Jobsamtale på en arbejdsdag: Skal jeg tage fri?

Hvad siger du til chefen, hvis du er inviteret til jobsamtale et andet sted? Her får du fire dårlige undskyldninger, der bryder loven og fire gode løsninger, der holder på den lange bane.

Ud af den halve million danskere, der skifter job hvert eneste år, går mange direkte fra ét job til et andet. Det giver anledning til massevis af søforklaringer, hvide løgne og røde ører. For ofte ønsker folk at gå stille med dørene, indtil den nye kontrakt er i hus.

Problemet er, at man risikerer at bryde loven i sit forsøg på at holde sine planer hemmelige for chefen. Jeg vil her gennemgå fire dårlige – og ulovlige – undskyldninger og fire gode, lovlige muligheder.

4 dårlige undskyldninger, der bryder loven

Nedenstående ”genveje” kan være fristende. Men de ligger alle uden for lovens rammer. En lille løgn er nemlig lige så ulovlig som en stor. Og arbejdsgiveren har krav på, at man er loyal.

Sygedag

Hvis man melder sig syg uden at være syg, udebliver man ulovligt fra arbejdet. Det kan i yderste konsekvens betyde, at man bliver bortvist.

Barnets første sygedag

Et sygt barn giver mulighed for at holde en dag fri fra arbejde. Men det er kun lovligt, hvis du bruger dagen på at passe dit barn. Og så kan du jo ikke så godt gå til jobsamtale.

Omsorgsdag

omsorgsdage kan du med fuld løn holde fri sammen med dit barn. Om arbejdsgiveren vælger at gribe ind, hvis du gør noget andet, må hun selv bestemme, men reelt set er det stadig pjæk. Og det kan man blive fyret for.

Flyttedag

Den står ikke i funktionærloven, men er en del af nogle virksomheders personalepolitik eller overenskomst. Dagen er beregnet til at løfte møbler - ikke til at løfte CV´er ind i andre virksomheder.


4 gode muligheder, der overholder loven

Heldigvis kan du godt gå til jobsamtale hos en anden virksomhed uden at risikere en ubehagelig samtale med chefen bagefter. Her er fire gode bud.

Gå til samtale uden for arbejdstiden

Vis din måske kommende arbejdsgiver, at du er den loyale og ærlige type og foreslå et tidspunkt uden for arbejdstiden. Så behøver du hverken fortælle chefen det eller være bange for at møde en kollega

Foreslå et møde i ydertiderne

Hvis du kan flekse, så mød tidligt og gå tidligt eller arbejd så du har lidt ekstra timer i ”banken”, du kan bruge for at gå tidligt den dag samtalen ligger.

Hold fri til samtalen

Tag en halv eller en hel feriedag eller feriefridag. Betragt det som en god investering i forhold til både din karriere og din samvittighed. Søger du flere job og skal til flere samtaler, kan du prøve at lægge dem samme dag

Vær ærlig

At sige sandheden kan være en god løsning. Mange arbejdsgivere forstår godt, at de fleste før eller siden ønsker at prøve noget andet. Selvom man er på udkig, kan man godt passe sit job. Måske kan det ligefrem blive anledningen til et internt karriereskifte 

 

ring hvis du er i tvivl

Hvis du er medlem af Ase Lønmodtager, kan du frit ringe og spørge, hvis du er i tvivl om, hvad du må og ikke må. Både når du søger job og i masser af andre situationer på jobbet. Ring til Ase på 7013 7013.