Ase: Øget revisionspligt en fuser

07.12.2018

Regningen for oprydningen i SKAT efter års kaos og nedskæringer må aldrig ende hos landets mindste virksomheder. Det fastslår Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør i Ase, landets største a-kasse for selvstændige erhvervsdrivende. Meldingen kommer efter, at en uvildig evaluering af fuld revisionspligt ikke viser nogen effekt i forhold til virksomheder, der har fået en mindre omfattende revision af regnskabet.

Evalueringsrapporten, som erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i dag har oversendt til Folketinget, hamrer en pæl igennem skatteminister Karsten Lauritzens (V) argumenter for at skærpe revisionspligten for små og mellemstore danske virksomheder.  

”Skatteministeren har tidligere på et tvivlsomt grundlag anklaget de små virksomheder for at være landets største skattesnydere og i den forbindelse bebudet skærpet revisionspligt. Nu har vi fået dokumenteret, at fuld revisionspligt ikke har den ønskede effekt. Det er enklere skatteregler fremfor dyrere revisorudgifter, der er brug for,” pointerer Ases administrerende direktør Karsten Mølgaard Jensen.

Vejen frem er derfor at forenkle skattereglerne, øge SKATs kontrol og samtidig udnytte alle datakilder for at komme såvel fejl som snyderi til livs.

”Øget revisionspligt og den medfølgende ekstraudgift til mindre virksomheder vil blot modarbejde regeringens målsætning om færre administrative byrder,” siger Karsten Mølgaard Jensen.

Kun 40 procent af de helt små virksomheder kan ifølge en undersøgelse blandt Ases selvstændige medlemsvirksomheder overskue skattelovgivningen, og udgifterne til revision er en væsentlig post på de mindste virksomheders regnskab.

”Når kun fire ud af ti selvstændige siger, at de kan overskue de skatteregler, der gælder for deres virksomhed, så er skattesystemet dumpet. Vi sender jo samtidig en stor regning til folk, der bare gerne vil drive en lille forretning, fordi de må ud og købe sig til hjælp for at forstå reglerne. Faktisk peger SKAT selv på, at de indviklede regler bidrager til, at hver anden mindre virksomhed har fejl i deres skatteberegning,” siger Karsten Mølgaard Jensen, der også er medlem af Virksomhedsforum for erhvervsrettet regelforenkling.

Også Word Economic Forum (WEF) har fået øje på det komplicerede danske skattesystem. De indviklede skatteregler er en af hovedudfordringerne for de danske virksomheder i forhold til at drive forretning, konkluderede WEF sidste år i sin analyse af konkurrencekraften verden over.

Karsten Mølgaard Jensen mødes senere fredag med skatteminister Karsten Lauritzen for at drøfte de mindste virksomheders behov for forenklet skattelovgivning.

Se pressemeddelelsen Via Ritzau