Ferie optjent i 2017 skal bruges inden maj 2019

05.02.2019

Forår betyder tid til at tjekke, hvor meget ferie du har tilbage. Altså feriedage du har optjent i kalenderåret 2017. Får du ikke holdt al din ferie inden ferieåret udløber 30. april, mister du den som hovedregel.

Udarbejdet af Ase Lønmodtager

1. maj starter et nyt ferieår. Så allerede nu er det tid til at få overblik over, hvor meget ferie du eventuelt har tilbage. Grundreglen er nemlig, at du ikke kan overføre gammel ferie til et nyt ferieår. Derfor skal du holde din restferie inden fristen den 30.april. 

Undtagelser fra hovedreglen
I nogle tilfælde kan du enten overføre din ferie eller få den udbetalt. Du har fx mulighed for at lave en skriftlig aftale med din arbejdsgiver om, at du overfører den ferie, du ikke har nået at holde. Du kan dog højst overføre fem dage. På borger.dk kan du finde en formular, du kan bruge til at indgå en skriftlig aftale med din arbejdsgiver om at overføre ferie. Aftalen skal indgås i perioden 1. april til 30. september, og det er også i den periode, formularen er tilgængelig.

Hvis du har været forhindret i at holde ferie 
Der kan være flere grunde til, at du har været forhindret i at holde ferie. Nogle af dem giver ret til at få resterende ferie udbetalt. Det gælder fx hvis du har været på barsel eller har været sygemeldt. 

I disse tilfælde kan du søge om udbetaling af din restferie. Klik ind på borger.dk/feriekonto - vilkår og datoer for udbetaling finder du samme sted. 

Jobskifte og feriepenge 
Når du fratræder en stilling, skal din arbejdsgiver indbetale din opsparede og ikke afholdte ferie til enten Feriekonto eller en Feriekortordning. Pengene kan du få udbetalt ved at anmode enten Feriekonto eller en Feriekortordning om det, når du ønsker at holde ferie. Du kan til enhver tid se, hvor mange feriepenge du har sparet op ved at logge ind på borger.dk/feriekonto med dit NemID.

Husk på, at din arbejdsgiver i forbindelse med en opsigelse eventuelt vil (og kan) varsle dig om, at du skal holde ferie inden du stopper. Så længe arbejdsgiveren overholder ferieloven, eller en anden aftale I måtte have indgået, er dette en mulighed.

Bliv medlem – så kan vi bedre hjælpe dig 
Er du i tvivl om dine rettigheder i forhold til ferie eller udbetaling af feriepenge, så kan Ase Lønmodtager hjælpe og vejlede dig nærmere. Du skal blot melde dig ind. Det gør du fx ved at ringe til os på tlf. 7013 7021. Det koster kun 69 kroner om måneden. Og pengene kan trækkes fra i skat.