De 3 gyldne råd til din videoansøgning

Flere og flere virksomheder efterspørger en videopræsentation i deres stillingsopslag, og hvorfor gør de så det? Videopræsentationen sparer virksomheder for tid, fordi de hurtigere kan få et indblik i, hvem du er som ansøger. Dog er videoformatet en langt større fordel for dig som ansøger, fordi du kan efterlade et bedre indtryk af dig som person. Du kan derfor anskue video CV’et eller videoansøgningen som et oplagt værktøj i din jobsøgning, som kan sikre dig drømmejobbet.

Find de 3 gyldne råd til, hvordan du laver en god videopræsentation i denne artikel.

1: Brug din personlighed

Vil du lave en ansøgning som video, skal du kommunikere det samme, som du ville gøre i din skriftlige ansøgning. Der er i bund og grund ikke forskel på formålet – dog giver videoformatet dig mulighed for at lade din personlighed skinne igennem. Med ansigtsudtryk, toneleje og et glimt i øjet kan du kommunikere langt mere, end du kan på en flad A4-side. Du kan præsentere dig selv 100%, vise nogle af dine kompetencer og vise din begejstring for jobbet!

Brug din personlighed i dit video CV

Du kan gøre følgende:

 1. Finde et sted at filme, som du kan bruge i din videoansøgning. Det kan f.eks. være et sted, hvor du bruger en del tid i din fritid. Det er dog vigtigt, at modtageren kan høre dig og at baggrunden ikke tager opmærksomheden fra dig i videoen.

 2. Filme dig selv et par gange, indtil det føles mere normalt at snakke til dit kamera. Typisk vil man tænke, at det er lidt akavet at se og høre sig selv på video. Man ser sig selv helt anderledes. Du har måske hørt din stemme før og tænkt: ”Lyder jeg virkelig sådan?!”. Men det er helt normalt. Giv dig selv tid og optag dig et par gange, indtil du føler dig mere komfortabel foran kameraet.

 3. Vis med dit kropssprog, at du er interesseret. Kroppen kan afsløre på et ubevidst plan, hvordan du har det i den situation, som du befinder dig i. Du kan f.eks. sige, at du er en meget frisk person, mens dit kropssprog fortæller, at du er træt. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom i videoen på dit kropssprog.

 

2: Forberedelse og øvelse gør mester

Overvej hvad dit formål er med videoen. Hvad ønsker du at vise? Og hvordan ønsker du at vise det?  Søger du f.eks. en stilling som sagsbehandler, skal du ikke nøjes med at sige, at du er en omsorgsfuld og empatisk person. Vis det! Du kan f.eks. vise det via billeder eller andet materiale. Vis, hvordan du kan bruge din erfaring i den stilling, du søger – og hvorfor du er den rette kandidat til stillingen. 

 

Lav en handlingsplan for videooptagelsen

Kan du filme dig selv eller har du brug for hjælp? Hvis du har brug for hjælp, kan du overveje, hvem der kan hjælpe dig med optagelsen og evt. redigeringen. Det kan f.eks. være et familiemedlem eller en ven, som holder kameraet.

Lav et talemanuskript

Inden du går i gang med at filme dit video CV, kan du udarbejde et talemanuskript - og det er helt op til dig selv, hvilket indhold du ønsker at have med i videoen. Men hvis du nu tænker: ”hvor starter jeg?”, så har vi her et bud på, hvor du kan starte:

 1. Start: En kort præsentation af dig selv
 2. Motivation: Hvorfor søger du jobbet?
 3. Midte: Hvorfor skal de ansætte dig? Hvad kan du bidrage med? Hvilke kompetencer matcher jobbet?
 4. Afslutning: Hvem er du privat? Hvordan kan de komme i kontakt med dig.

Læs, hvordan du målretter indledningen i din ansøgning

Få mere inspiration til din ansøgning

 

Husk video- og lydkvaliteten

 1. Modtageren skal kunne se dig tydeligt i videoen. Du kan sagtens optage med din telefon, men stil den vandret af hensyn til formatet.
 2. Modtageren skal kunne høre dig klart i videoen.
 3. Hvis muligt så lav undertekster i din video. Mange har deres telefon slukket for lyd, når de ser videoer online.
 4. Brug et redigeringsprogram (f.eks. Shotcut, Lightworks, Gimp eller Inshot).

Vær opmærksom på længden af dit video CV – så du kan holde din energi og seerens interesse. Vi anbefaler, at du holder dit videoen kort (max 2 minutter).

Tip! Kom i gang med din videopræsentation på facethemarket.com

 

3: Brug fagrelevante rekvisitter

Brug din videoansøgning til at skille dig ud fra mængden. Du kan bruge fagrelevante rekvisitter til at underbygge nogle af dine faglige kompetencer.

Brug fagrekvisitter i din videoansøgning

Eksempler på faglige rekvisitter:

 • Post-its med nøgleord
 • Planche med en tidslinje over f.eks. din karriere
 • Fysisk materiale du har udarbejdet
 • Billeder
 • En genstand, som du bruger meget på arbejde. Det kan f.eks. være en lommeregner, hvis du arbejder meget med tal.

Hvis du synes, at det er svært at finde nogle rekvisitter, kan du stille dig selv følgende spørgsmål: ”Hvilke genstande fortæller noget om mig på arbejde?”.

 

Er du ikke tilfreds med dit video-CV?

Det bliver du muligvis aldrig. Få en god ven til at se videoen igennem, og spørg om de kan genkende din personlighed i videoen. Personen i videoen skal være den samme, som senere kommer til en uddybende jobsamtale.