Få styr på nerverne inden en jobsamtale

Du er endelig blevet indkaldt til drømmejobbet, men nu begynder dit hjerte at banke og håndfladerne bliver svedige, for hvad nu hvis du giver et dårligt indtryk til samtalen?

Forbered dig grundigt

Mange har oplevet at have en eksamen, hvor en grundig forberedelse har gjort, at man føler sig mere rustet til at klare sig igennem. Derfor kan det være en god idé, uanset om det er en eksamen eller jobsamtale, at være grundigt forberedt. Det kan sagtens have en beroligende effekt at vide, at man har godt styr på tingene.

Samtalen indledes ofte med, at du skal fortælle lidt om dig selv. Forbered derfor en præsentation om dig selv, som du øver og føler dig helt komfortabel med. Forbered dig derudover på spørgsmål, som din potentielle arbejdsgiver kan stille, og hvis du selv har nogle spørgsmål til virksomheden, jobbet eller lignende. Lav en gennemgående research af virksomheden og stillingen, da en grundig forberedelse vil styrke din ro og følelse af selvkontrol.

“Hvad er det værste, der kan ske?”

Når jobsamtalen står for døren, begynder tankerne at løbe løbsk, og vi bliver mere og mere nervøse. Pludselig har vi gennemgået tusindvis af mulige scenarier i hovedet for, hvordan det kan gå galt. Har du i sådan en situation nogensinde stoppet op og spurgt dig selv, hvad det værste egentlig er, der kan ske?
Jovist har man et brændende ønske om ikke at klare det dårligt til samtalen, men skulle det alligevel ske, så klarer vi os alligevel igennem situationen. De fleste har trods alt oplevet at træde i spinaten. Det er dog som regel hurtigt glemt igen og ikke noget, man spekulerer over hver dag.

Derudover er det vigtigt at minde dig selv om, at du er inviteret til jobsamtalen af en grund. Arbejdsgiveren har set noget positivt i din ansøgning og CV, som gør, at de føler, at netop DU passer til jobbet.

Tal med nogen om din nervøsitet

Det kan ofte hjælpe, når man lufter sine tanker for andre. Tal derfor med nogle - det kan både være venner og familie - om, hvordan du har det. De fleste vil kunne relatere til situationen og har selv haft lignende oplevelser. Det kan endda nogle gange hjælpe, hvis du øver din præsentation eller spørgsmål sammen med andre, så du får sagt det højt og sat ord på tingene.

Kropssprog og vejrtrækning

Du har nok hørt før, at man skal tage dybe vejrtrækninger for at berolige nerverne, men det giver rent faktisk en afslappende effekt, når man husker at trække vejret dybt ned i lungerne.

Husk, at dit kropssprog ligeledes kan have stor indvirkning på din udstråling. Sidder du oprejst med fødderne solidt plantet på jorden både udstråler og føler du en større afslappethed.

Sidst bør du huske, at en komfortabel påklædning kan gøre, at du hviler mere i dig selv. Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal troppe op i joggingbukser og sweatshirt, men det er vigtigt, at du føler dig tilpas i din påklædning, da det kan hjælpe dig med at slappe mere af.

Accepter din nervøsitet

Det er vigtigt at minde sig selv om, at dét at føle sig nervøs er helt normalt. Mange har det på præcis samme måde, og det er derfor værd at huske, at du ikke er alene, og de andre kandidater med stor sandsynlighed er lige så nervøse som dig. Er det meget slemt, kan det ofte hjælpe at sige det til arbejdsgiveren i begyndelsen af samtalen. At udtrykke det højt kan nemlig have en beroligende effekt.

I sidste ende er nervøsiteten et godt tegn på, at det er noget, du brænder for og går op i. Havde det ingen betydning for dig at gå til samtalen, vil arbejdsgiveren måske kunne få et indtryk af en manglende interesse i jobbet.

Lyt til vores podcast, hvor vi giver 10 tips til, hvordan du tackler din nervøsitet både før og under jobsamtalen:

5 gode råd til at fremstå mere selvsikker 

Kropssprog

Sid oprejst med skuldrene trukket tilbage. Brug hænderne til at gestikulere under samtalen eller fold dem i skødet eller på bordet foran dig.

Brug stemmen

Man er ofte tilbøjelig til at tale hurtigt, når man er nervøs. Mind dig selv om at tale langsomt og tydeligt. Hold korte pauser på de rette tidspunkter for at understrege dit budskab.

God forberedelse

Har du foretaget en grundig research og øvet dig på din præsentation, så du føler dig mere hærdet til samtalen, fremstår du automatisk mere selvsikker i din fremtoning.

Kend dig selv

Kender du til dine styrker og svagheder? Dette er ofte noget, der spørges ind til i en jobsamtale. Selvom det kan være grænseoverskridende at snakke om, er det vigtigt, at du har gjort dig nogle tanker om emnet, da det viser, du er bevidst om dig selv og dit arbejde.

Vær god ved dig selv

Hav fokus på de gode ting, frem for at dunke dig selv i hovedet, hvis du laver en fejl. Ser du på dig selv med positive øjne, vil det straks afspejle sig i hele din fremtoning.