Skil dig ud fra de andre jobansøgere
I denne episode af Ases jobguide får du 10 tips til, hvordan du skiller dig ud i din ansøgning. Der er ofte mange ansøgere til opslåede stillinger, og det kan derfor være en god idé at gøre noget, som ikke alle gør, så du sikrer dig en plads i den bunke af ansøgere, som virksomheden gerne vil se til en samtale. Med de 10 tips kan du komme i gang med at skille dig ud i din næste ansøgning.
I denne episode af Ases jobguide får du 10 tips til, hvordan du skiller dig ud i din ansøgning. Der er ofte mange ansøgere til opslåede stillinger, og det kan derfor være en god idé at gøre noget, som ikke alle gør, så du sikrer dig en plads i den bunke af ansøgere, som virksomheden gerne vil se til en samtale. Med de 10 tips kan du komme i gang med at skille dig ud i din næste ansøgning.
Episoden giver dig
- 10 konkrete tips til, hvordan du kan skille dig ud, når du skriver jobansøgninger.
- Inspiration til at gøre din ansøgning mere personlig og målrettet.
- Motivation til at tro på dine egne evner og sælge dig selv effektivt i din ansøgning.
Highlights
01:44 - Tip 1: Fængende overskrift: "Skab en overskrift, der viser, hvad du kan tilføre jobbet, f.eks. 'Projektleder med hjerne og hjerte.'"
03:08 - Tip 2: Brug almindeligt sprog: "Skriv personligt og med et sprog, der afspejler, hvem du er – brug eventuelt små doser humor."
03:53 - Tip 3: Undgå floskler: "Underbyg dine udsagn som 'fleksibel' eller 'mange bolde i luften' med konkrete eksempler."
04:32 - Tip 4: Motiver din ansøgning: "Vis, at du kender virksomheden, deres værdier, og hvorfor du vil arbejde der."
05:00 - Tip 5: Vis din værdi: "Fortæl, hvordan dine kompetencer kan bidrage til virksomhedens succes."
05:48 - Tip 6: Layout: "Brug værktøjer som Canva eller Ases skabeloner til at skabe et visuelt tiltalende layout."
06:31 - Tip 7: Foto: "Tilføj et smilende og imødekommende billede på dit CV for at gøre det mere personligt."
07:41 - Tip 8: Følg op: "Ring til virksomheden for at stille relevante spørgsmål og skabe personlig kontakt."
08:15 - Tip 9: Andre medier: "Overvej at bruge video eller lyd til at supplere din ansøgning, hvis det passer til branchen."
09:28 - Tip 10: Lad din passion skinne igennem: "Skriv din ansøgning, når du er i godt humør, så det smitter af på teksten."
10:00 - Vigtigt råd: "Undgå standardansøgninger – målret dem til den specifikke virksomhed."
Episodens indhold
Velkommen til Ases podcast, din jobguide. Ases podcast tager fat i emner som jobsøgning, karrierevalg, stress og trivsel. Og det er stedet, hvor du kan hente masser af inspiration, tip og råd til hele dit arbejdsliv.
Ases podcast er din guide til dit job. Velkommen til Ases jobguide, en podcast om jobsøgning, arbejdsliv og arbejdsglæde. I denne her episode handler det om, hvordan du skiller dig ud, når du skriver jobansøgninger. Jeg hedder Pia Maria Manou, og jeg arbejder til dagligt i Ase som job- og karrierekonsulent, og det er mig, der i denne her episode vil give dig 10 tip til, hvordan du skiller dig ud fra de andre ansøgere. Og det er tip, som du straks kan gå i gang med at flette ind i dit ansøgningsmateriale.
I mange brancher er der rigtig mange ansøgere til opslåede job, og det er mere end nogensinde nødvendigt at gøre noget ekstra for at skille sig ud, for at være en af dem, der lander i ja-bunken. Man skulle jo tro, at det var nok at have de faglige kvalifikationer, som der efterspørges. Men da der kan være flere med relevante faglige kvalifikationer, så er det ikke altid nok at have lavet en god ansøgning, hvor fokus har været på dig og det, du kan.
Så hvad skal der til for at skille sig ud? Der er rigtig mange ting, der kan hjælpe dig med at skille dig ud, og du behøver ikke at have en grafikerbaggrund eller være videoinstruktør for at gøre noget anderledes, der giver pote i form af en indkaldelse til en jobsamtale. Mindre kan altså også gøre det, og her får du altså de 10 tip til, hvordan du kan skille dig ud fra de andre ansøgere, og dermed med større sandsynlighed lande i bunken af dem, som virksomheden rigtig gerne vil se til en samtale.
