Sådan står du hvis du bliver syg

05.12.2019

Har du en sygedagpengeforsikring? Og ved du om du overhovedet lever op til de grundlæggende krav for at få sygedagpenge - hvis du ikke er forsikret? Vi skitserer de grundlæggende principper for sygedagpenge for selvstændigt erhvervsdrivende.

FsUdarbejdet af Ase Selvstændig

Helt grundlæggende har du som selvstændig ret til at få sygedagpenge, men først efter 14 dages sygdom. Redder du dig en halsbetændelse der gør dig ukampdygtig i en uge, er det altså som udgangspunkt for egen regning og risiko. Tegner du en sygedagpengeforsikring via Udbetaling Danmark, har du derimod mulighed for at blive dækket ind de første 14 dage også.

Kommunen sidder på sygedagpengene
Hvad enten du er forsikret eller ej, så er det din kommune og Udbetaling Danmark der administrerer sygedagpengene og udbetalingen af dem. For præcis at finde ud af hvad du kan få udbetalt i sygedagpenge og hvordan, skal du derfor kontakte din kommune. Har du ansatte, kan du også vælge at forsikre dem.

Hvis du vil være dækket ind fra første sygedag…
Tegner du en sygedagpengeforsikring, kan du vælge mellem en ordning der dækker dig fra allerførste sygedag, eller en der dækker dig fra tredje sygedag. Du må ikke være syg når du tegner forsikringen, og der en karensperiode på seks måneder (med mindre du kommer ud for en ulykke). Du skal altså have betalt til sygedagpengeforsikringen i seks måneder før du kan gøre brug af den.

Her kan du finde mere information om sygedagpengeforsikringen.

Din basale rettighed til sygedagpenge
Selv om du ikke har tegnet en særskilt sygedagpengeforsikring, er der økonomisk kompensation at hente hvis du bliver syg – altså efter de første 14 dages sygdom. Der er dog en række grundlæggende krav der skal være opfyldt:

  • Du skal bo i Danmark og betale skat af din indtægt i Danmark
  • Inden for de sidste 12 måneder skal du have drevet selvstændig virksomhed i mindst seks måneder, heraf den seneste måned før du blev syg
  • Du skal have arbejdet mindst 18,5 timer i din virksomhed om ugen

Hvor mange penge kan du få udbetalt uden forsikring?
Opfylder du kravene for at kunne få sygedagpenge, skal du altid registrere dit fravær via Nemrefusion. Uden en forsikring kan du højst få 4.355 kr. i sygedagpenge pr. uge (2019). Og som hovedregel kan du maksimalt få sygedagpenge i 22 uger inden for en periode på ni måneder.

Du kan finde flere svar på borger.dk.