Hvordan forhandler jeg løn?

Forberedelse er nøgleordet, når det gælder lønforhandling. Hvis du selv har gjort dig nogle tanker om, hvad du som medarbejder er værd i kroner og ører– og måske også har skelet til statistikker, der fortæller, hvad andre i din branche og med en sammenlignelig baggrund får i løn – er du allerede godt på vej. Hos Ase hjælper vi dig endnu længere.

Før forhandlingen

Sørg for at have forberedt nogle gode argumenter, du kan tage med dig til lønforhandlingen. Det gør det nemmere for dig at nå til enighed med din chef.

Husk desuden på, at din løn bliver bestemt ud fra dit arbejde, og hvilken indsats du lægger for dagen i virksomheden fordelt over hele året. Det er derfor vigtigt, at du søger for med jævne mellemrum at gøre din arbejdsgiver opmærksom på dine resultater. Det er også vigtigt, at du holder øje med lønudviklingen inden for dit område og eventuelt kombinerer det med argumenter om virksomhedens økonomi og interne lønstatistik. Du skal naturligvis også være opmærksom på, om din overenskomst har ændret sig, når det gælder din løn.

Nogle gange er det ikke muligt at forhandle en lønstigning hjem, uanset hvor gode og velforberedte dine argumenter er. Det kan skyldes mange ting, men falder som regel tilbage på virksomhedens økonomi og/eller lønstatistik på dit område. Hvis du ved, der er en risiko for, at der ikke er penge til en lønstigning, kan du forberede dig på alternativer, så du ikke behøver at gå tomhændet fra din lønforhandling. Overvej f.eks., om der er nogle personalegoder i virksomheden, du gerne vil have. Det kunne bl.a. være fri telefon, firmabil, efteruddannelse mv.

Under forhandlingen

Når du ved, hvad du gerne vil opnå, og du er helt klar over, hvad du er værd og bidrager med i virksomheden, kan du roligt sætte dig til forhandlingsbordet.

Vær direkte, og hold hovedet koldt

Lønstigninger kommer sjældent af sig selv, og derfor bliver du nødt til at sige direkte, hvad du gerne vil have og hvorfor. Det kan være grænseoverskridende at skulle sælge sig selv på den måde over for en arbejdsgiver, men forsøg at sige tingene direkte, samtidig med at du holder hovedet koldt.

Forvent ikke, at din chef siger ja til dit første udspil, så sørg for at træde et skridt tilbage og overvej situationen i stedet for at reagere umiddelbart på eventuel vrede og frustration.

Vær lyttende, og bevar den gode tone

Hvis du forventer, at din chef skal lytte til dig, skal du også lytte til din chef. Anerkend hans/hendes synspunkter – det betyder ikke nødvendigvis, at du er enig, men at du accepterer synspunkterne. Hvis I ikke umiddelbart kan nå til enighed, er det vigtigt, at du bevarer den gode tone. Argumentér sagligt for det, du gerne vil opnå, og udfordr gerne din chefs synspunkter. Sørg for ikke at true og komme med definitive vendinger og udtryk.

Slut af på god fod

Det er vigtigt, at du og din chef kan se hinanden i øjnene efter din lønforhandling. Måske fik du ikke det, du kom efter, og det er naturligvis skuffende. Sæt gerne ord på din skuffelse, når I slutter af, og spørg gerne ind til, hvad der skal til for, at du stiger i løn efter næste lønforhandling. Gå efter konkrete svar fra din chef, så du ved, hvad du skal arbejde hen imod.

Husk!

Gode råd at have in mente under lønforhandlingen:

  • ”Nej” er ikke et svar – det er en opfordring til spørgsmål og saglige argumenter. Sørg dog for ikke at udfordre et eventuelt nej alt for længe.
  • Gå efter det gode resultat, og vær positiv. Hvis du forventer det bedste, er det mere sandsynligt, at det lader sig gøre.
  • Argumenter sagligt for, at din indsats på arbejdspladsen bliver belønnet. Du er med til at gøre en forskel.
  • Hav forberedt alternativer, til hvis du ikke kan få en lønstigning. Evt. fri telefon, nedsat tid, fitnessabonnement mv.
  • Skriv det, I aftaler, ned. På den måde opstår der ikke tvivl om, hvad der er blevet aftalt.
  • Afslut forhandlingen i en god tone.

Efter forhandlingen

Hvis du har fået det, du kom efter til lønforhandlingen, er du formentlig glad og tilfreds. Hvis ikke, kan du opleve at være skuffet og måske frustreret. Det er vigtigt, at du ikke mister modet, og at du husker på, at der er mange ting, der spiller ind på en manglende lønstigning. Det kan bl.a. hænge sammen med virksomhedens økonomi, virksomhedspolitik mv. – ting, der ikke har nogen direkte sammenhæng med dit bidrag til virksomheden.

Så længe du argumenterer sagligt for din sag og er velforberedt og positiv, kan du være sikker på, at din chef nok skal huske det. Det er et godt afsæt for det videre samarbejde efter forhandlingen.

Se også vores 3 råd til, hvordan du får den bedst mulige lønforhandling ovenpå COVID-19.

endnu ikke medlem?

bliv medlem