Sådan beskriver du dine IT-kompetencer i CV’et

Er du i gang med at opdatere dit CV og har du brug for nogle fifs til hvordan du bedst muligt får beskrevet dine IT-kompetencer derpå?

Vi ved det godt - det er ikke nødvendigvis nemt at bygge et CV op og få sat ord på sine kompetencer og færdigheder. Det er nemlig ikke kun dine erhvervserfaringer eller dine, faglige- og personlige kompetencer, som er relevante at skrive på CV'et. Dine IT-færdigheder er mindst lige så vigtige, selv om det selvfølgelig er forskelligt fra branche til branche, hvor meget det vægter. Uanset hvad, kan en grundig beskrivelse af dine IT-kompetencer på CV'et være med til at afgøre, hvorvidt du lander en samtale ved dit drømmejob eller ej.

Er du i tvivl om, hvad CV it-kompetencer dækker over, eller hvordan du får dem skrevet ned på den bedste og mest overskuelig måde, så læs med her, hvor vi guider dig igennem hele processen.

Hvad er IT-kompetencer?

Dine IT-kompetencer er de kompetencer, du har opnået gennem dit arbejdsliv, uddannelse eller kurser. Det er altså den uddannelse, erfaring og de certificeringer du har inden for brugen af bestemte programmer eller styresystemer som du skriver på dit CV, efterfulgt af hvilket niveau, erfaring og teoretisk viden du har med programmet eller softwaren.

Angiv niveauerne af dine IT-kompetencer

Hvis du vælger at skrive dine IT-kompetencer på dit CV, er det vigtigt at du også angiver hvilket niveau du mestrer dem på, så din kommende arbejdsgiver hverken over- eller undervurderer dit niveau. Kort fortalt er niveauet en betegnelse for, hvor god du er til at anvende et bestemt program og/eller software på en computer.

Du kan bedst beskrive niveauerne med følgende ord:

  • Kendskab

  • Bruger

  • Rutineret

  • Superbruger

  • Ekspert

"Bruger"-niveauet er det næst laveste niveau på skalaen. Her er man som oftest nybegynder og har en minimal erfaring om programmet eller softwaren. Man kan navigere rundt i systemerne på et grundlæggende niveau, mens man i den modsatte ende af skalaen er ekspert. Når du beskriver dig selv som værende "ekspert" i et bestemt program eller software, forventer arbejdsgiveren, at du har meget erfaring og ved hvordan det fungerer helt ned til mindste detalje. Hos Ase anbefaler vi, at du som udgangspunkt ikke bruger niveauet ”kendskab”, det har nemlig en modsigende karakter at skrive på dit CV, at du har en færdighed eller kompetence som du rent faktisk kun har kendskab til.

 

Lær at beskrive dine IT-kompetencer

Forskellen på IT-kompetencer og -færdigheder

Forskellen på IT-kompetencer og -færdigheder er faktisk relativt simpel. At have færdigheder inden for IT er ikke det samme som at man er kompetent til at udføre jobbet eller opgaven hvorimod dine kompetencer dækker over din viden, dine hårde og bløde færdigheder samt din evne til at vurdere og løse en given situation.

Det kan godt være svært at skelne mellem hvilke kompetencer som er relevante at inkludere i dit CV og hvilke, som ikke er. En god tommelfingerregel er, at du som udgangspunkt kun skal medtage de kompetencer og færdigheder, som er værdifulde i forhold til den stilling du søger. Det handler altså i bund og grund om at fremhæve de kompetencer på dit CV, som er relevante for jobbet. Disse kompetencer inddeles typisk i overskrifter såsom kundeservice, administration, kommunikation m.m. og skal herefter uddybes med, hvordan kompetencen er opnået, og hvorfor den er relevant for denne virksomhed.

Søger du f.eks. et job som regnskabsassistent giver det god mening at du medtager dine færdigheder inden for Office pakken: for eksempel brugen af Excel efterfulgt af et skriv, hvor du uddyber dine analytiske kompetencer. Søger du derimod en stilling som grafisk designer, er det helt klart mere relevant at nævne dine færdigheder inden for f.eks. Adobe pakken og herunder brugen af Photoshop eller InDesign kombineret med de faglige kompetencer, du besidder indenfor det kreative felt.

Er du i tvivl, om hvordan du bedst muligt beskriver din faglige profil, har vi hos Ase samlet en række gode råd og eksempler du kan bruge på dit CV.

5 gode råd at skrive bag øret

Vi giver dig her nogle opsummerende gode råd lige til at skrive bag øret når du skal beskrive dine IT-kompetencer på CV'et.

  1. Det er vigtigt, at du hverken overdriver eller underdriver dit niveau hverken på CV'et eller til jobsamtalen.

  2. Brug vores online kurser og bliv klogere på dine kompetencer, dit CV eller din ansøgning.

  3. Brug punktform til dine færdigheder og brødtekst til dine kompetencer.

  4. Sørg for at dine IT-kompetencer og færdigheder udgør et samlet sæt og ikke stritter i forskellige retninger.

  5. Skriv kun de færdigheder som er relevante i forhold til stillingen og de arbejdsopgaver som fremgår i jobopslaget – og fremhæv dem.

Dit CV skal altså ses som et supplement til din ansøgning. Det skal stå knivskarpt og målrettet, så arbejdsgiveren får lyst til at læse videre. Det er her, du bliver sorteret fra eller kommer skridtet videre

Bliv medlem, og få hjælp

Som medlem af Ase a-kasse får du adgang til en lang række online kurser, også et der giver dig endnu flere tips til hvordan du bliver klogere på dine kompetencer så dit CV og ansøgning kommer til at stå knivskarpt. Har du brug for mere hjælp til at lande drømmejobbet kan du som medlem også få feedback på dit CV, jobansøgning eller din LinkedIn profil. Vi sidder klar med råd og sparring, og du kan nemt kontakte os her.

Er du endnu ikke medlem og vil du blive klogere på dit CV eller hvordan du skriver en ansøgning? Måske skal du til en jobsamtale og har brug for gode råd og vejledning både før og efter - så kan du nemt og hurtigt blive medlem her.

Endnu ikke medlem?

Bliv medlem