Skriv et skarpt CV

At lave et gennemarbejdet og professionelt CV er vigtigt for at komme til jobsamtale. Det handler i bund og grund om at sælge sig selv på få minutter. De fleste arbejdsgivere kigger i første omgang på CV’et, og frasorterer allerede her de kandidater, som ikke matcher virksomhedens kriterier.

Derfor er det vigtigt, at du altid målretter dit CV til den enkelte stilling, du søger. De fleste virksomheder kigger først på din erhvervserfaring for at få et billede af, hvor nemt du kan træde ind i stillingen og begynde at levere. Samtidig er det vigtigt, at du bringer de kompetencer i spil, som er relevante for det konkrete job.

Alle informationer skal struktureres i et overskueligt layout, så læseren let kan danne sig et godt overblik over dig som kandidat på de 2-3 minutter, der typisk bruges på at læse dit CV.

I denne guide gennemgår vi disse, og andre vigtige elementer, så du kan målrette indhold og layout til det job, du søger.

Hvordan skriver jeg et godt CV?

Dit CV skal give arbejdsgiveren et nemt og overskueligt billede af din baggrund, erfaringer og kompetencer.

CV’et supplerer ansøgningen og skal stå knivskarpt og målrettet, så arbejdsgiveren får lyst til at læse videre. Det er her, du bliver sorteret fra eller kommer skridtet videre.

Hvad er forskellen på et CV og en ansøgning?

En god huskeregel er, at dit CV som udgangspunkt skal være bagudrettet, hvorimod din ansøgning skal være fremadrettet.

CV kommer af det latinske udtryk Curriculum Vitae og kan oversættes til “livsforløb”. Dit CV skal derfor indeholde din fortid og danne et hurtigt overblik over dine kvalifikationer, kompetencer og karriere indtil nu. Din ansøgning er derimod din fremtid og skal fortælle, hvad du kan gøre for virksomheden i den nye stilling.

Præcis som ansøgningen skal du skrive et målrettet CV, som matcher det enkelte job. Hvor du i ansøgningen beskriver din motivation for jobbet, og hvad du kan byde ind med i virksomheden, kan du i dit CV udvælge kompetencer og erhvervserfaring, som er relevant for det job, du søger.

Læs mere om, hvordan du skriver en god ansøgning

Gratis CV skabeloner

Det er vigtigt at dit CV passer til din jobprofil. Derfor har vi lavet to forskellige CV skabeloner med hver deres moderne udtryk og design, som du kan bruge til inspiration. Hent den skabelon, du ønsker at bruge, ved at klikke på linket under skabelonen. Herefter kan du åbne skabelonen i Word og udfylde den med din egen tekst. Det er nemt at tilpasse farver og elementer, så det matcher det udtryk du ønsker at signalere med dit eget CV.

Kronologisk CV skabelon Kompetence CV skabelon
Hent kronologisk CV skabelon Hent kompetence CV skabelon

Typer af CV - Hvilken skabelon skal du vælge?

Når du laver dit CV, skal du gøre dig nogle tanker om, hvilken type af CV du vil anvende. Overvej, hvilken type der bedst passer til din situation, branche og formål med CV’et. Det kronologiske, klassiske CV er stadig det, som anvendes mest, da det giver et godt og hurtigt overblik over ansættelser, opgaver og resultater.

De fleste virksomheder kender til denne type og vil nemt kunne navigere i dokumentet. Du vil også opleve, at de fleste elektroniske CV-databaser (f.eks. Jobnet) samt LinkedIn opbygges efter denne type.

Få et overblik over de forskellige typer af CV her:

Kronologisk CV

Det kronologiske CV redegør for alle ansættelser, uddannelser, kurser m.m. i en omvendt kronologisk rækkefølge - altså det nyeste først. Der er mere fokus på din ansættelseshistorik, hvormed hver enkelt ansættelse beskrives med ansvarsområder, opgaver samt eventuelle resultater.

Kompetence CV

Et kompetencestyret CV fremhæver de kompetencer, som er relevante for jobbet, frem for dine enkelte ansættelser. De relevante kompetencer inddeles typisk i overskrifter såsom kundeservice, administration, kommunikation m.m. og skal herefter uddybes med, hvordan kompetencen er opnået, og hvorfor den er relevant.

