Nyt ferieår, nye feriepenge. Sådan er reglerne

05.04.2018

Første maj skydes et nyt ferieår ind. Har du optjent feriepenge til det nye ferieår, skal du bruge dem, før du kan få feriedagpenge.

Hvis du har optjent almindelige feriepenge via en arbejdsgiver i kalenderåret 2017, kan du bruge dem fra det nye ferieår begynder 1. maj 2018. Reglerne er sådan, at du som ledig først skal bruge de feriepenge, du har optjent via et arbejde, før du kan søge om feriedagpenge.

Derfor skal du bruge feriegodtgørelsen først
Når du er i arbejde, optjener du et beløb, som du kan leve af mens du holder ferie. Det er altså et beløb opsparet af penge, du selv har tjent. Feriepengene er så at sige helt dine egne.

Feriedagpenge er derimod ikke penge, du har optjent. Det er en økonomisk mulighed for at kunne holde ferie som samfundet giver dig, hvis du ikke har optjent egne feriepenge via et arbejde. Så længe du har dine egne optjente feriepenge på kontoen, skal du altså holde ferie for dem først. Så kan feriedagpenge komme på tale i anden række.

Du kan læse mere om feriedagpenge i brochuren ”Feriedagepenge”.

En vigtig undtagelse fra reglen
Er dine optjente feriepenge via arbejdsgiver samlet set under 1500 kroner, er sagen lidt en anden. Læs artiklen ”Få tjek på, hvornår du skal hæve dine feriepenge”.