Sådan klarer du en lønforhandling

Måske har du allerede oplevet situationen. Overvejet, at du burde have haft mere i løn, og at du faktisk er mere værd end beløbet på din lønseddel. Men hvorfor er det så svært at snakke om løn med sin chef?

Lønforhandling bliver ofte associeret med en ubehagelig situation, fordi man skal “sælge” sig selv og fortælle sin chef, at man vil have mere i løn. Selvom lønforhandlingen kan føles ubehagelig, og måske lidt grænseoverskridende, så er det faktisk en positiv samtale. Det, at du fortæller din chef, at du vil tjene flere penge, betyder blot, at du er ambitiøs og at du vil dit job.

Hvordan forhandler jeg en højere løn?

For at du kan forhandle dig frem til en højere løn, skal du forberede dig godt inden din næste lønforhandling. God forberedelse er, når du først og fremmest har gjort dig nogle tanker om, hvad du som medarbejder er værd i kroner og ører - og hvorfor.

 

Få gode råd til din lønforhandling

Hvis du er medlem af Ases fagforening, Ase Lønmodtager, kan du få eksperthjælp inden din næste lønforhandling.

Nedenfor finder du konkrete råd til, hvordan du bedst forbereder dig på din næste lønforhandling, og hvilke udspil du kan komme med – også i de tilfælde, hvor din chef ikke kan tilbyde en lønstigning målt i kroner og ører.

3 gode råd til samtalen - 1. før samtalen: forbered dig - 2. under lønforhandling: argumentér 3. Ved afsultning: Vær klar i mælet

1. Forberedelse er alfa og omega

Det vigtigste for at opnå en god løn er alt det arbejde, du laver i løbet af året. Men du risikerer at snyde dig selv, hvis du ikke forbereder dig grundigt til selve lønforhandlingen.

Ved at overveje spørgsmålene nedenfor er du godt klædt på til samtalen.

Tjener din arbejdsplads penge?

Er økonomien på din arbejdsplads presset? Eller tjener I gode penge? Det bør du undersøge, før du beslutter, hvor meget du ønsker i lønstigning. Du kan sætte dit ønske højere, hvis økonomien i virksomheden er god.

Vær rimelig, men tag dog ikke chefen alt for alvorligt, hvis han eller hun taler om, at ”selvom det går godt, er det vigtigt, at vi er påholdende.” Hvis du er dygtig og bidrager til en succes, skal du belønnes for det.

Går det skidt for virksomheden, må du forvente en mindre lønstigning. Men måske kan du få noget andet i stedet – se længere nede her på siden.

Grundig forberedelse er nøglen til at få et godt resultat af din lønforhandling.

 

Hvor meget tjener folk, der ligner dig?

Find ud af, hvad andre tjener i den branche, du arbejder i. Og undersøg hvad folk tjener i lignende stillinger. Andres løn er ikke i sig selv noget argument for, hvad du har fortjent. Men det kan give dig en fornemmelse af, om du ligger nogenlunde fornuftigt.

Tjek dit lønniveau med Ases lønberegner

Ligger du meget lavt i forhold til folk, du kan sammenligne dig med, så tal med din chef om statistikken.

 

Hvor meget skal du forlange?

Før du går ind til lønforhandlingen, så hav et realistisk, men ambitiøst mål for, hvor meget du vil have i lønforhøjelse. Sæt gerne barren lidt højere i dit forslag til chefen, end hvad du forventer. Så har du større chance for faktisk at få det, du ønsker.

Så sigt højt, men husk at være realistisk. Hvis du sigter alt for højt, risikerer du at fremstå useriøs, og det kan give bagslag.

 

Hvorfor skal du have lønforhøjelse?

Det er ikke nok at nævne, at du er en dygtig medarbejder, der passer dit arbejde. Det får du jo allerede løn for.

Brug derfor tid på at formulere dine styrker på forhånd. Og synliggør nogle af de mål, du har nået i løbet af det sidste år. Overvej hvilke ting, du har gjort, som du ved har haft særlig værdi for virksomheden, chefen og kollegerne.

Fremfør dine argumenter med selvtillid. Hvis du ikke selv synes, du fortjener lønforhøjelse, så gør din chef heller ikke.

Til lønsamtalen er det ikke ”vi har gjort …” men ”JEG har gjort”.

 

Hvad er dine allerstærkeste argumenter?

Vælg ca. 2-3 argumenter for, at du skal have mere i løn. Helst ikke flere. Og gør dig umage. Når du har gjort det, så hold dig til dem!

Måske vil din chef dreje samtalen over på områder, som er mindre vigtige. Her er det en fordel at holde fokus på de 2-3 styrker, du på forhånd har udvalgt. Hvis du fornemmer, at det ikke virker med det samme, kan det være fristende at bygge ovenpå med nye argumenter.

Men gentag hellere de første. Ellers er der risiko for, at de nye argumenter, du kommer med, er svagere end dem, du har udvalgt på forhånd. Og så giver du chefen lettere spil i forhold til at fokusere på dine mindre stærke argumenter.

Hvis du har svært ved at finde argumenter, så væn dig til at skrive dem ned i løbet af året.

Kan du bruge andet end penge?

