Hvad er et efterlønsbevis?

Et efterlønsbevis er en erklæring fra a-kassen om, at du opfylder betingelserne for at få efterløn på det tidspunkt, hvor beviset er udstedt. Dit efterlønsbevis giver dig en række fordele i forbindelse med efterløn, også selvom du vælger at gå på efterløn på et senere tidspunkt.

Fordele ved efterlønsbeviset

  • Dit kontingent til a-kassen bliver lavere, da du ikke længere skal betale efterlønsbidraget på 548 kr. (2024-tal) pr. måned.
  • Når du har fået beviset, kan du senere gå på efterløn, selvom du i mellemtiden er blevet syg. På denne måde er efterlønsbeviset en gratis sygeforsikring. Du skal dog opfylde alle andre betingelser for at kunne gå på efterløn den dag, du ønsker at overså. Bl.a. skal du opfylde indkomstkravet.
  • Du kan vælge at få en satsgaranti. Det vil være en garanti for, at du mindst får den efterlønssats, du havde ret til, da beviset blev udstedt.

Hvis du er født senest den 30. juni 1959

  • Du skal have efterlønsbeviset og derefter opfylde udskydelsesreglen for at få et par yderligere fordele.

Hvis du er født den 1. juli 1959 eller senere

  •  Du kan begynde at optjene en skattefri præmie, så snart du har fået dit efterlønsbevis. Du optjener præmien ved at fortsætte med at arbejde i stedet for at gå på efterløn.

Læs mere om, hvordan du opfylder betingelserne for at gå på efterløn

Hvordan får jeg et efterlønsbevis?

Er du medlem hos Ase, udsteder vi efterlønsbeviset til dig automatisk, når du er nået efterlønsalderen. Du behøver derfor ikke gøre noget selv for at få efterlønsbevis. Vi har adgang til Skattestyrelsens indkomstoplysninger, så du ikke skal indsende lønsedler eller årsopgørelse. Indkomstoplysningerne bruger vi til udregning af indkomstkrav og satsgaranti. I visse situationer får vi brug for supplerende oplysninger, og så vil vi kontakte dig.

Efterlønsbeviset bliver udstedt på forudsætning af, at du er rask og kan arbejde på fuld tid.

Hvis du logger dig på MitAse og tilmelder dig digital post, kan du nemt og hurtigt få dit efterlønsbevis i din digitale postkasse.