Graviditet og barsel

Det er ikke uden grund, at man også kalder en graviditet for ’lykkelige omstændigheder’. Udover det fantastiske i at bære rundt på et lille, nyt liv, er der også mange nye spørgsmål, som man skal tage stilling til. Særligt når det gælder din situation på arbejdsmarkedet. Nedenfor finder du et overblik over alt det, man under sin graviditet skal forholde sig til arbejdsmæssigt. Dermed får man ro til at koncentrere sig om ens nye situation – både som gravid og barslende.

Dine rettigheder som kommende forældre

Hvis du er gravid og/eller på vej på barsel, er det vigtigt, at du kender dine rettigheder, og at du er klar over, hvilke regler og varsler, du skal overholde. Her kan du blive klogere på, hvilke rettigheder du har helt generelt, hvordan du forlænger din barselsorlov, om du får udbetalt løn eller barselsdagpenge mv.

Din situation:

Du er i job

Barselsdagpenge

Opfylder du betingelserne i barselsloven, har du ret til barselsdagpenge under gældende regler.

Læs mere om barselsdagpenge

 

Løn under barsel

Mulighed for løn under barsel afhænger af om du er omfattet af en overenskomst eller individuel ansættelseskontrakt, som giver ret til dette.

Læs mere om løn under barsel

 

Sygdom og/eller død under barselsorlov

Hvis moderen bliver alvorligt syg under orloven eller dør i forbindelse med fødslen, får faren/medmoren ret til morens del af barselsorloven og barselsdagpenge.

Alvorlig sygdom kan f.eks. være visse former for cancer, hjertesygdomme, blodprop mv. Almindelig sygdom forlænger imidlertid ikke orloven.

Hvis barnet er dødfødt eller dør inden for de første 32 uger, har man som moder ret til 14 ugers orlov med dagpenge eller løn, hvis man har ret til løn under barsel.

 

Efter barselsorloven

Når ens barselsorlov er slut, har man som udgangspunkt ret til at komme tilbage til den stilling, man forlod som medarbejder. Såfremt ens arbejdsgiver ikke har mulighed for at tilbyde samme stilling, skal ens arbejdsgiver tilbyde dig en anden tilsvarende stilling.

Man har krav på at bevare ens ansættelsesvilkår. Hvis der skulle være store ændringer i ens ansættelsesvilkår, så kan man vælge at betragte sig som opsagt. Hvorvidt man kan betragte sig som opsagt er en konkret vurdering og vi opfodrer til at kontakte Ase, som vil hjælpe med denne vurdering.

Du er selvstændig

Barselsdagpenge

Som selvstændig har du ret til barselsdagpenge, hvis du opfylder visse betingelser.

Læs mere om barselsdagpenge

Du er ledig

Barselsdagpenge

Er du berettiget til dagpenge, har du også ret til barselsdagpenge.

Læs mere om barselsdagpenge

Husk! Ase kan hjælpe med svar på de spørgsmål, som måtte opstå i forbindelse med din graviditet – og hvordan du skal forholde dig, hvis du skal til graviditetsundersøgelse i arbejdstiden, bliver sygemeldt under graviditeten eller noget helt tredje.