24-06-2015

Kageeksperimenter blev til levebrød

Det er aldrig for sent at blive iværksætter ifølge 58-årige Dinna Herstmark.

Dinna Herstmark

Af: Line Dall - Foto: Alexander Janku

Hvad er Småkageriet?
”Småkageriet er et bageri, der laver småkager baseret på gode, gedigne råvarer og gamle opskrifter, som jeg har tiltusket mig gennem tiden af familie og venner. Konceptet bygger på, at småkagerne er lidt mormoragtige. Småkagerne er bagt med smør og uden brug af tilsætningsstoffer."

Hvordan opstod ideen til bageriet?
”Jeg har altid været glad for at bage, og jeg har tit lavet værtindegaver. Min passion har været brød- og kagebagning, og uden at være opmærksom på det har jeg brugt meget af min fritid på at stå i køkkenet og bage og ikke mindst eksperimentere. Pludselig tænkte jeg; nu er den der bare. Det er det, jeg vil. Der var flere familiemedlemmer og venner, der sagde, at jeg kunne sælge det.”

Hvordan kom du i gang?
”Jeg opsøgte folk, som havde med mad at gøre og spurgte dem, hvad de syntes om mine småkager. Min første kunde var Gartnergården i Skæring. Jeg måtte ikke sælge til butikker, så jeg stod hjemme i mit køkken og lavede smagsprøverne til dem. Dagen efter ringede de og sagde, at de gerne ville sælge det. Jeg lejede mig ind i et køkken, hvor jeg stod, når jeg ikke var på mit faste arbejde, som jeg havde ved siden af i starten. Da jeg måtte udvide, fandt jeg et gammelt bageri i Hornslet.”

Hvad er din største succes med virksomheden?
”Jeg føler, at det er en succes, når folk ringer og spørger venligt, om de må forhandle mine småkager. Det bliver jeg rigtig glad for. Det er en dejlig fornemmelse, at der er en efterspørgsel på det, jeg laver.”

Hvad har været din største udfordring?
”Som småkageproducent skulle jeg have lavet udførlige produktspecifikationer og have dem godkendt. Emballagen skulle også godkendes og have en migrationsattest. Det krævede meget papirarbejde og tålmodighed. Hvis jeg ikke havde allieret mig med nogle, der kendte til det område, tror jeg, at jeg var stået af.”

Hvad er dine planer for fremtiden?
”I øjeblikket har jeg en tysk kunde, og jeg vil gerne udvide på det tyske marked. Det kunne være fantastisk at komme i gang dernede.”

Hvilke gode råd vil du give til andre, der gerne vil starte en virksomhed op?
”Start aldrig på bar bund. Sørg for at have en lille opsparing. Det havde jeg selv, for jeg vidste, at jeg ville starte på et tidspunkt. Den første tid er der mange investeringer, og der kommer ikke en krone i kassen. Derfor er det vigtigt, at man brænder for det, man laver, og man har en stærk vilje og tro på, at tingene lykkes.”