Hvad er dine kompetencer?

Er du dus med dine kompetencer? Hvis ikke, så kan du nemt blive det med konkrete øvelser her på siden og herved øge dine chancer for at få succes med din jobsøgning. Dine faglige og personlige kompetencer skal sætte ord på, hvad du kan bidrage med hos en virksomhed. Det er vigtigt, at du får beskrevet dine kompetencer, så din kommende arbejdsgiver kan se, hvad du kan byde ind med, og hvilken værdi du kan skabe på din næste arbejdsplads. Du bør derfor altid fremhæve de specifikke kompetencer, som er relevante for lige netop den stilling, du søger.

Hvad er mine kompetencer?

Kompetencer er en kombination af den viden, de færdigheder og de erfaringer, der kan omsættes til konkret handling. Der sondres mellem personlige og faglige kompetencer, som på den ene side beskriver, hvem du er som person, og på anden side hvad du kan fagligt. Læs med her for konkrete eksempler.

 

Dine faglige kompetencer

De faglige kompetencer beskriver de arbejdsopgaver, du kan udføre. Kompetencerne kan du have opnået via din uddannelse, kurser, erhvervserfaring og frivilligt arbejde. Det kan eksempelvis være:

 • Fakturering
 • Bogholderi
 • Opsøgende salg
 • Projektledelse 
 • Administration
 • Skriftlig formidling
 • Truckkørsel
 • Og meget mere.

Hvis der efterspørges en konkret kompetence i stillingsopslaget som for eksempel truckcertifikat eller andet, så kan du fremhæve det i dit CV og din ansøgning. 

I ansøgningen er det en fordel, hvis du skriver de relevante kompetencer ind i selve stillingen. På den måde viser du, at du kan anvende dine kompetencer hos virksomheden. I CV’et kan du sagtens nøjes med at opliste kompetencerne. Det samme gælder for de personlige kompetencer.

 

Dine personlige kompetencer

De personlige kompetencer beskriver dine grundlæggende menneskelige egenskaber, din selvindsigt og erfaringer. De personlige kompetencer kommer blandt andet til udtryk, i den måde du tackler og udfører dit arbejde i det daglige og i samarbejde med andre. Du kan for eksempel være:

 • Selvkørende
 • Energisk
 • Nysgerrig
 • Ærlig
 • Detaljeorienteret
 • Tålmodig
 • Udadvendt

De personlige kompetencer kan give din potentielle nye chef en idé om, hvordan vedkommende skal kommunikere til dig, hvilken type medarbejder du er, samt hvordan du vil passe ind teamet med dine kommende kollegaer.

Udvælg de rette kompetencer

Hvis du ønsker at gøre dig relevant for en virksomhed, så er det vigtigt, at du udvælger de rette kompetencer til den stilling, du søger. Hvis du oplister alle dine kompetencer, kan det komme til at virke overfladisk og ligegyldigt for virksomheden. Det har for eksempel ingen værdi for en virksomhed at vide, at du er god til økonomi, hvis du hos dem skal skrive tekster til deres hjemmeside og være ansvarlig sociale medier. 

 

Udvælg derfor de mest relevante kompetencer og gå i dybden med dem. Du kan gøre kompetencerne konkrete ved at omsætte dem til et sprog, virksomheden forstår. Så hvis du skriver “fleksibel” som en kompetence, kan du komme med eksempler på, hvordan du er fleksibel i forhold til arbejdsopgaver, tid eller overarbejde, og hvordan det vil være en fordel i den stilling, du søger.

 

Kompetencer i opslåede stillinger

Når du søger opslåede stillinger, kan det være en god idé at matche dine kompetencer, med de kompetencer som efterspørges i jobannoncen. Her kan du eventuelt bruge synonymer, så du ikke ordret skriver det samme. Du kan blandt andet komme med eksempler på, hvordan du på en tidligere arbejdsplads har brugt den enkelte kompetence med succes.


Hos Ase kan du få hjælp til at blive klogere på dine kompetencer med vores online kursus “Lær at sætte ord på dine kompetencer”, samt øvelser du kan finde her på siden.

