Hvorfor taler alle om persondata?

02.01.2017
I foråret 2016 blev en ny persondataforordning vedtaget i EU. Den ændrer og strammer op på de regler for behandling af persondata, vi kender i dag.

Allerede nu er alle virksomheder, der behandler persondata, omfattet af reglerne om persondata, som findes i den danske persondatalov. Reglerne gælder for alle, uanset om din virksomhed er stor eller lille. Mange virksomheder kender dog ikke reglerne og følger dem derfor ikke.

Den nye persondataforordning medfører store ændringer i forhold til særligt bødestørrelser, samtykker, ITsystemer og den daglige behandling af persondata.

De omfattende ændringer træder dog først i kraft om to år, den 25. maj 2018, og inden da skal hvert land nå at lave særregler på mange mindre og større områder.

Det vil sige, at både myndigheder og virksomheder skal bruge de næste par år på at køre artilleriet i stilling til at kunne imødegå forandringerne. Lovforslag til de danske særregler forventes først offentliggjort i oktober 2017.

Selvom der er lang tid til, før de nye regler er helt færdige, og din virksomhed kan blive ramt af større bøder, er rådet klart: Sørg for allerede nu at komme ”up to date” med de gældende regler. Det gør overgangen mange gange nemmere.

Hvis du vil i gang allerede nu, har Datatilsynet lavet en liste med områder, alle med fordel kan starte med at se på. Af listen fremgår blandt andet:

  • Hvilke oplysninger behandler I om personer, og hvem deler I dem med?
  • Giver I registrerede personer de oplysninger og rettigheder, som de skal have?
  • Hvad er jeres ret til at behandle persondata, har I fx fået samtykke af jeres medarbejdere, og er jeres behandlinger anmeldt til Datatilsynet?

Læs mere på datatilsynet.dk

Når persondataforordningen er trådt i kraft, vil bødeniveauet for overtrædelse af persondataforordningen stige markant i forhold til niveauet for overtrædelse af persondataloven, og for større virksomheder kan der blive udstedt bøder på op til 20 mio. euro.

Artiklen er lavet i samarbejde med Mette Vestergaard Huss, partner og advokat, SIRIUS advokater