Dine muligheder ved sygdom i din vinterferie

05.02.2019

Vinterferie rimer dårligt på sygdom. Men indfinder influenzaen sig, er der forskel på hvordan det stiller dig, alt efter om du er syg allerede den dag du går på ferie, eller om du først må kaste håndklædet under din ferie.

Udarbejdet af Ase Lønmodtager

Det er absolut surt at blive indhentet af sygdom i forbindelse med sin ferie. Men et lille præventivt plaster på såret, er i det mindste at vide hvilke regler der gælder hvornår. Og hvor du står (eller ligger).

Er du syg den dag du går på ferie, er du ”feriehindret”
Hvis du er sygemeldt, når din ferie starter, er du ikke tvunget til at holde ferien. Fordi du er syg, er du nemlig forhindret i at holde ferie. For hver dag du er syg i det, der skulle have været din ferie, har du lov til at få en dags erstatningsferie. Bliver du rask efter fx tre dage, skal du selvfølgelig melde dig rask. Så har du automatisk ret til tre dages erstatningsferie.

Som ”feriehindret” kan du flytte hele din ferie
Var du syg da ferien begyndte, og er du syg i fx de tre første dage, bestemmer du selv om du vil holde resten af din ferie som planlagt. Det kan jo afhænge lidt af ferieplanerne. Skulle du fx have været på ski i Alperne, er du måske mere interesseret i at flytte hele ferien, frem for blot at få de tre dages erstatningsferie på et andet tidspunkt. For bussen er for længst kørt osv.

Krav og muligheder for at flytte hele ferien som ”feriehindret”
For at kunne flytte hele ferien kræver det selvfølgelig, at du stiller dig til rådighed for din arbejdsgiver, så snart du er rask. Du skal derfor straks give din arbejdsgiver besked om hvorvidt du vil have ferie, eller om du vil møde på arbejde, de dage der er tilbage.

Bliver du først syg, mens du er på ferie, får du karens
Var du frisk som en snehare, da kollegerne ønskede dig god ferie, men fx på din tredje feriedag bliver syg på pisten i alperne, stiller tingene sig anderledes. Her får du ikke automatisk erstatningsferie for hver sygedag. Du kommer i karens. Det betyder, at du bruger nogle af dine feriedage, selv om du er syg. Hvor lang karensen er, afhænger af, hvor længe du er syg, og hvor mange opsparede feriedage du har. Din karensperiode kan maksimalt beløbe sig til fem dage.

Erstatningsferie efter karensperioden – sådan gør du
Ved kortere ferieperioder som fx den typiske vinterferie, kan det være svært at opnå erstatningsferie, fordi der er en karensperiode. Men princippet er sådan her:

Er du syg i fx 8 dage midt under din ferie, kan du få erstatningsferie for de sygedage, der ligger ud over din karensperiode. Har du optjent fem ugers ferie med løn, giver det fem karensdage (en dag pr. optjent uge), og du kan altså få tre dages erstatningsferie. Det er blot alfa og omega, at du melder dig syg til din arbejdsgiver på første sygedag. Samme dag skal din læge også dokumentere, at du er syg. Det gør han med en såkaldt friattest, som du selv skal betale for.

Er du i udlandet, skal du på samme måde sørge for at se en lokal læge på din første sygedag. Også her skal du få skriftlig dokumentation på din sygdom.

Når du er frisk igen, skal du huske at melde dig rask. Vil du bytte resten af din ferie ud med erstatningsferie, skal du selvfølgelig møde på arbejde, så snart du er rask. Din erstatningsferie skal du som udgangspunkt holde inden for det samme ferieår.

Ase Lønmodtager kan hjælpe dig yderligere
Melder du dig ind i foreningen Ase Lønmodtager, er du meget velkommen til at ringe til os på 7013 7021 og få personlig vejledning. Måske falder din situation ikke inden for de generelle regler, som vi har forklaret her, eller måske er du i tvivl. Vi kan også hjælpe dig med at navigere i andre arbejdsmarkedsregler. Du kan få det hele med for bare 69 kr. om måneden.