work-life balance og hjemmearbejde

Muligheden for hjemmearbejde medfører en bedre work-life balance og udnyttelse af tid, mener virksomheder ifølge en undersøgelse gennemført af Dansk Industri.

Inden covid-19 var tanken om en hjemmearbejdsdag blot en ønsketænkning, hvorimod det nu er et tiltag mange virksomheder er begyndt at indføre og prioritere. Ikke kun for at fastholde nuværende medarbejdere, men også for at tiltrække nye. Undersøgelser viser nemlig, at det ikke kun skaber bedre vilkår for medarbejdernes hverdag, men at det faktisk også også trivslen på arbejdspladsen, da det giver en høj grad af balance mellem familie og arbejde - og i den sidste ende, skaber det langt bedre vilkår for det enkelte medarbejders dagligdag.

Gør ikke kun noget godt for produktiviteten - men også miljøet

Fordele ved en hybridarbejdsplads, hvor du som medarbejder har muligheden for at skifte mellem at møde ind fysisk og arbejde hjemmefra - udnytter ikke blot tiden men giver dig også en bedre work-life balance.

Flere oplever nemlig, at de har mere tid til at være sammen med deres familie samtidigt med, at de er mere effektive i løbet af en arbejdsdag. Dette kan der være mange årsager til. En af de væsentligste grunde til at man oplever mere tid med familien, selvom man reelt arbejder det samme timeantal, kan være den reducerede transporttid til og fra arbejde, hvilket ikke kun er positivt for familielivet, men faktisk også for miljøet.

Faste hjemmearbejdsdage kan nemlig være med til at nedsætte virksomhedens CO2-aftryk – hvilket uden tvivl, er et glimrende argument næste gang du skal pitche en hjemmearbejdsdag for din chef.

Fire tips til forhandling af hjemme-arbejdsdage

Har familiesituationen ændret sig og har du derfor brug for mere fleksibilitet i hverdagen? Vi har samlet fire tips til forhandling af hjemmearbejdsdage, som kan bruges næste gang du skal til mus-samtale eller lønforhandling.

  1. Gør op med dig selv, hvor meget du ønsker at arbejde hjemmefra. Er det 100% hjemmefra, x-antal dage om ugen eller måske kun et par dage om måneden? Vær dog realistisk - du ved bedst selv, hvor ofte det faktisk kræves, at du er fysisk til stede til en bestemt opgave eller møde.
  2. Giv eksempler på hvordan du er mere produktiv, når du arbejder hjemmefra – det er vigtigt, at du stadig udfører dit arbejde og opgaver på lige fod som hvis du var fysisk til stede på kontoret.
  3. Hvilke fordele giver det din arbejdsgiver? Jo mere arbejdspladsen kan spare i forhold til kontorplads, strøm og andet, jo bedre.
  4. Hav fokus på, hvordan du fortsat vil kommunikere med din leder og kollegaer, så du føler dig som en del af teamet.

Der er selvfølgelig både fordele og ulemper

Vi kan dog ikke komme udenom, at det langt fra er alle brancher og virksomheder, som har den ”luksus” at kunne rykke arbejdspladsen hjem i stuen. Er du sygeplejerske eller butiksassistent har du slet ikke mulighed for det. Arbejder du derimod på et kontor, måske i en regnskabsafdeling eller kundeservice, er der større sandsynlighed for, at du enten allerede har mulighed for at arbejde hjemme eller i hvert fald muligheden for at forhandle dig til det.

Undersøgelser gennemført af Dansk Industri viser dog, at nogle virksomheder stadig er mere tilbageholdende i forhold til at indføre hjemmearbejde selvom det egentlig fungerede fint under Corona nedlukningerne. Den største bekymring disse virksomheder har, er at det kan skade tilknytningen til arbejdspladsen og kollegaerne, hvis man udelukkende ser og taler til hinanden gennem en skærm.

Planlægning er alfa og omega

For at kunne omgå denne bekymring kan et miks af fysisk fremmøde og hjemmearbejdsdage være løsningen. Man kunne f.eks. indføre en arbejdsuge, hvor man møder ind fysisk tre dage om ugen, og arbejder hjemme de resterende to dage - hvordan det struktureres og fordeles kan der være klare retningslinjer for internt i virksomheden og hvis ikke, kan det aftales individuelt i jeres team.

Har I ikke faste hjemmearbejdsdage på din arbejdsplads anbefaler vi her hos Ase, at I aftaler indbyrdes i teamet, hvilke dage I vælger at møde fysisk, og hvilke dage I arbejder hjemmefra, så I møder ind på kontoret nogenlunde de samme dage om ugen.

Dette er essentielt for stadigvæk at have et godt arbejdsmiljø og derved fortsat sikrer jer tætte relationer og en teamfølelse, selvom I ikke ser hinanden hver dag.

Arbejder du hjemmefra?

Vi har samlet fem gode råd, du kan benytte dig af, for at skabe den bedst mulige balance mellem arbejde og privatliv, hvis du benytter dig af hjemmearbejdsdage.

  1. Adskil privatliv og arbejdsliv tydeligt. Det kan f.eks. være med ”arbejdstøj” eller ”hjemmetøj”. Det kan også være i form af et dagligt ritual, når arbejdsdagen enten starter eller slutter.
  2. Forventningsafstem med din leder og/eller dine kollegaer. Sæt nogle grænser for hvornår du arbejder og hvornår du ikke gør. Det er vigtigt at holde pauser i løbet af dagen selvom du arbejder hjemmefra.
  3. Hvis du har et hjemmekontor, er det vigtigt at du holder det adskilt fra resten af huset/lejligheden. Dette giver en følelse af, muligheden for at forlade kontoret, når du har fri, selvom du er hjemme.
  4. Tag fat i dine kollegaer. Ring dem op, send en mail, en chat eller hvad der fungerer. Selvom I arbejder hjemmefra, er det vigtigt, at I føler, at I er en del af et team.
  5. Hold fri når du har fri.