Målret indledningen i din ansøgning

En god indledning kan ofte være årsagen til, at din jobansøgning bliver læst med større interesse og opmærksomhed. Vi har her samlet en række gode råd og eksempler på, hvordan man indleder en ansøgning.

Ansøgningens indledning har et primært formål: at vække arbejdsgiverens interesse. Det er derfor vigtigt, at teksten er gennemarbejdet og velskrevet for at skabe det bedst mulige førstehåndsindtryk. Indledningen skal dermed tænkes som en appetitvækker for resten af din ansøgning. 

Læs mere om, hvordan du laver den gode overskrift til ansøgningen


Hvordan indleder man sin ansøgning?

Indledningen skal være en positiv og målrettet introduktion for dig og dine kvalifikationer til stillingen. Målret din indledning og motivation for, hvorfor du søger lige præcis denne stilling ved denne virksomhed. 

Spørg dig selv:

  • Hvorfor er du interesseret i jobbet?
  • Hvorfor skal virksomheden ansætte dig?

På denne måde giver du virksomheden indtrykket af, at du har forholdt dig konkret til dem og viser samtidig, at der er et match mellem dig og virksomheden. Det er derfor vigtigt, at du undgår en standardiseret indledning, som du benytter igen og igen.

 

Vil du vide mere om, hvordan du skriver en målrettet ansøgning, kan du læse med her

ase kurser

den gode ansøgning på én time

Er du medlem af Ase, kan du prøve et af vores mange online kurser. Vi giver dig blandt andet muligheden for at blive helt skarp på at skrive den gode ansøgning på bare én time.

tilmeld dig her

4 råd til den gode indledning

1. Inddrag dit kendskab til virksomheden

Hvis du har et forudgående kendskab til virksomheden, kan du med fordel inddrage det i ansøgningens indledning. Nedenfor giver vi dig nogle eksempler på, hvordan du får et indledende kendskab:

  • Du har ringet og talt med arbejdsgiveren som en del af din forberedelse
  • Du har tidligere samarbejdet med virksomheden
  • Du kender nogle, som arbejder i virksomheden
  • Du har fundet information på nettet, fx på virksomhedens egen hjemmeside

2. Husk de formelle krav

Der kan nogle gange være formelle krav til stillingen, som er angivet i jobopslaget. Hvis noget er angivet som en forudsætning for at komme i betragtning til jobbet, kan du med fordel nævne det i enten overskriften eller indledning. Et eksempel på sådan et krav kan være et lastbilkørekort eller en certificering.

3. Nøgleord skaber opmærksomhed

Overvej at benytte buzzwords i din indledning, som skønnes relevante for virksomheden. Du kan finde nogle nøgleord i jobopslaget eller på virksomhedens hjemmeside, men det er vigtigt ikke at overdrive, da det kan virke unaturligt at læse. Du kan evt. vælge at benytte synonymer, hvis gentagelserne fra jobopslaget er for tydelige.

4. Unødvendig fylde

Sørg for at din indledning er skarp og præcis, så teksten er spændende at læse og ikke bliver for kompliceret. Det vil være muligt at uddybe indholdet i indledningen i resten af ansøgningen.

Eksempel

”Jeg har med stor nysgerrighed fulgt lanceringen af jeres nye produkt x, som har skabt store og mange ringe i vandet. X er innovativt, fremadskuende og godt tænkt. Det vil på den baggrund være yderst motiverende for mig at blive en del af teamet, der sikrer, at produkter med lignende egenskaber bliver lanceret i fremtiden.” 

Denne indledning giver læseren indtryk af, at du har en reel interesse for virksomheden. Din ansøgning vil med større sandsynlighed blive læst mere grundigt, og du vil stå stærkere som kandidat til jobbet, såfremt dine kompetencer matcher stillingen.

Hvordan skal man ikke gøre i sin indledning?

Den klassiske fejl for ens jobansøgning er at lave en indledning med information, som er uden betydning for arbejdsgiveren. Indledningen bliver hurtigt for bred, og dækker ikke den konkrete stilling. Her giver vi et eksempel på, hvordan man ikke skal indlede sin ansøgning:

“Jeg hedder Martin og er 32 år gammel. Jeg bor i Odense, hvor jeg læste en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Jeg blev opmærksom på jeres jobopslag på Jobindex og synes, det lød som nogle spændende opgaver. Jeg er god til at kommunikere og har oparbejdet mange brede kompetencer inden for virksomhedens internationale kontekst.”

gratis skabeloner til ansøgningen

Har du brug for mere inspiration og eksempler til din ansøgning, kan du gratis downloade vores skabeloner til ansøgningen her.