”Fuck, jeg har ingen forsikring”

Forsikringer? Snork! Bare et ord som ”indboforsikring” og de fleste begynder at gabe. Men inden du falder i søvn, så tjek lige om du er ved at rede op til økonomisk ruin.

For Martin var det en helt almindelig onsdag morgen. Han havde lige givet et par numre sammen med bigbandet til gymnasiets morgensamling. Han skulle videre til time og skyndte sig at pakke sin saxofon sammen i sin rygsæk.

Crash, boing! lød det bag Martin, som vendte sig om og så sin saxofon ligge på gulvet. Han havde ikke fået lynet rygsækken.

Martin Isaacson er lige blevet student, er 20 år, og deler en treværelses lejlighed med et par roomies. I stuen er der ryddeligt, men det er klart at møblerne er et skrab-sammen af diverse familiemedlemmers aflagte samme. Køkkenet roder. På Martins værelse er der ikke meget andet end en seng og et nodestativ. Måske det var det, Martin havde i hovedet, da han på spørgsmålet om, hvorvidt han nogensinde tænkte på en forsikring, svarede nej. ”Jeg har jo ingenting af værdi.”Den hurtige løsning

Martin fandt hurtigt ud af, at et par klapper på saxofonen var blevet slået skæve i faldet fra rygsækken. Men tanken om hvad det ville koste at få det fikset, og hvornår han skulle få tid til det mit i ræset om årskaraktererne, fik ham til at ty til en nødløsning: Han kunne låne en kammerats saxofon. Så langt, så nogenlunde godt.”Fuck, jeg har ingen forsikring”

Det var først da Martin stod og spillede på sin vens saxofon hos sin saxofonlærer, at ordet forsikring faldt Martin ind. Saxofonlæreren nævnte at det var muligt, at en skade på saxen var dækket. ”Men fuck, jeg har ingen forsikring.” Martin græmmede sig.

”Jeg fandt så ud af at min mors indboforsikring måske kunne dække mig, fordi jeg er under 21. Men lige præcis det med en skade på et instrument som min saxofon, var så desværre en specialdækning som min mor ikke har,” fortæller Martin. Og dertil kommer, at Martin ikke bor alene men sammen med et par roomies. Og så er der ikke under nogen omstændigheder dækning via forældrenes indboforsikring.

Så resultatet var, at han selv må punge ud for skaden. En reparation der kommer til at beløbe sig til et sted mellem 1.500 og 3.000 kr.Klog af skade

Martin er nu gået i gang med at undersøge markedet for en forsikring der kan dække ham i netop hans situation. ”Jeg skal have en forsikring, og jeg skal selvfølgelig have en der dækker også skader på min saxofon,” fortæller Martin. Han vil nok lade sin mor hjælpe sig med det, for det er rigtig rart med lidt rådgivning når det gælder alt sådan noget som bank og forsikring.

”Jeg har jo også fundet ud af at jeg har noget af værdi. Ikke bare min saxofon, som koster i omegnen af 7-8.000 som ny, men selvfølgelig også især computer – og mobil.”

 

De tager chancen - Økonomisk ruin så langt øjet rækker

Det viser sig at næsten hver tredje unge mellem 21 og 24 år ikke har en privat forsikring. De tager chancen. For indbrud, tyveri og brand sker jo ikke lige for dem, vel?

Det er slemt nok ikke at have en forsikring der dækker mobilen, cyklen eller saxofonen. Men det er endnu værre hvis man uden en indboforsikring, kommer til at gøre skade på andre, måske med varige mén til følge. Det kan blive afsindigt dyrt i erstatning – ja faktisk kan det blive et livslangt økonomisk mareridt, hvis man ikke har en ansvarsdækning.

De fleste indboforsikringer indeholder ikke blot dækning ved fx indbrud, men også ansvarsdækning.

Det er en rigtig god idé få dig en privat forsikring, hvis du er én af dem der tager chancen.

 

Lille forsikringsordbog

 

Indboforsikring: Dækker grundlæggende alle de ting du ejer
Ansvarsdækning: Som alleroftest er ansvarsdækningen med i indboforsikringen. Gør du skade på andre eller deres ting, er det ansvarsdækningen der bringes i spil
Forsikringssum: Det beløb du er forsikret for. Jo højere sum, jo dyrere forsikring
Forsikringspræmie: Det du betaler for forsikringen
Selvrisiko: Et beløb du ikke får dækning for når du har haft en skade. Selvrisikoen kan være større eller mindre. Har du fx en selvrisiko på 2.000 kr., vil der blive trukket 2.000 kr. fra i den erstatning du står til at få udbetalt.
Andre typer af forsikringer: Ulykkesforsikring, rejseforsikring, bilforsikring, husforsikring, lønsikring.

 

Her hjælper ingen kære mor

De fleste unge er dækket af deres forældres indboforsikring indtil de fylder 21 år, selv om de er flyttet hjemmefra. Men herefter hjælper ingen kære mor. Så hvis du er usikker på hvordan – og om – du er forsikret, anbefaler vi dig at undersøge det med det samme.

Hos nogle forsikringsselskaber stopper dækningen faktisk allerede ved 18 år i stedet for 21, men under alle omstændigheder er det et krav at den unge bor alene for at være dækket af forældrenes forsikring som udeboende.