Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

A-kasse eller ej, og hvilken skal du i så fald vælge? Få et overblik over nogle af fordelene ved at være medlem af en a-kasse samt de forskelle, du bør være opmærksom på. Ase er en a-kasse for alle - både lønmodtagere, selvstændige og studerende.

Vælg ase

Dagpengesats

Du får udbetalt det samme i dagpenge, uanset hvilken a-kasse du vælger. Dagpengesatsen varierer afhængigt af din lønindtægt i de seneste 12 måneder, din uddannelse, din alder, evt. forsørgerpligt mv.

Se dagpengesatsen

Kontingent

Der er forskel på, hvad det koster at være medlem af en a-kasse. Det kan være nærliggende at vælge den billigste, men husk at kigge nærmere på, hvad du får for pengene – i det lange løb kan der være penge at spare, fx på juridisk rådgivning, ved at betale lidt ekstra pr. måned. Hos Ase kan vi hjælpe uanset din jobtype og funktion – vi er a-kasse for både dig, der er i job, og dig, der er selvstændig. Om du er freelancer eller projektansat betyder ikke noget i forhold til, hvorvidt vi kan hjælpe dig. For det kan vi.

Traditionelle a-kasser vs. uafhængige a-kasser

Groft sagt kan man dele a-kasser op i to – de traditionelle og dem, der er uafhængige af politiske interesser. Ase tilhører sidstnævnte og fokuserer ikke på et specifikt erhverv. Til gengæld er vi konkurrencedygtige på prisen, og vi udbetaler præcis det samme i dagpenge, hvis du bliver ledig.
Husk: Du kan altid skifte a-kasse, hvis du fortryder dit valg. Hvis du skifter a-kasse, flytter din anciennitet med.

A-kasse som studerende

Med et a-kasse medlemskab under uddannelse, sikrer du dig selv et økonomisk sikkerhedsnet efter uddannelsen, hvis jobbet lader vente på sig.

Du optjener ret til dagpenge under dit studie og er sikret økonomisk i form af dagpenge fra dag ét, når du er færdiguddannet og ikke kommer direkte i job.

Efter et år som medlem har du ret til dagpenge fra din første dag som færdiguddannet.

Læs mere om a-kasse for studerende

A-kasse for selvstændige

På grund af Ases lange erfaring med selvstændige erhvervsdrivende, er Ase det sikre valg for dig, der er iværksætter, freelancer eller selvstændig erhvervsdrivende. En a-kasse, der for alvor kender selvstændige.

Læs mere om a-kasse for selvstændige

Hvorfor være medlem af en a-kasse?

Det er helt op til dig, om du vil være medlem af en a-kasse eller ej. Det er dog værd at bemærke, at en a-kasse sikrer dig udbetaling af dagpenge, hvis du bliver ledig (og opfylder retten til dagpenge). Det er ikke en selvfølge, at du kan få kontanthjælp, hvis du ikke er medlem af en a-kasse – her skal du opfylde en lang række krav og skille dig af med fx sommerhus, bil og aktier. Aktiver, der ikke spiller nogen rolle i forhold til, om du kan få dagpenge eller ej.

Bemærk, at du skal have været medlem af en a-kasse i mindst 12 måneder og have haft arbejde i et år for at være berettiget til dagpenge. Du skal også stå til rådighed for arbejdsmarkedet og jævnligt søge job.

Læs mere om Ases a-kasse