hvordan skriver jeg et godt CV?

Her på siden kan du læse om ting, som er værd at have med i tankerne, når du skal til at skrive dit CV.

CV’et er det første, der bliver efterspurgt fra en kommende arbejdsgiver. Når du skriver et CV, er det vigtigt, at du adskiller det fra din ansøgning. Hvor ansøgningen er beskrivende og fortæller om de fremtidige jobopgaver, fortæller dit CV om hvad du tidligere har lavet.

Mange arbejdsgivere sorterer ansøgere ud fra CV’er. Det er derfor vigtigt, at dit CV giver et hurtigt overblik over din motivation og dine kompetencer. 

Forskellige CV typer

Generelt skelnes der mellem to typer CV – kronologisk CV og kompetence CV.

Kronologisk CV

Det kronologiske CV er specielt velegnet til dig, som har et par års erfaring, og en sammenhængende rød tråd i dine ansættelser. I det kronologiske CV lister du dine tidligere ansættelser og uddannelse i omvendt kronologisk rækkefølge, så de nyeste præsenteres øverst og de ældste nederst.

Det kronologiske CV er det mest kendte CV blandt arbejdsgivere, primært fordi det giver et nemt og overskueligt overblik.

Mangler du erfaring, har huller i dit CV eller ønsker at skifte branche, bør du overveje i stedet at bruge kompetence CV’et.

Kompetence CV

Et kompetence CV bliver også kaldet et funktionsopdelt CV, da udgangspunktet er dine kompetencer. Du kan målrette dine kompetencer, så de taler direkte ind i det job, du er interesseret i.

Den væsentligste fordel er, at du kan samle dine kompetencer, også selv om du har fået dem gennem forskellige jobs og uddannelser. Kompetence CV er derfor specielt velegnet, hvis du ikke har ret meget erfaring.

Alle CV’er bør være forskellige: Det vil sige, at du ikke skal lave et standard-cv, men du skal tilrette det til hvert job, du søger.

CV Tjeklisten

Når du skriver et CV, er der nogle punkter, som typisk er en god idé at have med. Vi præsenterer dig her for disse punkter og uddyber tankerne bag hvert punkt.

 • Personlige oplysninger

Navn, adresse, tlf., mail, fødselsdato, civilstand.

 • Foto

Tænk over din fremtoning i forhold til den konkrete jobsøgning.

 • Resume

Her beskriver du kort din erfaring/baggrund. Vær sikker på, at det giver mening i forhold til den konkrete stilling, du søger. Dit resume vinkles og ændres altså til hver enkelt stilling der søges, så det gør dig attraktiv for modtageren ift. den ledige stilling.

 • Kompetencer

De kompetencer, oplevelser, erfaringer, som er relevante i forhold til stillingen, skal fremhæves klart og tydeligt.

 • Erhvervserfaring

Omvendt kronologisk orden, dvs. start med den seneste ansættelse. Beskriv specifikke arbejds- og ansvarsområder og evt. resultater. Uddyb de stillinger og opgaver/kompetencer, der er relevante for den konkrete stilling.

 • Uddannelse

Igen omvendt kronologisk orden, start med den seneste.

 • Kurser

Nævn de kurser der giver mening for modtageren i forhold til den konkrete stilling, du søger. Kald evt. afsnittet: ”Relevante kurser”.

 • Frivilligt arbejde

Frivilligt arbejde kan beskrives på samme måde som erhvervserfaringen.

 • IT-kompetencer

Kan stilles op som eksemplet nedenfor:

Superbruger:  Office pakken, Photoshop.
Bruger:           InDesign.
Kendskab:      SAP.

 • Sprog

Niveauinddeling fx: grundlæggende, middel, flydende, modersmål.

Differentier mellem mundtlig og skriftlig, hvis der er forskel. F.eks.
Engelsk: Flydende mundtligt, grundlæggende skriftligt.

 • Fritidsinteresser

Kort om dig selv og dine fritidsinteresser.

 • Referencer

Man kan lade være med at skrive referencerne i sit CV og evt. blot skrive: ”Referencer haves og medbringes gerne ved jobsamtalen”.
Fordelen ved at vente med at give referencen til samtalen er, at man selv kan nå at ringe til sine referencer efter samtalen for at underrette dem om, at de måske bliver ringet op og hvad det drejer sig om. På den måde kan de forberede sig lidt på, hvad der er relevant at fremhæve i forhold til den konkrete kontekst, når opkaldet kommer.

Generelle råd til CV´et

 • Et CV bør maks. fylde tre sider.
 • Kontroller for stavefejl. Få evt. andre til at læse dit CV - man kan stirre sig blind og overse slåfejl.
 • Overskuelighed er vigtig. Brug overskrifter, fed, understregning, punkttegn m.v.
 • Brug en læsevenlig skrifttype og størrelse fx Arial, Verdana, Tahoma, Caibri, Times New Roman.
 • Sæt et vellignende pasfoto/billede på.
 • Husk: alle CV’er bør være forskellige: Det vil sige, at du ikke skal lave et standard-cv, men du skal tilrette det til hvert job, du søger.
 • Arbejdsgivere bruger i gennemsnit mindre end 4 minutter på førstesortering af CV’er i en ansøgningsrunde – Hold derfor dit CV så kort som muligt.

Gratis skabeloner

Vi har lavet nogle gratis skabeloner, du kan udfylde eller bruge som inspiration. Se de forskellige skabeloner, og download dem her:

Skabeloner til dit cv

endnu ikke medlem?

bliv medlem