Udsigt til mere iværksætteri, tak

30.05.2016

Flere iværksættere kommer næppe af sig selv. Faktisk har iværksætterlysten reelt stået stille siden årtusindskiftet. Det viser Ases analyse af, hvad der reelt gemmer sig bag de CVR-registrerede virksomheder. Alligevel taler såvel ministeren som erhvervsorganisationer begejstret om fremgang i iværksætteriet. Det er bare ikke dækkende. Kun en ud af tre virksomheder, der registreres, er reelt en iværksætter, skriver Ases adm. dir. Karsten Mølgaard Jensen i kronik på borsen.dk.

De selvstændige erhvervsdrivende bør også have glæde af den skattelettelse på den sidst tjente krone, som regeringen har stillet alle danskere i udsigt. Derfor skal aktieskatten ned med fem procentpoint, når topskatten rykkes ned, påpegede Børsens chefredaktør Anders Krab-Johansen forleden i avisens leder og konstaterede, at det mangler der en sætning om regeringsgrundlaget.

Ja, det mangler. Men desværre mangler der mere i regeringsgrundlaget end blot sætningen om skattelettelser til ejere og aktionærer i virksomheder. Ej heller iværksætteri er nævnt med ét eneste ord. 

Målrettede lettelser af topskat og aktionærskat kan som pointeret i Børsens leder være en del af den kur, der kan sætte økonomien i gang. Hensigten er rigtig. Høj skat lægger en unødig dæmper på virksomhederne. Når de er i drift. Så udemærket hvis det krystalliseres. Men regeringschefen burde ved samme lejlighed passende tilføje en sætning eller to om, hvordan Danmark får flere iværksættere.

Flere succesfulde iværksættere var ellers højt prioriteret, da Lars Løkke Rasmussen på Venstres Landsmøde i Herning i 2009 beskrev sin drøm for Danmark og opstillede ti konkrete mål for år 2020. 

”Danmark skal være blandt de tre lande i verden med flest vækstiværksættere” fastslog Lars Løkke Rasmussen på sit første landsmøde som partiformand og statsminister.

Siden har talen om Danmark som absolut førende iværksætterland fortonet sig. Således er regeringsgrundlaget støvsuget for iværksætterdrømme.

Ganske vist har erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) bebudet en ny iværksætterstrategi i år. Men hvorvidt den kommer til at indeholde initiativer, der vil få flere danskere til at forlade den faste løncheck og realisere den gode ide som iværksætter er tvivlsom. Umiddelbart synes regeringen mest optaget af at få flere igangværende virksomheder til at vokse.

Det kan isoleret set være en glimrende mission. Problemet er bare, at alt for få danskere starter egen virksomhed. Faktisk er Danmark det land i EU, hvor færrest blandt de beskæftigede driver selvstændig virksomhed. Kom vi blot som Holland og Irland op på EU-gennemsnittet, venter 165.000 nye iværksættere.  Den dynamik, fremgang og konkurrence det ville give, går Danmark i dag glip af. Det er ærgerligt.

Flere iværksættere kommer næppe af sig selv. Faktisk har iværksætterlysten reelt stået stille siden årtusindskiftet. Det viser Ases analyse af, hvad der reelt gemmer sig bag de CVR-registrerede virksomheder. Alligevel taler såvel ministeren som erhvervsorganisationer begejstret om fremgang i iværksætteriet. Det er bare ikke dækkende.  Kun en ud af tre virksomheder, der registreres, er reelt en iværksætter.

Analysen af det stillestående iværksætteri har skabt opmærksomhed på Christiansborg. Brian Mikkelsen, erhvervsordfører for Det Konservative Folkeparti, har bedt erhvervs- og vækstministeren svare på, om regeringen i forbindelse med lanceringen af en ny iværksætterpolitik er opmærksom på, hvad der skal til for, at Danmark kommer ud af iværksætterdødvandet.

Det er langtfra nok at satse på at få flere virksomheder til at vokse. Hidtil har flere vækstvirksomheder været regeringens hovedindgang til at styrke iværksætteriet. Men skal der skabes vækst og fremgang over hele landet, er vi nødt til at se på, hvordan vi får flere danskere til at forlade lønmodtagerkulturen og springe ud som selvstændige erhvervsdrivende.

Udsigten til økonomisk usikkerhed er største barriere for at skippe lønmodtagerjobbet og kaste sig ud som selvstændig. Det fastslår såvel lønmodtagere som selvstændige. Uanset køn og alder. Derfor er et fair, gennemskueligt og fremtidssikret dagpengesystem også for selvstændige, freelancere og atypiske ansatte en vigtig del af en bred og nuanceret iværksætterpolitik. Og så gælder det om at fremme selvstændighedskulturen i Danmark – og så tidligt som muligt introducere vores børn til iværksætteri som en karrierevej.

Det må meget gerne stå lysende klart i ethvert regeringsgrundlag.

Læs artiklen på borsen.dk: