Nyt ferieår, nye feriepenge. Sådan er reglerne

02.04.2020

Første maj skydes et nyt ferieår ind. Her kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal holde ferie med feriedagpenge.

Ferieåret løber fra 1. maj 2020 til og med 31. august 2020. Ferieåret er forkortet, da den nye Ferielov om samtidighedsferie træder i kraft 1. september 2020. 

Har du optjent feriepenge til det nye ferieår, skal du bruge dem, før du kan få feriedagpenge.

Hvis du har optjent almindelige feriepenge via en arbejdsgiver i kalenderåret 2019, kan du bruge dem fra det nye ferieår der skydes i gang 1. maj 2020.  Reglerne er sådan, at du som ledig først skal bruge de feriepenge, du har optjent via et arbejde, før du kan søge om feriedagpenge.

Derfor skal du bruge feriegodtgørelsen først
Når du er i arbejde, optjener du et beløb, som du kan leve af mens du holder ferie. Det er altså et beløb opsparet af penge, du selv har tjent. Feriepengene er så at sige helt dine egne.

Feriedagpenge er derimod ikke penge, du har optjent. Det er en økonomisk mulighed for at kunne holde ferie som samfundet giver dig, hvis du ikke har optjent egne feriepenge via et arbejde. Så længe du har dine egne optjente feriepenge på kontoen, skal du altså holde ferie for dem først. Så kan feriedagpenge komme på tale i anden række.

Du kan læse mere om feriedagpenge i brochuren ”Feriedagepenge”.

En vigtig undtagelse fra reglen
Er dine optjente feriepenge via arbejdsgiver samlet set under 1.500 kroner, er sagen lidt en anden. Læs artiklen ”Gode råd om feriepenge når du er på dagpenge”.