hvordan skriver jeg en god ansøgning?

Her på siden kan du læse om gode råd som du kan bruge, når du skal skal skrive ansøgningen.

Hvor CV’et handler om, hvad du tidligere har lavet, er en jobansøgning typisk mere beskrivende og handler om dine fremtidige arbejdsopgaver. Ansøgningen kan siges at være din ’salgstale’ til stillingen/stillingsopslaget. I den skal du blandt andet forholde dig til, hvilke arbejdsopgaver, du skal varetage og hvordan du kan indfri virksomhedens forventninger og ønsker qua din bagrund, erfaring og kompetencer.

Inden du begynder at skrive ansøgningen

Du har fundet et job, du gerne vil søge. Inden du begynder at skrive din ansøgning, er det vigtigt, at du læser stillingsopslaget nøje igennem.

Når du skriver din ansøgning, gælder det om at ramme den profil, arbejdsgiveren ønsker. Her er det vigtigt, at du er klar på indholdet - dvs. arbejdsopgaver og forventninger i stillingen og den profil, virksomheden søger, så du får lagt vægt på det rigtige. Ellers kan du risikere at tale dig selv ud af stillingen, fordi du får lagt vægt på kompetencer, de måske ikke søger i stillingen.

Målret din ansøgning til virksomhedens behov hver gang.

Opbygning: Hvad skal ansøgningen indeholde?

Hvad skal der egentlig til for at komme gennem nåleøjet, for at skille sig ud i bunken af de mange ansøgninger og blive kaldt til samtale?

Det er vigtigt i denne forbindelse at gøre sig klart, at der ikke findes én opskrift på én ansøgning, der kan skaffe dig en jobsamtale. Arbejdsgivere er individuelle og lægger vægt på forskellige ting. Men her er nogle hovedområder, som du bør have med:

Modtager

Virksomheden skal kunne se, at din ansøgning er målrettet til dem. Sæt derfor virksomhedens navn i toppen til venstre samt evt. adresse og attentionperson. Du kan også evt. sætte deres logo på ansøgningen frem for blot at skrive virksomhedens navn.

Afsender

På din ansøgning skal dine egne kontaktoplysninger fremgå. Vigtigst er dit navn, dit telefonnummer og din e-mailadresse. Din postadresse kan du eventuelt udelade – den skal fremgå af dit CV. Kontaktoplysningerne kan du sætte i sidehovedet eller sidefoden.

Dato

By/sted og dags dato, fx: Århus den 2. oktober 2019

Overskrift

I din overskrift skal det fremgå, hvilken stilling, du søger. Du kan arbejde med at gøre din overskrift indbydende, så den skaber grundlag for at ville læse din ansøgning. Men husk altid stillingsbetegnelsen.

Indledning

I din indledning kan du kort præsentere dit ærinde. Du skal henvise til, hvor du har læst stillingsopslaget og til en eventuel telefonsamtale med en kontaktperson i virksomheden. Hvis stillingsopslaget ligger på virksomhedens hjemmeside, så er det bedst at henvise til den.

Motivation og stillingsforståelse

Beskriv kort, hvorfor du søger netop dette job. Hvad finder du mest spændende ved arbejdsopgaverne, virksomheden eller begge dele? Det er ikke nok at skrive, at du synes jobbet virker spændende, interessant eller udfordrende. Vær konkret om årsagen til, at du finder jobbet interessant.

Din motivation bliver af mange virksomheder betragtet som det vigtigste element i ansøgningen.

Faglige kompetencer, erfaringer og resultater

Når du beskriver dine faglige kompetencer, erfaringer og resultater er det vigtigt, at du tager udgangspunkt i det, der er relevant for stillingen.

Giv gerne eksempler, der viser den værdi, eller de resultater du vil kunne tilføre stillingen.

Personlige kompetencer

Det er også vigtigt at få beskrevet, hvordan du er som person i forhold til det job, du søger. Fremhæv de personlige kompetencer, der er mest relevante for stillingen og begrund dem. Pas på med at remse for mange ord op uden at uddybe. Vis hellere, at dine personlige kompetencer også har været i spil under tidligere ansættelser, og hvordan de understøtter dine faglige kompetencer og gør dig til den medarbejder, som de søger.

Afrunding

Skriv en afslutning, der passer til stillingsområde og modtager, hvor du kort og præcist sammenfatter, at du er den rette medarbejder i stillingen og derfor vil se frem til en personlig samtale. Afslut med at skrive Venlig hilsen og dit fornavn og efternavn.

Bilag

Skriv nederst på siden, hvad du vedlægger som bilag. Fx CV, anbefalinger og eksamensbeviser. Vedlæg kun det, der er relevant for stillingen og det de beder om i stillingsopslaget.

Din ansøgning skal være kort og præcis og kun indeholde relevante informationer.

Få 3 gode råd, og styrk din ansøgning her

3 tips til en stærk ansøgning

Gratis skabeloner

Vi har lavet nogle gratis skabeloner, du kan udfylde eller bruge som inspiration. Se de forskellige skabeloner, og download dem her:

Skabeloner til din ansøgning

Skabeloner til dit cv

endnu ikke medlem?

bliv medlem