Skattefri tilbagebetaling af efterlønsbidrag?

27.09.2017

Du skal ikke foretage dig noget nu. Men du kan skaffe dig et hurtigt overblik med disse 9 aktuelle spørgsmål og svar om regeringens tilbud om skattefri tilbagebetaling af efterlønsbidrag. Tilbuddet gælder dig, der indbetaler til efterlønsordningen, og som er født i 1956 eller senere.

1. Hvad har regeringen besluttet?
Regeringen vil i 2018 tilbyde alle, der er født i 1956 eller senere, og som indbetaler til efterlønsordningen, at de kan få tilbagebetalt deres bidrag kontant og skattefrit.

2. Hvem er regeringens tilbud relevant for?
Tilbuddet om en skattefri tilbagebetaling af efterlønsbidrget er kun gældende for dem, der er født i 1956 eller senere.

3. Hvornår skal jeg beslutte mig for, om jeg vil tage imod tilbuddet?
Du skal først beslutte dig senere på året. Er du med i efterlønsordningen og medlem af Ase, sender vi dig både mere information og ansøgning i slutningen af 2017. Du kan derfor tage det roligt indtil videre. Ase og alle andre a-kasser har ikke fået de endelige regler om tilbagebetalingen endnu.

4. Hvordan ved jeg, om det kan betale sig for mig at få mit bidrag tilbagebetalt?
Den bedste måde at finde ud af, hvilken beslutning der bedst kan betale sig for dig, er at sætte sig godt ind i efterlønsreglerne. I vores brochure kan du læse om reglerne, og blandt andet se nogle eksempler på, hvordan alder, efterløn og andre pensioner spiller sammen i det endelige regnestykke.

5. Hvor meget har jeg indbetalt til efterlønsordningen?
Hvis du fx har indbetalt til ordningen siden april 1999 (da ordningen med efterlønsbidrag startede), har du ca. 105.000 kr. stående på din efterlønskonto. Som du altså potentielt kan få tilbagebetalt kontant og skattefrit. Bemærk at efterlønsbidrag indbetalt efter 22. juni 2017 ikke tilbagebetales skattefrit, men pålægges en afgift på 30 procent. Vil du vide præcis, hvor meget du har indbetalt til efterlønsordningen, skal du kontakte os.

6. Hvornår skal jeg ansøge om tilbagebetaling?
Som medlem af Ase skriver vi til dig direkte, når vi nærmer os. Ansøgningsperioden kommer til at løbe fra 1. januar 2018 til 30. juni 2018. Du må ikke have nået efterlønsalderen, når du eventuelt ansøger. Det er derfor, det kun er relevant for dig, der er født i 1956 eller senere.

7. Hvornår kan jeg få pengene tilbagebetalt?
Pengene bliver udbetalt, når vi har modtaget og behandlet din ansøgning.

8. Hvordan indvirker regeringes beslutning på min mulighed for seniorjob?
Hvis du vælger af få dit efterlønsbidrag tilbagebetalt - og dermed melder dig ud af efterlønsordningen - giver du afkald på muligheden for at få et seniorjob. Bliver du derimod i efterlønsordningen, og er du ledig med en dagpengeret der udløber inden for fem år før din efterlønsalder, skal din kommune tilbyde dig et seniorjob på fuld tid og på normale løn- og ansættelsesvilkår. Du skal i givet fald have tilbuddet fra din kommune, når din dagpengeret udløber.

9. Hvad giver jeg afkald på, hvis jeg melder mig ud af efterlønsordningen?
Ender du med at vælge at få tilbagebetalt dine efterlønsindbetalinger skattefrit i 2018, giver du afkald på at få efterløn med hvad dertil hører, nemlig den tilknyttede, mulige 'skattefri præmie'. Denne 'skattefri præmie' er noget ganske andet end regeringens tilbud om 'skattefri tilbagebetaling'.