Nyuddannet løn: Sådan forhandler du

Mere end 60% af alle nyuddannede forhandler ikke løn, når de bliver ansat i deres første job. Det er en skam, fordi at turde indgå i en forhandling og at være godt forberedt med et lønudspil, er et vigtigt signal at sende over for en kommende arbejdsgiver.

Hvad skal jeg have i løn som nyuddannet?

Som nyuddannet varierer din startløn afhængigt af uddannelse, branche og sektor. Gennemsnitlige startlønninger spænder bredt, men det vigtigste er at være forberedt til at forhandle din løn for at sikre en retfærdig kompensation baseret på dine kvalifikationer og markedsværdi.

Lønforhandling i en offentlig virksomhed

Der er forskel på, hvordan du bør gå til din første lønforhandling, alt efter om du skal arbejde i en privat eller offentlig virksomhed. Når du er offentligt ansat, er en del af både din løn og pension fastsat på forhånd i din overenskomst (kommunal, regional eller statslig). Din løn består af et basisløntrin og som regel et rådighedstillæg, der begge afhænger af, hvor længe du har været på arbejdspladsen.

Hvad kan jeg forhandle?

Løntrin og rådighedstillæg er ikke til forhandling - dermed ikke sagt at en lønforhandling er umulig. Det kan nemlig godt lade sig gøre at forhandle forskellige typer tillæg (bl.a. kvalifikationstillæg og funktion) samt andre goder som f.eks. hjemmearbejdsdage.

Snak med din tillidsrepræsentant

Formelt er det tillidsrepræsentanten på din nye offentlige arbejdsplads, der skal aftale din løn, og derfor er det en god idé at kontakte vedkommende for at få information om, hvad traditionen er på arbejdspladsen, både rent lønmæssigt og i forhold til vilkår som arbejdstid og eventuelle goder.

Nyuddannet løn i en privat virksomhed

Der er meget, der spiller ind på, hvad du som nyuddannet får i løn.

Det kommer bl.a. an på geografi, branche og uddannelse, og derfor skal dit lønudspil tage udgangspunkt i din profil og den virksomhed, du skal arbejde i. Du kan også se på, hvad andre får i løn i lignende stillinger eller tage udgangspunkt i, hvorvidt:

 • du har haft et relevant studiejob

 • virksomheden er i vækst

 • branchen er lønførende

 • du lægger dig helt op ad det, virksomheden leder efter, eller om du afviger i større eller mindre grad

Gode råd til at forhandle din nyuddannet løn

Bare tanken om at skulle forhandle løn i dit første job efter studiet kan være nervepirrende. Men når du viser at du kommer forberedt og er klar til at forhandle din løn, selvom du er ny på arbejdsmarkedet viser du, at du er selvsikker, og tror på dig selv og dine kompetencer.

Kend din markedsværdi

Den vejledende startløn for en nyuddannet kandidat i den private sektor ligger på 42.500 kroner før skat i 2023. 

Det betyder selvfølgelig ikke, at du kan forvente eller har ret til denne løn som nyuddannet - det er din evne til at forhandle, din uddannelse og erfaring samt virksomheden, branchen og jobbets geografiske placering, der afgør din kommende løn.

Vær ambitiøs

Det er vigtigt, at du har et realistisk, men også ambitiøst mål for, hvor meget du vil have i løn. Sæt gerne barren lidt højere i dit forslag, end hvad du faktisk forventer. Så har du større chance for at få det, du ønsker.

Men lad være med at være for ambitiøs i dit udspil - sætter du barren for højt, kan du risikere at fremstå useriøs, hvilket kan give bagslag.

Læs mere om hvordan du klarer en lønforhandling her

Vær selvsikker

Du skal nemt og selvsikkert kunne forklare, hvorfor du mener, at du fortjener lige præcis den løn, du beder om. Et godt og konkret argument kunne f.eks. være:

 • At du har skrevet speciale om det område, du skal arbejde med og har derfor den nyeste viden indenfor området

 • At du har erfaring med de programmer og systemer de bruger

 • Du har været ansat i praktik eller som studentermedhjælper i lignende stillign eller branche

 • At du har erfaring og kendskab til branchen

Husk kun at tage udgangspunkt i dine egne kompetencer og dine erfaringer. Undlad at bruge argumenter som "det får min veninde som (...)" eller "hos Ase sagde de, at jeg kunne få (...) i løn".

Hav altid en plan-b

Det er ikke nemt at forhandle løn og nogen gange er det umuligt at ramme lige præcist det ønskede tal - derfor er det vigtigt, at altid have en back-up-plan.

Her kan du overveje, hvad du helst vil have og lave en liste med prioriteringer ud fra hvad du ellers kunne tænke dig, hvis din første prioritet ikke kan lade sig gøre. Det kan f.eks. være:

 • Du kan gå med til en lavere grundløn dog med mulighed for en bonusaftale

 • Du kan forhandle dig til at få udbetalt et engangsbeløb

 • Du kan aftale en lønstigning efter et par måneder når du har vist, hvad du kan

Du kan også forhandle om andet end løn

Nogle virksomheder er hverken til at hugge eller stikke i, når det kommer til lønforhandling, men der er også muligt at forhandle om andet end løn. Derfor er det en god idé at have gjort dig nogle tanker om, hvad du ellers kunne tænke dig – og hvad, der er vigtigst for dig. Idéer til forhandlingen kan være:

 • Al din ferie med løn

 • Noget af din ferie med løn

 • Pension

 • Løn under barsel

 • Barns 1. og 2. sygedag – med løn

 • Avis-abonnement(er)

 • Fri bil

 • Sundhedsforsikring

 • Fri telefon og internet

 • En mere fleksibel hverdag med mulighed for hjemmearbejdsdage

 • Bonusordning

Det er ikke nødvendigvis kun beløbet på lønsedlen du skal fokusere på. Gode ansættelsesvilkår og personalegoder som f.eks. sundhedssikring er mindst lige så vigtige som din løn.

Prøv vores lønberegner

Er du nysgerrig på hvad andre i samme stilling tjener?

Med vores lønberegner kan du sammenligne gennemsnitslønnen for forskellige jobs i henhold til en række forskellige kriterier. På den måde kan du få et et indblik i, hvad du burde tjene i forhold til andre i samme fag, med samme baggrund og erfaring.

Med lønberegneren kan du finde ud af, om du rent faktisk tjener nok i den stilling du sidder i, eller som et redskab inden du skal forhandle løn som nyuddannet.

Prøv vores lønberegner

Få hjælp til at forhandle din løn som nyuddannet

Det kan være svært at vide, hvad man kan tillade sig at bede om i løn når man er helt ny på arbejdsmarkedet. Er du medlem af Ases fagforening kan du få hjælp og rådgivning til din jobsamtale og lønforhandling. Vi hjælper også gerne med at kigge både din lønseddel og ansættelseskontrakt igennem for eventuelle fejl.

Kontakt os på 7013 7013, vi sidder klar til at hjælpe dig. Er du endnu ikke medlem af vores fagforening, kan du nemt og hurtigt blive det her.