Det første tip er at lave en fængende overskrift. For at skille dig ud er det vigtigt, at du ikke gør det, som de fleste gør, nemlig at skrive "Vedrørende stillingen som XYZ", eller blot at kopiere, hvad virksomheden har skrevet som overskrift. Og hvordan finder man på en overskrift? Ja, det er en kunst ikke at gøre den for poppet og heller ikke for kedelig. Det kan være en idé at bruge stillingsbetegnelsen i sætningen og koble nogle tillægsord på, som viser, at du kan tilføre noget til jobbet og at du har en værdi for firmaet. Eksempler på overskrifter kunne være "Motiverende sælger med vinderinstinkt", "Hjertevarm omsorgsmedarbejder", "All-round og selvstændig kontorassistent", "Bager med krummer i", "Projektleder med hjerne og hjerte". Det er vigtigt, at du har dig selv med i overskriften, altså du kan stå inden for det, du skriver. Det nytter ikke noget, at du virker sådan smart i en fart-agtig, hvis det ikke rigtig passer til jobbet og heller ikke til den, du er. Så vil der være meget stor forskel på den, de ser i gåseøjne i ansøgningen og den, de møder i virkeligheden.
Tip nummer to. Brug almindeligt sprog. At skrive i et meget formelt og korrekt sprog kan virke en smule upersonligt, medmindre du søger en meget akademisk stilling. Det er rigtig vigtigt at bruge almindeligt sprog og at vise, hvem du er i ansøgningen. Og det gør du ved at holde sproget så tæt på den måde, du normalt kommunikerer. Og brug gerne humor i små doser, altså også igen afstemt efter den person, du er. Man må rigtig gerne kunne mærke dig og mærke dit engagement via den måde, du kommunikerer på i din ansøgning.
Tip nummer tre. Undgå floskler og klichéer. Floskler og klichéer kan være ord som, "jeg er meget fleksibel", eller "jeg er vant til at have mange bolde i luften". Det siger rigtig mange ansøgere i deres ansøgninger, men de færreste definerer, hvad de egentlig mener med det. Betyder at være fleksibel for dig, at du vil blive en halv time længere uden løn? Eller betyder det, at du hjælper, hvor der er behov, og altid giver en ekstra hånd med? Betyder at have mange bolde i luften, at du har svært ved at sige fra og påtager dig for meget, eller betyder det at du er god til at strukturere din tid så du ikke bliver presset? Det kan virkelig give pote at underbygge det man siger med eksempler og hvad det betyder for virksomheden, at du f.eks. er fleksibel. Hvad får de ud af, at du er fleksibel?
Tip nummer fire. Motiver din ansøgning. Det er rigtig vigtigt at tale til firmaets hjerte og vise, at du har sat dig ind i deres værdier og det, de sælger eller den ydelse, de har i virksomheden. Mange ansøgere skriver rigtig meget om sig selv og alt det, de kan. Men det virker faktisk ret positivt, at man som ansøger også viser, at man ser den virksomhed, man søger ind i og at man rigtig gerne vil arbejde hos lige præcis dem, og hvorfor det er rigtig vigtigt.
Tip nummer fem. Vis din værdi. Det er rigtig vigtigt, at du fortæller virksomheden, hvordan du vil skabe værdi for dem. Hvilke kompetencer kan du især bidrage med, og hvordan mener du, at de vil være gavnlige og værdifulde for virksomheden? Det du skal tænke på med det her tip, det er, at du skal gøre det let for virksomheden at se, hvorfor du er det rette match. De skal ikke selv gætte det. Du skal simpelthen vise det og bøje det i neon, havde jeg nær sagt.
Tip nummer seks. Layout. Selvom du ikke er den store grafiker, så findes der rigtig mange websites, hvor du kan hente gratis skabeloner til at sætte din ansøgning og dit CV rigtig pænt op. Der findes fx et gratis program, som hedder Canva, og det staves C-A-N-V-A, og du finder det på canva.com. Der findes også skabeloner på Ases hjemmeside, og du kan finde skabeloner på skrivansøgning.dk. Og grunden til, at det er vigtigt at have et pænt layout, det er fordi, at det er der ikke så mange, der har. Og det er altså en måde, du kan skille dig ud ved at gøre noget ekstra ud af, hvordan din ansøgning og dit CV ser ud. På den måde, så skiller du dig altså markant meget ud fra alle de andre, som bare har et almindeligt, helt enkelt ansøgning uden farver eller billeder.
