fra drøm til virkelighed

Det kan være spændende, men også skræmmende, når man har en god idé. Er du typen der springer ud i det? Eller er du typen der gerne vil være tryg, før du gør det?

klar, parat - selvstændig

Uanset om du går rundt med en drøm om at være selvstændig eller allerede har haft dit første salg, har vi samlet de bedste råd, som kan hjælpe dig på vej eller videre fra, hvor du er nu. Vi taler dagligt med selvstændige og har samlet de mest hyppige spørgsmål sammen, og svaret på dem her. Du kan bl.a. få hjælp til hvilken selskabsform du skal vælge og hvordan du gør, hvordan dit projekt finansieres og hvilke forsikringer du bør overveje.

budget - hvad skal du være opmærksom på?

Er du ikke en tal-haj? Hvordan budgetteres markedsføringen? Er du i tvivl om, hvordan du udregner din timepris? Bare rolig. Hjælpen er lige foran næsen på dig!

 • Sørg for at du får uvildig rådgivning, som du kan stole på
 • Bed om at blive sat ind i processerne, så du fx selv kan overtage styringen i fremtiden
sparring - det gør en stor forskel

Der er ingen, som er verdensmester i alt.  Sparring giver anledning til udvikling som kan betyde vækst! Som iværksætter er det vigtigt at erkende, hvilke mangler der måtte være og vurdere, hvordan de bedste løsninger findes. Til det anbefales det at benytte sig af kompetent sparring.

Sparring kan fx være:

 • Idéudvikling
 • Design af produkt
 • Forståelse og indsigt i økonomiske og juridiske aspekter

Når man som iværksætter er ny på markedet, så skal man suge al den hjælp til sig, som er muligt. En iværksætter kommer længst ved at sparre med kompetente personer på det område og marked man gerne vil ind på for at få det mest valide feedback. Du kan bl.a. se 5 gode råd fra iværksættere eller besøge Startvækst Virk for at finde et væksthus tættes på dig - det er ganske gratis og uvildig vejledning.

5 gode råd fra iværksættere 

Startvækst Virk 

jura - få svar på spørgsmål

Der kan opstå mange spørgsmål, når du som selvstændig skal ansætte din første medarbejder eller har medarbejdere ansat. I de tilfælde er det en fordel at kende lovgivningen eller have direkte adgang til jurister, der gør.

Vi tilbyder professionel telefonisk rådgivning, hvor du kan få svar på alle de spørgsmål, der vedrører forholdet mellem dig og dine medarbejdere. Den eneste betingelse for at benytte den telefoniske rådgivning er, at du er medlem af foreningen Ase Selvstændig.

forretningsplan - lav en og få struktur på tankerne

En forretningsplan er, helt kort, en beskrivelse af din (kommende) virksomhed og en plan for, hvordan du vil drive og udvikle den. Når man går med drømmen om at være selvstændig, så fyldes hovedet ofte med kreative ideer og tanker. Sørg for at skrive dem ned og lave delmål, så du kan strukturere dem og skabe et hurtigt og nemt overblik.

Herunder et par fif til, hvad du bør overveje inden du går i gang med at skrive din forretningsplan:

 • Hvem er du / I?
 • Hvad sælger virksomheden og hvilken værdi skaber du / I for kunderne?
 • Hvilken omsætning forventer du / I første år, og er der behov for finansiering?
 • Hvilken virksomhedsform vil du / I have og planlægger du / I deltid eller fuldtid?

Du kan bl.a. bruge Virks skabelon til en forretningsplan. Den er nem og ligetil.

Virks forretningsplan skabelon her

navn og logo - skab kendskab og tryghed. Det ér vigtigt!

Du har måske allerede gjort dig nogle tanker om, hvad din virksomhed skal hedde - men har du tænkt på logo og design?.

 • Virksomhedens navn skal afspejle det image / brand du ønsker 
 • Fremtidssikring: Kan dit navn og produkter udvides til udlandet, hvis det bliver en succes?
 • Husk at undersøge om dit navn er tilgængeligt - det kan du bl.a. gøre her

Et logo er det første indtryk en potentiel kunde får af virksomheden. Det kan være godt givet ud at få en professionel til at hjælpe!

 • Spørg dit netværk om de kan anbefale nogen! Husk at du også kan bruge Facebook og LinkedIn til at søge!
 • Sørg for at få et overslag på prisen, så du ikke får en grim overraskelse i form af en stor regning
 • Husk at logoet skal bruges på tværs af flere kanaler og ofte også både online såvel som offline (Fysisk)
forsikring - hvad har jeg brug for?

 

Det kan være en jungle, at finde ud af hvilke forsikringer der er lovpligtige og hvilke der er frivillige. Når du starter virksomhed, er der derfor nogle forsikringer som er en god idé at tegne, og så er der dem du skal tegne. Få overblikket over de forskellige herunder.

Hvilke forsikringer har jeg brug for som selvstændig?

endnu ikke medlem?

bliv medlem

Inspiration - video

Nogle gange kan et lille skub hjælpe det sidste stykke vej, inden man begiver sig ud i livet som selvstændig. Herunder kan du finde en masse inspiration fra selvstændige der fortæller om alt fra opstart og bump på vejen til hvordan sparring hjalp dem til succes. Klik på links herunder fører dig til YouTube hvor videoen afspiller. Det er kun et udvalg herunder og du kan selv bladre videre på vores YouTube kanal for at finde flere videoer.

Inspirations video, iværksættere