Fyr op under iværksætterblusset

09.05.2017

Iværksættere og små selvstændige erhvervsdrivende skal have mulighed for at koncentrere sig om forretningen uden at blive kvalt i bureaukrati og digitalt bøvl. Derfor er enklere regler for virksomheder sammen med et fair og gennemskueligt dagpengesystem vigtige ingredienser i opskriften på Danmark som et succesrigt iværksætterland, skriver Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør i Ase og medlem af Virksomhedsforum, i kronik i Skive Folkeblad.

Umiddelbart lyder opskriften enkel: Tag en dynamisk ung kvinde eller mand med en god idé, tilsæt en håndfuld markedsanalyser samt masser af vilje og hårdt arbejde -og vupti har du en succesfuld iværksætter.

Desværre er verdenen ikke altid så ligetil. Hvem der får succes som iværksættere, er vanskeligt at forudse.

Men pointen er vigtig.

Du behøver ikke være genial opfinder for at blive iværksætter.

Det handler snarere om at aflæse markedet og afprøve den gode idé frem for at vente på den unikke opfindelse.

Sådan lød budskabet, da Skive Erhvervs-og Turistcenter i efteråret 2015 på utraditionel vis forsøgte at få gang i erhvervshjulene og friste de unge til iværksætteri med humor/ satire.

Kampagnen var udformet som et datingsite med videoer tæt på bæltestedet med det entydige mål at friste unge til at dele deres iværksætteri-ideer: » Sanne vil gerne starte et danseteater. Eller en swingerklub.

Er din idé bedre? Så del den med os «, hed det blandt andet i kampagnen, der forhåbentlig kan være med til at rykke Skive væk fra den kedelige bundplacering på listen over danske kommuner med livlig iværksætteraktivitet.

Kampagnen blev fulgt op af en kursusrække og iværksætter-seancer på den lokale handelsskole og tekniske skoler ud fra tankegangen, at motivationen til at blive iværksætter bedst leveres af jævnaldrende, der selv har taget springet. Og faktisk bobler ideerne hos de unge. Hver tredje i alderen 18-29 år drømmer om en tilværelse som selvstændig erhvervsdrivende.

Dermed er de unge de allermest iværksætterlystne i Danmark.

Men for få tør tage springet.

Udsigten til en usikker økonomisk fremtid er den største barriere. Det gælder uanset alder og mænd såvel som kvinder. Derfor er det vigtig iværksætterpolitik, når Folketinget i de kommende måneder skal tage stilling til et nyt dagpengesystem for selvstændige, freelancere og atypiske ansatte.

Det seneste år har et udvalg under Beskæftigelsesministeriet arbejdet på at udvikle en model. Forhåbentlig lykkedes det at løse de store udfordringer, så også selvstændige, freelancere og atypiske ansatte på fremtidens arbejdsmarked får samme mulighed som lønmodtagere for at forsikre sig til økonomisk kompensation i form af dagpenge, hvis de mister deres forsørgelsesgrundlag.

Det er nødvendigt, hvis flere skal turde tage springet og sige farvel til den tryghed, som ligger i lønmodtager-jobbet og kulturen.

Først når den spirende idé forsøges realiseret og eventyret afprøvet, måske kuldsejlet, kan vægtskålen gøres op. Langt de fleste er glade for at have gjort forsøget.

Selv om den store økonomiske gevinst udebliver, trives flertallet af selvstændige erhvervsdrivende bedre, end da de var lønmodtagere.

Frihed og følelsen af at være herre i eget hus giver ekstra livsglæde, viser undersøgelser.

Men desværre forbliver alt for mange muligheder uløste. For få danskere udlever deres potentiale som iværksættere. Faktisk er Danmark det land i EU med færrest selvstændige blandt de beskæftigede. Op mod Karsten Mølgaard Jensen.

165.000 ekstra selvstændige er der udsigt til, hvis det lykkes at rykke andelen af selvstændige op på gennemsnittet for de 28-EU-lande.

Men den manøvre lykkes kun, hvis vi får knækket koden til, hvordan unge inspireres til at tage springet og realisere iværksætterdrømmen.

Iværksættervejen er en reel karrieremulighed, som de unge i højere grad skal have øjnene op for. Derfor skal danske børn undervises i iværksætteri. Det mener hver anden dansker ifølge en ny undersøgelse.

Strategien er rigtig, hvis det skal lykkes at skabe den iværksætternation, som er helt nødvendig for at kunne opretholde vores velstandsniveau.

Ni ud af ti virksomheder har under ti ansatte, og iværksættere skaber arbejdspladser over hele landet.

Det er det forrygende ved iværksætteri. Det kan blomstre overalt og kræver kun lidt plads. Til gengæld fordrer det slid, ihærdighed og udholdenhed, før succes og den økonomiske gevinst indfinder sig. Og som forårsblomster trives iværksættere særlig godt der, hvor de bedste levevilkår er.

Men desværre er der langt igen, før erhvervsminister Brian Mikkelsens (K) udtalte ønske om at gøre fædrelandet til verdens bedste på området, kan indfries.

Reelt har iværksætteriet stået stille i en årrække.

I Danmark stortrives myten om, at vi er et stærkt iværksættersamfund og et godt sted at starte virksomhed.

Men helt er vi hverken i verdens top-10 eller 20 i forhold til opstart af egen virksomhed.

Faktisk skal vi ned på en beskeden 24. plads for at finde Danmark på Verdensbankens Doing Business opgørelse over rammevilkår for iværksætteri.

Iværksættere og små selvstændige erhvervsdrivende skal have mulighed for at koncentrere sig om forretningen uden at blive kvalt i bureaukrati og digitalt bøvl.

Derfor er enklere regler for virksomheder sammen med et fair og gennemskueligt dagpengesystem vigtige ingredienser i opskriften på Danmark som et succesrigt iværksætterland.