Tip nummer syv handler om foto. Et pænt og imødekommende foto på dit CV, det er også en rigtig god idé og en måde du skiller dig ud på. Og det er ikke fordi at det handler om, at der skal vælges de pæneste ansøgere ud. Det har slet ikke noget med det at gøre. Det har noget at gøre med, at et billede på dit CV, det gør, at der sker noget, at der kommer liv til dit CV og man kan sætte et ansigt på alle de ord, der står. Et billede, hvor du ser helt neutral ud, eller i værste fald ser sur ud, kan så også gøre det modsatte, altså gøre at du havner i nej-punkten. Så det er faktisk vigtigt, at du gør noget ud af det foto, du sætter på, og eventuelt får nogle andre til at tage det. Et selfie er sjældent en god idé, for der sker et eller andet med vinklen, når man tager et selfie. Så få nogle andre til at tage et billede af dig. Det behøver heller ikke at være en professionel fotograf. Men det, der er det vigtige, er altså, at du ser smilende og imødekommende ud og viser dig selv fra den side, hvor du viser, at du er en god kollega og at du vil bidrage til det sociale fællesskab. Det er det, det billede skal udstråle.
Tip nummer otte. Følg op på din ansøgning. Det er en rigtig god idé at følge op på din ansøgning og at stille relevante og korte spørgsmål, for eksempel om arbejdets art. Vær kort og præcis og spild ikke virksomhedens ansattes tid. Det der er vigtigt i forhold til at følge op på det, det er, at der kommer en stemme til din ansøgning. Derfor kan man sætte noget mere personlighed til din ansøgning, og det gør altså, at der bliver knyttet et levende væsen til din ansøgning. Og det er altså en rigtig god idé i forhold til at skille sig ud og gøre noget, som ikke så mange andre gør. Men altså forbered din opringning og vid, hvad du vil spørge om, så du ikke bare spilder deres tid.
Tip nummer ni. Brug eventuelt andre medier end det trykte. Og med det mener jeg f.eks. at bruge lydfiler, bruge video, hvis det passer sig i din branche eller dine kompetencer. Man kan bruge sin smartphone til at lave både lyd og video, men gør det ikke for håndholdt, hvis du bruger denne her metode. Bruger man video, er det en god idé at have indøvet det, man vil sige, og også tænke over baggrund og påklædning, da det jo skal give virksomheden et indtryk af dig som person. Når man bruger video især, så er det jo faktisk som en slags samtale, fordi de ser meget mere af dig, end hvis du bare skriver en skriftlig ansøgning. Men flere og flere virksomheder vil rigtig gerne have de her videoer som ansøgning, i stedet for en trykt ansøgning.
Tip nummer ti. Lad dine passion og iver skinne igennem. Det er rigtig vigtigt, som jeg også var inde på før, at virksomheden kan mærke dit engagement. Og det her med at lade dine iver skinne igennem, kan være en rigtig god idé. Begejstring og selvværd kan fornemmes også på skrift. Skriv derfor din ansøgning, når du er i godt humør. Aldrig når du er i et dårligt humør eller er pessimistisk omkring din situation. Når du er positiv, optimistisk og begejstret, så vil det altså smitte af på din ansøgning.
Et helt overordnet råd er aldrig at lave standardansøgninger. Målret dem altid. Man mærker lynhurtigt, hvis det er en standard som virksomhed, og man kan sammenligne jobsøgning med dating. Sender du et standard kærestebrev eller mail til en, du rigtig gerne vil på date med, så er responsen højst sandsynligt ikke lige så stor, som hvis du sender en, der er meget mere personlig og målrettet lige præcis den person, du gerne vil på date med. Så sørg for at sælge dig selv godt og få eventuelt hjælp til at blive afklaret med alt det, du kan. Ofte er vi meget blinde på vores kompetencer, og man får ikke sat fuld skrue på det, man rent faktisk kan byde ind med. Mange er rigtig bange for at oversælge sig selv og falde til jorden, hvis man i ansøgningen er kommet til at love for meget. Men husk på, at en ansøgning er en adgangsbillet til en samtale, hvor du har rig lejlighed til at uddybe alt det, du har skrevet. Du skal aldrig lyve eller overdrive dine evner og kompetencer, men du skal heller ikke undervurdere dig selv eller undersælge dig selv. Du har rigtig meget at byde ind med, og det gør ikke spor, at du er stolt af det, du kan, og at du ikke er bange for at fortælle om det.
Hvis du har brug for hjælp til din ansøgning, så har vi her i Ase både webinarer og podcasts, som kan hjælpe dig yderligere og inspirere dig til at komme øverst i bunken og lande dit næste job. Tusind tak, fordi du lyttede med i dag.