Et kompetence CV kan med fordel anvendes, hvis du har store huller i CV’et eller vil foretage et brancheskift.

Brutto CV

Et brutto CV er dit personlige opslag for alle dine informationer - det skal derfor IKKE sendes til arbejdsgiver. Dit brutto CV vil indeholde alt om din uddannelse og erhvervserfaring samt personlige og faglige kompetencer, der let kan nedskaleres til et “netto CV”, når du skal søge et job - du kan altså plukke de relevante informationer, så du let kan målrette det til en stilling.

Hvorfor lave et brutto CV?

 • Du får et fyldestgørende dokument med alle erfaringer - benyt evt. et mindmap.
 • Man kan plukke information, der skønnes relevante for stillingen og virksomheden.
 • Det kan anvendes i forbindelse med brancheskift, da det kan synliggøre kompetencer og erfaringer, som er relevante i den nye branche.
 • Det er en god øvelse til at “få alt med” og genopfriske ældre erfaringer.

Kontakt CV

Kontakt CV’et fylder kun 1 side og giver arbejdsgiveren mulighed for at danne sig et hurtigt og præcist overblik over din profil. Du tager altså alt information og koger ned til en enkelt side, så der vil ikke være plads til de store uddybelser.

Kontakt CV’et bliver ofte benyttet i forbindelse med netværksaktiviteter, karrieremesser eller i brancher, hvor det er kutyme at møde fysisk på arbejdspladsen f.eks. byggepladser, havne o.lign.

Husk! Er du medlem i Ase, kan du få hjælp til at udarbejde og printe dit kontakt CV. 

Video CV

Muligheden for at medsende en videopræsentation eller video CV bliver mere og mere anvendt. Er det ikke et krav fra arbejdsgiverens side, kan du selv medsende en videopræsentation som supplement til dit CV eller LinkedIn og på den måde skille dig ekstra ud.

Kom i gang med dit video CV

Hvad kan et CV indeholde?

Indholdet af et CV kan afhænge af forskellige faktorer f.eks. den valgte type af CV, din baggrund samt den branche, du søger i. Der er derfor intet facit på det perfekte CV. 

Vi har nedenunder lavet en guide til, hvad et typisk CV kan indeholde.

1. Kontaktoplysninger

Arbejdsgiveren skal let kunne få fat i dig, så derfor skal dine personlige oplysninger være tilgængelige og synligt placeret på CV’et. Kontaktoplysningerne inkluderer:

 • Navn
 • Adresse
 • E-mailadresse
 • Telefonnummer
 • Evt. fødselsår
 • Evt. link til LinkedIn og/eller online portfolio

 

2. Profilbillede

Det er vigtigt med et professionelt og vellignende billede, så arbejdsgiveren husker dig bedre. Tænk over din fremtoning i forhold til den konkrete jobsøgning.

Få gode råd til dit CV-billede

 

3. Faglig profil

Den faglige profil fungerer som en appetitvækker, der skal give arbejdsgiveren lyst til at læse videre i dit CV. Den faglige profil skal på 5-10 linjer kortfattet beskrive det, som vil give mest mening for arbejdsgiveren at vide. Dette kan være kompetencer, motivation eller erfaring, som er relevant for det job, du søger - det skal derfor altid målrettes jobbet.

 

4. Erhvervserfaring

Erhvervserfaring er ofte et vigtigt punkt i dit CV. Din stillingsbetegnelse skal suppleres af information om dine ansvarsområder, arbejdsopgaver og eventuelle opnåede resultater.

Dit seneste job skal skrives først - altså i omvendt kronologisk rækkefølge. Der må derudover gerne angives navn på virksomheden og ansættelsesperioden med årstal.


5. Uddannelse

Din uddannelse er naturligvis også et vigtigt punkt i dit CV, men det er godt at huske, at det er dig og ikke din uddannelse, du skal sælge. Du kan derfor med fordel fortælle om faglige kompetencer uddannelsen har givet dig eller eventuelt relevante opgaver og virksomhedsprojekter, du har lavet.

Seneste uddannelse skal skrives først - altså i omvendt kronologisk rækkefølge. Der må derudover gerne angives navn på skole og uddannelsesperioden med årstal.


6. Personlige og faglige kompetencer

De personlige kompetencer vil her være dine menneskelige egenskaber og karaktertræk, som vil have betydning for din arbejdstilgang og samarbejdsevner. Eksempler på disse kan være analytisk, struktureret, kreativ, strategisk m.m.

