"Hvad er så dine svage sider?"

De fleste kender det spørgsmål, der dukker op midt i jobsamtalen. Det er efterhånden lidt klichéfyldt, men hvad er egentlig det gode svar?  

Du har klaret dig gennem nåleøjet og sidder til samtale på drømmejobbet. Det er indtil videre gået godt, og du har fået fortalt vidt og bredt om dine kompetencer, erfaringer og stærke sider. Alt det, der gør, at de netop skal ansætte dig. 

Stemningen er god, du føler dig på toppen. Men så kommer indledningen, du godt ved, hvor ender: "Nå, nu har jeg jo hørt om alt det, du er god til..." 

Du trækker vejret stille, inden sætningen afsluttes: 

"Hvad er så dine svage sider?"

Forbered dig

Mange har en dårlig fornemmelse af deres svar på spørgsmålet - var det for meget? For lidt? Men selv om du måske mest af alt, har lyst til at rulle med øjnene over spørgsmålet eller skynde dig væk, kan der ligge en masse guldkorn i dit svar, som kan give din kommende arbejdsgiver en god indsigt i dig. 

Det kan derfor betale sig, at forberede dig en smule på spørgsmålet. 

 

Hvorfor spørger de til dine svage sider?

Når din kommende arbejdsgiver spørger ind til dine udfordringer, er det ikke fordi det er relevant at høre dine mørkeste hemmeligheder eller store problemer. Det giver dog heller ikke noget, hvis du bare lirer klassikeren "det må være, at jeg arbejder hårdt og næsten er for perfektionistisk" af, da det som regel vil være rimelig gennemskueligt.

Spørgsmålet har til formål at afdække, hvad der kan ligge til grund for ikke at ansætte dig. Eller at finde frem til, hvilken indsigt du har i dig selv. Forsøg derfor at sige sandheden - så kort og godt som muligt. Vær dig selv og tag udgangspunkt i det job du søger - meget gerne noget, de måske allerede kan læse sig til i din ansøgning. F.eks. at det kan være en svaghed, at du ikke har erfaring med XX, men at det er noget du glæder dig til at lære mere om. Herefter kan du så fokusere på andre færdigheder, du har tillært dig hurtigt. 

 

Genvejen til det gode svar

Kort og godt, så handler det om at dykke ned i netop det job og læse dine (små) svagheder i forhold til det - men også at vende det om til egentlig ikke at være en svaghed. Så:

 1. Vær ærlig og erkend de steder, hvor du kan blive bedre
 2. Vend dine "svagheder" til noget positivt
 3. Hav fokus på, hvad du glæder dig til at lære
 4. Vær konkret omkring, hvordan du vil løse dine udfordringer

 

Fem hurtige eksempler på "svage sider"

Har du brug for lidt mere vejledning, giver vi dig her fem hurtige bud på svaret. Brug det, der giver mening for dig, og fyld selv på, så det passer med din situation. 

 1. "Jeg har svært ved at sige nej"
 2. "Jeg kan blive for detaljeorienteret"
 3. "Jeg kunne godt bruge mere erfaring inden for..."
 4. "Jeg kan blive grebet af at projekt, og have svært ved at.."
 5. "Jeg bliver utålmodig, hvis projekter tager længere tid endregnet med"

Husk, at det altid er godt at vende sætningen til noget positivt. Det kan være ved at fortælle om, hvordan du gerne vil lære, det du ikke kan nu, blive bedre, der hvor du ikke har erfaring eller om, hvordan du er bevidst om din svaghed og ved, hvad du gør, for at det ikke betyder noget:

 1. "(...) men jeg glæder mig til at dykke mere ned i det"
 2. "(...) til gengæld har jeg erfaring inden for..."
 3. "(...) men netop derfor, gør jeg altid det, at jeg..."
 4. "(...) for at undgå det, plejer jeg at..." 

 

Få helt styr på dine kompetencer:

mere inspiration

Som ledig og medlem af Ase kan du altid komme på vores online kurser, der dykker ned i forskellige emner og temaer inden for jobsøgning.

Se alle kurser her