Du finder måske ud af, at det ikke altid er muligt at forhandle om en lønstigning, uanset hvor gode og velforberedte dine argumenter er. Det kan skyldes mange ting, men falder som regel tilbage på virksomhedens økonomi og/eller lønstatistik på området. Hvis du ved, der er en risiko for, at der ikke er penge til en lønstigning, kan du forberede dig på alternativer. Overvej for eksempel om der er nogle personalegoder i virksomheden, som du kan forhandle om. Du kan bl.a. forhandle om:

  • Fri telefon
  • Firmabil
  • Højere pension
  • Efteruddannelse mv.
  • Hjemmearbejdsdage
  • Flere feriedage
  • Kurser
  • Ansvarsområder
  • Uddannelse

Gør dig på forhånd konkrete tanker om, hvad du gerne vil opnå, hvis mere løn ikke er en mulighed. Led evt. efter ting, du alligevel bruger penge på som en del af dit faste budget.

 

Plan B

Vær indstillet på, at din chef kan have modargumenter. Og tag det ikke personligt, for det er en del af chefens rolle. Hvis det sker, bør du dog være forberedt på, hvad du så vil foreslå.

Sæt dig nogle nederste mål inden samtalen. Hvis du ikke er blevet tilbudt den løn, du forventede, så foreslå eventuelt at næste lønforhandling ligger mindre end et år ude i fremtiden.

Som en sidste udvej kan du slutte med at spørge, hvordan du kan gøre det bedre frem mod næste år. Husk, at næste lønforhandling begynder i samme øjeblik, du træder ud ad døren.

Mand og kvinder under lønsamtale

 2. Under forhandlingen

Når du ved, hvad du gerne vil opnå, og du er sikker på dit værd og bidrag i virksomheden, kan du roligt sætte dig til forhandlingsbordet.

 

Vær direkte, og hold hovedet koldt

Lønstigninger kommer sjældent af sig selv, og derfor bliver du nødt til at sige direkte, hvad du gerne vil have og hvorfor. Det kan være grænseoverskridende at skulle sælge sig selv over for en potentielt kommende arbejdsgiver, men forsøg at sige tingene direkte, samtidig med at du holder hovedet koldt. Forvent ikke, at din chef siger ja til dit første udspil, så sørg for at træde et skridt tilbage og overvej situationen i stedet for at reagere på eventuel vrede og frustration.

Vær lyttende, og bevar en god tone

Hvis du forventer, at din chef skal lytte til dig, skal du også lytte til din chef. Anerkend hans eller hendes synspunkter – det betyder ikke nødvendigvis, at du er enig, men at du accepterer synspunkterne. Hvis I ikke umiddelbart kan nå til enighed, er det vigtigt, at du bevarer den gode tone. Argumentér sagligt for det, du gerne vil opnå, og udfordr gerne din chefs synspunkter. Sørg for ikke at true og komme med definitive vendinger og udtryk.

Slut af på god fod

Det er vigtigt, at du kan se hinanden i øjnene efter lønforhandlingen. Måske fik du ikke det, du ønskede, og det er naturligvis skuffende. Sæt gerne ord på din skuffelse, når du runder af, og spørg gerne ind til, hvad der kan sikre en lønstigning ved næste lønforhandling. Sørg for at få konkrete svar fra din leder, så du ved, hvad du skal arbejde hen imod.

Gode råd at have in mente under lønforhandlingen

  • ”Nej” er ikke et svar – det er en opfordring til spørgsmål og saglige argumenter. Sørg dog for ikke at udfordre et eventuelt nej alt for længe.
  • Gå efter det gode resultat, og vær positiv. Hvis du forventer det bedste, er det mere sandsynligt, at det lader sig gøre.
  • Argumenter sagligt for, at din indsats på arbejdspladsen skal belønnes.
  • Hav forberedt alternativer, hvis du ikke kan få en lønstigning. Forhandle evt. om fri telefon, nedsat tid, fitnessabonnement mv.
  • Skriv det, I aftaler, ned. På den måde opstår der ikke tvivl om, hvad der er blevet aftalt.
  • Afslut forhandlingen i en god tone.

3. Efter forhandlingen

Hvis du har opnået det ønskede resultat, er du formentlig glad og tilfreds. Hvis ikke, kan du opleve at være skuffet og måske frustreret. Det er vigtigt, at du ikke mister modet, og at du husker, at der er mange ting, der spiller ind på en manglende lønstigning. Det kan bl.a. hænge sammen med virksomhedens økonomi, virksomhedspolitik mv. – ting, der ikke har nogen direkte sammenhæng med dit bidrag til virksomheden.

Så længe du argumenterer sagligt for din sag, og møder velforberedt og positiv, kan du være sikker på, at din chef husker positivt tilbage på dig. Dette er et godt afsæt for det videre samarbejde efter forhandlingen.

 

Som medlem af Ase Lønmodtager kan du få gode råd og vejledning omkring sit ansættelsesforhold, herunder lønforhandlinger. Tøv derfor ikke med at kontakte os, hvis du står overfor en lønforhandling eller har generelle spørgsmål til din løn.

få hjælp til lønforhandlingen

Som medlem af Ase Lønmodtager kan du altid få råd og vejledning om din løn og lønforhandling.

få hjælp