Øvelse 1: Identificér dine kompetencer

Mange mennesker har svært ved at sætte ord på, hvad de kan. De fleste har nok nemmere ved at sætte ord på de ting, de ikke kan. Med vores simple øvelse vil du hurtigt opdage, at du har mange flere kompetencer, end du troede. Og når du først får dem identificeret, kan du skrive endnu bedre ansøgninger. Gør blot følgende:

 1. Skriv de arbejdsopgaver ned, som du har haft i dit tidligere job.
 2. Nedskriv derefter, hvilke personlige og faglige kompetencer du har brugt for at løse den enkelte opgave.
 3. Nedskriv, hvilke resultater du har opnået med de valgte kompetencer.
 4. Skriv til sidst ned, hvordan du kan skabe værdi for virksomheden med dine kompetencer.

Eksempel:

Hent skabelonen i Word-format

Arbejdsopgave

Faglige kompetencer

Personlige kompetencer

Opnåede resultater

Værdi for virksomheden

Udarbejde kampagnemateriale Superbruger af InDesign og Photoshop. Grafisk layout. Kreativ. Igangsætter. Flere kunder har udtrykt tilfredshed med det materiale, jeg har lavet. Stigning i omsætningen i kampagneperioder. I får målrettet kampagnemateriale og nyhedsbreve til jeres kunder. Øget indtjening.
Kundeservice Erfaring med kundeservice. Kursus: Den gode kundehåndtering. Serviceminded. Vil gå ekstra langt for kunderne. Kunderne går glade fra butikken. Loyalitet hos kunderne og dermed øget omsætning.
Pleje af ældre Uddannet social- og sundhedsassistent. Forflytningskursus. Demenskursus. Nærværende. Omsorgsfuld. God kontakt til pårørende og tilfredse borgere. I får borgere, der trives samt kvalitet i plejen.
Planlægning Superbruger Excel. Pivottabeller. Grafer og formler. Selvstændig. Struktureret. Prioritering betyder, at de vigtigste opgaver løses først. Opgaverne bliver løst til tiden. Øget overblik og dermed bedre beslutningsgrundlag.
Salg SAP. Fastholdelse af kunder. Kurser i salgspsykologi. Diplom i salgs- og forretningsudvikling. Resultatorienteret. Konkurrence-minded. Professionel. Implementeret nye salgsværktøjer, øget salg med 20%. Videreudviklet forretningskoncept. I får øgt omsætning og højere grad af effektivitet. Møde vision om ongoing forretningsudvikling.

 

Øvelse 2: Sæt ord på dine kompetencer

Herefter kommer den vigtige disciplin at kunne omsætte kompetencer til virksomhedens behov. Dette vil ikke kun gavne din ansøgning; det vil også være en fordel at få indøvet til en jobsamtale og som kommende medarbejder i en virksomhed. Gør således:

 1. Udvælg de kompetencer, som er mest relevante for det job, du søger.
 2. Notér en af de kompetencer, du vil beskrive.
 3. Tænk på konkrete situationer, hvor du bragte kompetencen i spil. Skriv ned, hvordan kompetencen kommer til udtryk.

Eksempel:

Kompetence

Kompetencen synliggøres ved at

Effektiv Jeg arbejder altid den tid, der er nødvendig for at arbejdet kan nås - og er meget mødestabil.
Effektiv Jeg er hurtig til at finde frem til hvad der er vigtigst af opgaver, og kan prioritere herefter.
Effektiv Jeg sætter en ære i at være færdig med arbejdet til tiden.

 

Få hjælp til din jobsøgning

Når du har fået styr på dine kompetencer, kan du her hos Ase også få gode råd til, hvordan du laver et knivskarpt CV og en fængende ansøgning, der vil forøge dine chancer for at komme til en jobsamtale


Som medlem af a-kassen Ase kan du altid få personlig sparring og rådgivning til din jobsøgningsproces, når du har brug for det. Vores dygtige medarbejdere står klar til at hjælpe dig med at lande drømmejobbet. 

Lyt til podcasten og bliv klogere på dine kompetencer 

Læs mere om