige motivation, der gør virksomheden levedygtig.

Den fordom stortrives stadig blandt politikere, lønmodtagerorganisationer og sågar visse arbejdsgiverorganisationer. Men det er og bliver en fordom, som fortjener at blive aflivet. Jo før, desto bedre – for den forhindrer mange fra at springe ud som iværksættere og gør derfor Danmark fattigere.

Netop manglende økonomisk sikkerhedsnet under iværksætterdrømmen er faktisk den største barriere for at oprette egen virksomhed. Skal flere danskere tage springet og realisere den gode idé som iværksættere, kræver det, at også selvstændige erhvervsdrivende har adgang til økonomisk trygge rammer, hvis forretningsgrundlaget skrider.

Det vurderer selvstændige som lønmodtagere. Mænd som kvinder. Unge som gamle. Det er fakta frem for fordom, som er dokumenteret i nye undersøgelser af befolkningen.

For Ase er det derfor afgørende, at alle beskæftigede får mulighed for at forsikre sig og opnå samme grad af økonomisk tryghed i hverdagen. Uanset om de er lønmodtagere, selvstændige, freelancere eller ansat på atypiske vilkår. Eksempelvis ved at kombinere lønarbejde med at drive egen virksomhed. Sådan vil arbejdslivet blive for flere og flere danskere på fremtidens arbejdsmarked, og det skal dagpengesystemet være gearet til.

Derfor skal der skabes parallelitet mellem dagpengesystemet for lønmodtagere, der blev forhandlet på plads i efteråret, og den dagpengeløsning for selvstændige og freelancere, som et embedsmandsudvalg under Beskæftigelsesministeriet nu er i gang med at udtænke. Det er en vigtig opgave, og Ase er med hele vejen. Vi har udarbejdet et konkret forslag til et nyt og mere fair, gennemskueligt og enklere dagpengesystem, som vi har præsenteret for både beskæftigelsesministeren og embedsmandsudvalget.

Det er nu, fordommene om den risikosøgende iværksætter og selvstændige erhvervsdrivende skal aflives, så vi kan få etableret et bedre og mere fornuftigt økonomisk sikkerhedsnet under alle dem, der driver virksomhed i Danmark. Så får flere lyst til at springe ud i det og gøre Danmark rigere.

Karsten Mølgaard Jensen
Administrerende direktør i Ase