Skriv en god og målrettet indledning i din ansøgning

En arbejdsgiver modtager mange ansøgninger når de først har slået en ledig stilling op. Vil du sikre dig, at din ansøgning bliver læst med stor interesse, er det vigtigt, at du får skrevet en god indledning som er med til at fange læsers opmærksomhed og interesse.

Er du i tvivl om hvordan du skriver en god og målrettet indledning? Frygt ej. Vi har her samlet en række gode råd og eksempler som kan hjælpe dig godt på vej mod dit drømmejob.

Hvordan starter man en ansøgning?

Vi ved det godt, det kan være svært at komme i gang. Især hvis det er lang tid siden, at du sidst har skrevet en ansøgning. En god tommelfingerregel er dog, at indledningen skal være en positiv og målrettet introduktion af dine personlige kompetencer og faglige kvalifikationer.

Indledningen skal vise, hvorfor du er den bedste kandidat til netop denne stilling. Målret derfor din indledning og motivation for, hvorfor du søger dette specifikke job i lige præcis denne virksomhed.

For at gøre det nemmere at komme i gang, kan du med fordel stille dig selv disse to spørgsmål:

  • Hvorfor du søger stillingen?

  • Hvorfor skal virksomheden ansætte lige præcis dig?

På denne måde giver du arbejdsgiveren indtrykket af, at du har forholdt dig konkret til stillingsopslaget. Du viser samtidigt, at der er et potentielt match mellem dig og denne specifikke virksomhed. Det er derfor vigtigt, at du undgår en standardiseret indledning, som du benytter dig af igen og igen.

Er du i tvivl om hvordan du sætter ord på dine kompetencer eller hvordan du skriver en god ansøgning eller får styr på dit CV? Som medlem af Ase kan du tilmelde dig et af vores gratis online kurser og blive godt klædt på gennem hele jobsøgningsprocessen.

Brug tid på forarbejdet til ansøgningen

Det er vigtigt at researche og bruge tid på at forberede dig, hvis du vil skrive en god ansøgning. Hvis din indledning ikke fanger arbejdsgiverens opmærksomhed med det samme, kan din ansøgning være på vej direkte i skraldespanden.

Det vigtigste ved indledningen er, at du gør din kommende arbejdsgiver opmærksom på to ting:

  1. At du er kvalificeret til stillingen

  2. At du er interessant både fagligt og personligt

Læs vores fire gode råd til den gode indledning nedenfor.

1. Husk de formelle krav

Der kan være nogle helt specifikke og formelle krav beskrevet i stillingsopslaget, du som ansøger skal opfylde. Besidder du dem? Så skriv det som noget af det første. Lad være med kun at nævne det i dit CV eller vente til nederst i ansøgningen med at fortælle en potentiel arbejdsgiver, at du faktisk er den bedste kandidat til stillingen.

2. Research virksomheden

Det er en god ide at kigge på virksomhedens hjemmeside og sociale medier. På denne måde kan du bruge virksomhedens egne buzzwords og vendinger til at målrette samt personliggøre din indledning og selve ansøgningen til den pågældende virksomhed.

En arbejdsgiver læser nemlig mange ansøgninger igennem, og kan lynhurtigt spotte, om du har gjort dig umage eller ej.

3. Fokusere på sprogtonen

Du kan med fordel også lægge mærke til hvordan stillingsannoncen er formuleret, og ud fra det, matche samme sprogtone.

Hvis jobopslaget er skrevet i en frisk tone med et glimt i øjet, er det nok en god ide, ikke at være alt for formel. Er opslaget derimod meget formelt, er det en god ide at matche dette.

4. Undgå unødvendig fylde

Sørg for at din indledning er skarp og præcis, så teksten er spændende at læse og ikke bliver for kompliceret. Det vil være muligt at uddybe indholdet i indledningen i resten af ansøgningen.

Derfor er ansøgningens indledning vigtig

Ansøgningens indledning har et primært formål: at fange læserens opmærksomhed. Det er vigtigt, at teksten er gennemarbejdet og velskrevet for at skabe et godt førstehåndsindtryk. Indledningen skal derfor tænkes som en appetitvækker for resten af din ansøgning. 

3 eksempler på måder at starte ansøgningen 

Nedenfor kan du læse tre konkrete eksempler på gode måder at indlede din ansøgning på.

1. Fang deres opmærksomhed

Du kan med fordel bruge din jobtitel og inkludere nogle af dine største bedrifter.

Eksempel:

"Som marketingchef hos (...) har jeg i løbet af 2019 formået at re-brande en global virksomhed og derved vendt en truende konkurs, så virksomheden nu har et solidt overskud."

2. Brug de rigtige nøgleord

Ved at bruge de helt rigtige nøgleord fremstår du lynhurtigt som en de ikke kan komme udenom.

Eksempel:

"At designe, udvikle og lede projekter er ikke kun min passion men også nogle af mine spidskompetencer."

3. Vis med det samme at de ikke kan undvære dig

Brug nøgleordene fra stillingsannoncen aktivt, så du med det samme viser, at du har det, de eftersøger og at de derfor ikke kan undvære dig.

Eksempel:

"I de sidste 10 år har jeg som projekt specialist haft fokus på at levere værdi til mine kunder og samarbejdspartnere. Jeg har udarbejdet bæredygtige strategier og handleplaner samt haft ansvaret for både medarbejdere, processer og teknologiudvikling."

Undgå disse fejl i din indledning 

Den klassiske fejl for din jobansøgning er at lave en indledning med information, som er uden betydning for arbejdsgiveren. Hvis du starter ud med at skrive, at du synes "stillingen lyder spændende" kan indledningen hurtigt blive for bred, og dækker derved ikke over den konkrete stilling.

Her giver vi et eksempel på, hvordan du ikke skal indlede din ansøgning:

"Jeg hedder Martin og er 32 år gammel. Jeg bor i Odense, hvor jeg læste en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Jeg blev opmærksom på jeres jobopslag på Jobindex og synes, det lød som nogle spændende opgaver. Jeg er god til at kommunikere og har oparbejdet mange brede kompetencer inden for virksomhedens internationale kontekst.”

Gratis skabeloner til ansøgningen

Har du brug for mere inspiration og eksempler til din ansøgning, kan du gratis downloade vores skabeloner til ansøgningen her.

find dem her

Ønsker du gode råd til resten af ansøgningen? 

Er du stadig i tvivl om hvordan du skriver den perfekte ansøgning, kan du læse vores guide til den gode ansøgning, som er spækket med konkrete råd og eksempler. I denne guide kan du se og downloade fire forskellige skabeloner, du med fordel kan anvende, når du skal i gang med at skrive din ansøgning. Husk at gemme din ansøgning i PDF-format inden du sender den afsted.

Som hovedregel bør din ansøgning indeholde en fængende overskrift. Hos Ase har vi samlet en række eksempler til forskellige stillinger.

Du kan også finde hjælp til at skrive dit cv og finde gode råd til hvordan du bedst muligt forbereder dig til din jobsamtale.

Få sparring som medlem af Ase

Er du medlem af Ase kan du altid kan få dybdegående rådgivning og sparring af vores dygtige konsulenter. Vi hjælper gerne med at læse dit CV og ansøgning igennem samt rådgiver dig både før og efter din kommende jobsamtale. Tøv ikke med at kontakte os, vi sidder klar til at hjælpe dig.

Er du endnu ikke medlem kan du nemt og hurtigt blive det her.