De faglige kompetencer kan bestå af både teoretisk viden og praktisk erfaring, som man har tilegnet sig i løbet af f.eks. sine ansættelser, uddannelser og kurser. Eksempler på disse kan være projektledelse, IT, formidling, personaleledelse m.m.

Udvælg og uddyb gerne de personlige og faglige kompetencer, som er relevante for den stilling, du søger. 

Husk at du som Ase-medlem kan deltage på vores online kursus, der giver dig 4 konkrete værktøjer til at blive skarpere på dine kompetencer.

Tilmeld dig her


7. Efteruddannelse og kurser

Her beskriver du, hvis du har opnået anden relevant erfaring.

Seneste erfaring skrives først - altså i omvendt kronologisk rækkefølge. Der må derudover gerne angives uddannelsens/kursets navn og perioden med årstal/måned.


8. Sprog & IT

Anfør hvilke sprog du kan og på hvilket niveau. 


Eksempel med sprog

Dansk: modersmål
Engelsk: flydende i skrift og tale
Tysk: flydende mundtligt og grundlæggende skriftligt

Læs mere om, hvornår du skal angive dine sprogkundskaber i CV'et

Anfør hvilke IT-programmer du kan og på hvilket niveau.


Eksempel med IT
Office-pakken: superbruger
SAP: bruger
Photoshop: kendskab


9. Kørekort og certifikater

Her angiver du dine certifikater og kategori af kørekort, hvis det er relevant for stillingen.


10. Frivilligt arbejde, bestyrelsesarbejde og tillidshverv

Der kan ofte være mange gode erfaringer og kompetencer at hente uden for ens ansættelser. Angiv derfor, hvad du ellers har lavet, og hvad du har fået ud af det. 

Seneste erfaring skrives først - altså i omvendt kronologisk rækkefølge. Der må derudover gerne angives stedets navn og perioden med årstal.


11. International erfaring/udlandsophold

Har du været på udveksling eller haft arbejde i udlandet, kan du med fordel angive disse erfaringer. 

Seneste erfaring skrives først - altså i omvendt kronologisk rækkefølge. Der må derudover gerne angives navn, sted og perioden med årstal.


12. Fritidsinteresser/lidt om mig

Fortæl kort om dig selv og dine fritidsinteresser eller hobbyer. Dine fritidsinteresser kan ofte sige meget om dig som person, samt måden du fastsætter og realiserer dine personlige mål.


13. Referencer

Det kan være relevant at skrive, at “referencer haves og kan indhentes efter aftale”. Du skal ikke opsummere med en hel kontaktliste, medmindre virksomheden selv efterspørger nogle specifikke referencer.

Fordelen ved ikke at angive referencerne direkte er, at man selv kan nå at ringe til sine referencer efter jobsamtalen for at underrette dem om, at de måske bliver ringet op, og hvad det drejer sig om. På den måde kan de forberede sig lidt på, hvad der er relevant at fremhæve i forhold til den konkrete kontekst, når opkaldet kommer.

 

14. Sociale medier

​Her kan du linke til dine SoMe-profiler på f.eks. LinkedIn, Instagram og Facebook, samt online portfolio og egen hjemmeside. Det er vigtigt at gøre dig overvejelser omkring relevansen af de links du deler. Del kun de links, som du ønsker at en kommende arbejdsgiver ser. 

 

10 gode råd til dit CV

 1. Opbygningen af dit CV skal være letlæselig og overskueligt - brug gerne det samme layout til din ansøgning, så det er genkendeligt.
 2. Et CV skal helst holdes inden for 2-3 sider - husk sideantal. 
 3. Skrifttypen skal være læsevenlig og gå igen i ansøgningen.
 4. Brug gerne overskrifter, fed, understregninger og punktform til at skabe overskuelighed.
 5. Få en ven eller bekendt til at korrekturlæse dit CV, inden du sender det.
 6. Konvertér til en pdf-fil, så der ikke kan ændres i dokumentet.
 7. Tjek altid at dine kontaktoplysninger er synlige og up to date.
 8. Ajourfør informationerne med din LinkedIn profil samt eventuelle andre dokumenter.
 9. Sæt et vellignende billede på din ansøgning. Billedet må gerne være seriøst/professionelt og tænkt altid over din fremtoning i forhold til det konkrete job.
 10. Prøv altid at sætte dig i modtagerens sted, så dit CV bliver så målrettet og relevant som muligt. Send derfor ikke et standard CV - du må gerne være kreativ. Du kan tage udgangspunkt i en af de eksempler, du kan downloade her på siden.

