Tryghed giver iværksætterdrømmen liv

06.01.2017

Nok drømmer hver tredje ung mellem 18-29 år om at blive iværksætter, men få realiserer den gode ide – og med alderen falder lysten til at starte egen forretning. Derfor er det helt afgørende, at der etableres et økonomisk sikkerhedsnet også under iværksættere og små selvstændige. Vel at mærke et fair og gennemskueligt dagpengesystem, der sikrer dem samme adgang til dagpenge som lønmodtagere, skriver Ases administrerende direktør Karsten Mølgaard Jensen i sin blog på Business.dk

”Iværksætterdrømmen taber til trygheden”. Mere præcis kan det næppe siges. Med få ord beskriver overskriften på forsiden af Business fredag den virkelighed, politikerne på Christiansborg skal forholde sig til, når Folketinget i løbet af foråret skal vedtage en ny dagpengereform for selvstændige, freelancere og atypiske ansatte. Umiddelbart betragtet er reformen et mindre hjørne af den store aftale om et nyt dagpengesystem for over to millioner lønmodtagere, som partierne vedtog i efteråret 2015. Men reelt er der meget mere på spil.

Dagpengereformen for selvstændige handler ganske vist om langt færre mennesker. Men for samfundsøkonomien kan en dårlig løsning blive fatal. Mister danskerne tiltroen til, at der reelt er et økonomisk sikkerhedsnet under dem, hvis forretningsmodellen mod forventning svigter, er det en alvorlig trussel mod det iværksætteri, som Danmark har så hårdt brug for.

Vi holder af dem, hepper på dem og beundrer dem. Men kun meget få danskere har selv lyst til at prøve lykken som iværksætter med et CVR-nummer i hånden. Faktisk er danskernes vilje til at indfri iværksætterdrømmen helt i bund blandt de 35 lande i OECD. Også iværksættertræning i skoletiden og på uddannelsesinstitutioner halter, viser tal for iværksætteriet i OECD-landene.

Største barriere for at sige farvel til det trygge lønmodtagerjob og kvitte den månedlige løncheck er netop udsigten til en økonomisk usikker fremtid. Det er såvel lønmodtagere som selvstændige enige om. Uanset køn og alder, viste en Ase-analyse tidligere på året. Men andre ord trives lønmodtagerkulturen i Danmark. Nok drømmer hver tredje ung mellem 18-29 år om at blive iværksætter, men få realiserer den gode ide – og med alderen falder lysten til at starte egen forretning.

Derfor er det helt afgørende, at der etableres et økonomisk sikkerhedsnet også under iværksættere og små selvstændige. Vel at mærke et fair og gennemskueligt dagpengesystem, der sikrer dem samme adgang til dagpenge som lønmodtagere.

Som det konkluderes i det nye regeringsgrundlag, er der ”masser af idéer og virkelyst i Danmark”. Den energi vil regeringen frigøre. Det skal være nemmere og mere attraktivt at afprøve nye ideer, pointeres det. Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gentog intentionen i sin nytårstale, hvor han fremhævede Agnes Jensen fra Matador som et iværksætterikon.

Udfordringen er nu at få sat handling bag ordene. Det gælder om at få skabt den nødvendige tryghed for, at initiativrige danskere ikke behøver at gå økonomisk rabundus, hvis succesen som iværksætter udebliver. Som lønmodtagere, der mister jobbet, skal selvstændige, der tvinges til at lukke forretningen, have adgang til dagpenge i perioden, indtil de er tilbage som selvstændige erhvervsdrivende eller fået job.

En anden vigtig barriere for at få lønmodtagere til at droppe den faste indtægt er manglen på startkapital, viser Ase-analyser. Og med god grund. Danmark er det land i EU, hvor låneomkostningerne for små lån er relativt størst sammenlignet med store lån. De dyre lån spænder ben for iværksættere og små virksomheder, når første hurdle, overhovedet at opnå startkapital, er overvundet.

Andre vigtige årsager til at holde igen er udsigten til stort arbejdspres og det forventede savn af socialt samvær med kollegerne. Også hensynet til familien spiller en væsentlig rolle. Her er der imidlertid godt nyt til skeptiske sjæle. Faktisk er selvstændige gladere for deres liv end lønmodtagere. Friheden og glæden over at være herre i eget hus er vigtige elementer i en forbedret livskvalitet, viser flere undersøgelser.

Så der er mange gode grunde til at følge regeringens opfordringer til at gå iværksættervejen. Men det kræver, at grundlaget for at starte og drive egen virksomhed er til stede – og her er et økonomisk sikkerhedsnet en væsentlig, men ofte overset faktor. Trygheden giver iværksætterdrømmen liv. Så enkelt kan det også siges.

Se artiklen