Optjening af feriedage

Hvor mange feriedage optjener man pr. måned? Hvornår kan man afholde ferien? Har man ferie med løn? Og hvad sker der hvis man bliver syg i sin ferie? Spørgsmålene kan være mange og reglerne kan svære at finde rundt i.

Derfor har vi samlet alt det vigtigste om optjening, afholdelse og rettigheder vedrørende feriedage nedenfor.

Hvor mange feriedage optjener man pr måned?

I Danmark optjener du ret til 2,08 betalte feriedage for hver måned, du er ansat, svarende til 25 feriedage eller 5 ugers ferie i løbet af et år, som bliver opdelt i 3 ugers hovedferie og 2 ugers restferie.

Hvor meget optjener man pr måned af feriedage på deltid

Er du deltidsansat optjener du også 2,08 feriedage pr. måneds ansættelse, hvis du har ferie med løn.

Har du ikke ferie med løn optjener du hvad der svarer til 12,5% i feriepenge af din samlede skattemæssige lønindkomst som ikke er fradragsberettiget.

Afholdelse af ferie på deltid

Der er dog forskel i forhold til ferieafviklingen, hvis du som deltidsansat f.eks. har en ugentlig fridag.

Det fremgår i ferieloven, at arbejdsfrie dage indgår i ferien med et forholdsmæssigt antal. Det vil sige, at hvis du har en ugentlig fridag om onsdagen, skal der for hver uges ferie du vil afholde, kun holdes ferie på 4 arbejdsdage, da onsdagen fortsat vil tælle som en almindelig fridag.

Kontakt Ase på 7013 7013, hvis du er i tvivl hvorvidt din ferie er indtastet og bliver afholdt korrekt.

Udbetaling af feriepenge hvis du er timelønnet

Hvis du er deltidsansat eller timelønnet, vil du som udgangspunkt ikke have ferie med løn.

Din arbejdsgiver kan vælge at enten indbetale dine feriepenge til FerieKonto eller selv passe på pengene indtil du skal afholde ferien. Du kan få feriepengene udbetalt, når du holder ferie og du får kun udbetalt feriepenge for det antal dage, du vælger at afholde.

Husk, du skal selv logge på din feriekonto og anmode om udbetaling af feriepenge.

Hvornår skal feriedagene afholdes?

Du optjener ferie fra 1. september til 31. august det følgende år, mens ferieafholdelsesperioden strækker fra 1. september til 31. december det efterfølgende år.

Du har altså krav på at afholde 25 dages betalt ferie om året, når du er ansat som lønmodtager.

Hovedferie og restferie

Du har krav på at holde 3 ugers sammenhængende ferie i hovedferien som er i perioden 1. maj til 30. september - ferien kan opdeles i kortere perioder, men kun hvis du selv ønsker det.

Restferien kan du afholde i løbet af hele året, og du har ret til at afholde minimum 5 sammenhængende dage. Har du mindre end 5 feriedage tilbage har du ret til at afholde dem sammenhængende.

Normalt afholder man ferie i hele dage, men det er muligt at aftale med din arbejdsgiver om at tage halve feriedage, hvis du hellere vil det.

Hvordan afholder jeg min optjente ferie?

Du skal aftale med din arbejdsgiver, hvornår du afholder din ferie - det er dog i sidste ende din arbejdsgiver, som bestemmer tidspunktet for afholdelse.

Vær opmærksom på, at der gælder særlige regler, for hvornår ferien skal varsles, hvis det er din arbejdsgiver som bestemmer hvornår din ferie skal placeres:

  • Hovedferien skal varsles 3 måneder, før du skal afholde den

  • Restferie skal varsles 1 måned, før den skal afholdes

Din arbejdsgiver kan også varsle ferie, selvom du endnu ikke har optjent nok feriedage, men kun hvis det er forventet, at du vil have optjent nok, inden den respektive ferie skal afholdes.

Der er ingen regler uden undtagelser. Din arbejdsgiver skal selvfølgelig tage hensyn til dine ønsker - dette gør sig især gældende, hvis du f.eks. har børn i skolealderen og gerne vil afholde ferie, samtidigt med at skolerne holder sommer-, efterårs- og juleferie.

Kan jeg overføre ferie?

Hvis du og din arbejdsgiver kan blive enige, kan du få overført ferie til den næste ferieperiode. Det vil sige, at du kan bruge ferien indtil den 31. december året efter.

De første fire uger (20 dage) skal du dog have afholdt det i det pågældende ferieår, men den resterende ferie (fem dage) kan overføres til det næste ferieafholdelsesperiode.

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke har krav på at få overført din ferie til næste ferieår.

Brug feriedage på forskud

Du har mulighed for at holde ferie på forskud, selvom du endnu ikke har nok optjente feriedage - dette er dog kun muligt, hvis du indgår en skriftlig aftale med din arbejdsgiver.

Vær opmærksom på, at din arbejdsgiver faktisk ikke er forpligtet til at indgå i sådan en aftale med dig.

Du kan på din lønseddel følge med i, hvor meget ferie du har optjent indtil videre, her kan du også se hvad din ferieberettigede løn er, dine optjente feriepenge samt om optjener et særligt ferietillæg.

Har du svært ved at forstå din lønseddel? Med vores lønseddel-guide kan du nemt og hurtigt få et overblik samt tyde forskellige begreber og rubrikker.

Forhindring af ferie på grund af sygdom

Hvis du bliver syg i din ferie, kan du have mulighed for erstatningsferie. Reglerne afhænger dog af, hvorvidt du er blevet syg før eller under afholdelse af din ferie.

Er du i tvivl om forskellen på at være feriehindret eller ej, og hvordan du er stillet, hvis du bliver syg før eller midt i din ferie, kan du læse mere om regler og rettigheder vedrørende sygdom i ferien.

Feriedagpenge fra din a-kasse

Du optjener også ferie selvom du er ledig eller på barsel.

Hvis du modtager ydelser som f.eks. dagpenge eller barselsdagpenge fra Udbetaling Danmark, optjener du mulighed for at holde ferie med feriedagpenge.

Vær opmærksom på, at du ikke optjener ret til at holde ferie med feriedagpenge, men at du optjener mulighed for at holde ferie med feriedagpenge, dog kun hvis du opfylder en række betingelser på ferietidspunktet.

Læs meget mere om feriedagpenge og betingelserne herom