7 hurtige om dit CV

Hvad skal et CV indeholde?

Et CV, såvel som en ansøgning, bør altid være tilpasset den konkrete stilling, du søger.  CV’et skal indeholde alle de vigtigste oplysninger, såsom:

 • Personlige kontaktoplysninger
 • Resumé af dine faglige kompetencer, erfaringer og mål 
 • Uddannelse
 • Relevant erhvervserfaring
 • Andre kvalifikationer
 • Kurser og certificeringer
 • Relevant frivilligt arbejde
 • Referencer 

Hvordan skriver man et CV?

Når du skal skrive et CV, er det vigtigt at du holder det letlæseligt og overskueligt. Hold dig derfor gerne indenfor 2-3 sider. Prøv desuden altid at sætte dig ind i modtagerens sted, så dit CV bliver så målrettet og relevant som overhovedet muligt. Send derfor ikke et standard CV afsted – vær endelig lidt kreativ, så du skiller dig ud fra mængden. Tag eventuelt udgangspunkt i et af de eksempler, du kan downloade her på siden.

Hvordan skriver man et godt CV?

Mange arbejdsgivere starter med at læse CV’et og når slet ikke til ansøgningen. Derfor skal CV’et være kronologisk, skarpt og overskueligt for arbejdsgiveren at læse. CV’et skal indeholde en overskrift, dine kernekompetencer, der relaterer sig til jobbet, erhvervserfaring, tidligere arbejdspladser, andre særlige kompetencer samt en kort præsentation af dig.

Hvor langt skal et CV være?

Hold dig inden for 2-3 sider, hvor du prioriterer erfaring og kompetencer, som er relevante for den stilling, du søger.

Mange arbejdsgivere bruger typisk ikke mere end 2-3 minutter på CV'et, så hold det kort, præcist og overskueligt.

Noter gerne sidetal, hvis du skriver mere end én side.

Hvad er det gode CV?

Det gode CV er gennemarbejdet, detaljeret, kronologisk og overskueligt. Husk at have din nyeste joberfaring øverst. Dit CV kan skrives på mange forskellige måder. Vigtigst af alt, skal det indeholde alle de rigtige elementer, så arbejdsgiveren finder dig relevant nok til også at læse din ansøgning.

Inkluder gerne:

 • Kontaktoplysninger
 • Faglig profil
 • Erhvervserfaring og uddannelse
 • Ansvarsområder og personlige resultater
 • Personlige- og faglige kompetencer
 • Andet erfaring
 • Sprog og IT

Hvad læses først - CV eller ansøgning?

81% af arbejdsgivere læser dit CV før din ansøgning, men der er forskel på hvad de vægter højest (Ballisagers Rekrutteringsanalyse 2020). Derfor er det vigtigt at både CV og ansøgning er gennemarbejdet og målrettet den stilling, du søger.

Hvilken skrifttype skal jeg bruge til mit CV?

Dit valg af typografi har betydning for læseligheden og i sidste ende modtagerens opfattelse af dig som ansøger. Du bør derfor gøre dig overvejelser om, hvordan du formaterer både CV og ansøgning.

Ansøgningsmaterialet læses ofte igennem på en skærm, hvor du med fordel kan vælge en skrifttype uden "fødder" såsom Calibri eller Arial. Skal du printe dit CV, er Times New Roman et sikkert valg, mens Georgia er versatil og god til både skærm og print.

Hvor langt skal jeg gå tilbage i mit CV?

Som tommelfingerregel kan du gå så langt tilbage i dit CV, som det er relevant. Det afhænger af, hvilken sammenhæng der er mellem dine tidligere jobs og den stilling, du søger.

Har du arbejdet indenfor samme felt i mange år, kan du eksempelvis vælge at notere de seneste 3-4 jobs eller gå 10 år tilbage.

styrk din jobsøgning

Har du brug for mere hjæp til at lande drømmejobbet? Som medlem kan du få feedback på dit CV, ansøgning eller din LinkedIn profil.

 

Kontakt os her