10 spørgsmål til jobsamtalen, du skal kunne besvare

En jobsamtale er en god anledning til at få styr på dine erfaringer og kompetencer. Har du nogensinde overvejet, hvad du er værd, og hvad du kan tilbyde din kommende arbejdsgiver? Det er blot nogle af de spørgsmål, du vil kunne blive stillet til en jobsamtale, om dem skal du kunne besvare præcist. Gør du det, har du øget dine chancer for at lande dit drømmejob gevaldigt.

ase-kvinde-cirkler

Hvad kan jeg blive spurgt om til en jobsamtale?

Alt efter hvilken stilling du søger, kan du blive stillet en masse forskellige spørgsmål. Men der er alligevel nogle gengangere, som du stensikkert kan regne at skulle tage stilling til, som eksempelvis hvad dine stærke og svage sider er, og hvorfor du har søgt stillingen.

 

Forbered dig på disse spørgsmål til jobsamtalen

Indkaldelsen til jobsamtalen er i hus! Du bobler af glæde, men inderst inde sidder du tilbage med en følelse af, at du falder i på de samme spørgsmål om og om igen. Der er mange ting, du skal have styr på inden din jobsamtale. Hos Ase kan du få hjælp og gode råd til at få styr på nerverne inden jobsamtalen. Derudover hjælper vi dig på vej her på siden med en samling af 10 spørgsmål, som ofte dukker op under jobsamtalen.

1. Vil du fortælle lidt mere om dig selv?

Dette spørgsmål stilles ofte som åbningsspørgsmål i en jobsamtale, men mange bliver alligevel overraskede i situationen. Det er ikke her, du skal fortælle, at du bor med din kæreste i en lejlighed inde i Odense. 

 

Her kan du med fordel bruge elevatortalen, som er en kort fortælling om dig selv. Med den kan du beskrive, hvem du er, hvad du er uddannet som og brænder for i dit arbejde samt i dine personlige mål. Elevatortalen skal kunne fortælles på en elevatortur, deraf navnet. Sørg for at øve din elevatortale en masse gange, så du kan den udenad til jobsamtalen og ikke kommer til at fumle (alt for meget) i det.

2. Hvorfor har du søgt dette job?

Undgå helst sætninger som: “virksomheden virker spændende,” eller “økonomi er en spændende branche”. Fortæl i stedet, hvad du finder attraktivt ved netop denne stilling — er der tale om spændende arbejdsopgaver, gode udviklingsmuligheder eller noget helt tredje?

3. Hvad er dine styrker?

Når du skal tale om dine styrker, kan du fremhæve 2-5 faglige og personlige egenskaber, som er relateret til stillingen, du søger. Det er rigtig godt, hvis du kan komme med eksempler på, hvordan du bruger/har brugt egenskaberne i konkrete situationer. 

 

4. Hvad er dine svagheder?

Mange synes, det kan være utrolig svært at svare på dette spørgsmål. Men ikke desto mindre er det vigtigt. Du skal forsøge at være så ærlig som muligt om dine svagheder uden at tale dig selv ned. 

 

Du kan med fordel vende det om, så det både kan anses som en styrke og svaghed. Et eksempel kunne være: 

 

“Jeg er detaljeorienteret og perfektionistisk i mit arbejde og kan derfor have svært ved at aflevere noget, jeg ikke er tilfreds med. Jeg er opmærksom på, at min læring består i at give slip på mine “darlings” og nogle gange få eksekveret hurtigt, da der ikke altid er tid nok.” På den måde viser du, at du er opmærksom på din svaghed og godt ved, hvori dit nærmeste udviklingsområde ligger. 

 

5. Hvad kan presse dig i dit arbejde?

Hvad har du tidligere gjort dig af erfaringer i at håndtere pres? Brug det gerne i samtalen. Giv eksempler på, hvornår du har følt dig presset, hvordan du håndterede situationen, samt hvad du har lært af det, så du kan handle anderledes i fremtiden.

6. Hvordan er du i et samarbejde?

Arbejdsgiveren vil ofte gerne vide, om du og dine arbejdsmetoder passer ind i et team. Du kan tale om, hvad du anser som godt samarbejde, og hvordan du kan bidrage til en optimal samarbejdssituation. Du kan eventuelt give et eksempel på et samarbejde, som har fungeret rigtig godt og hvilken rolle, du påtog dig.

 

7. Hvordan gør du med prioritering og planlægning af dine opgaver?

Fortæl, hvordan du har det med at arbejde selvstændigt, hvordan du danner et overblik over opgaver og deadlines, og at du forventningsafstemmer i samråd med leder eller kolleger. Du kan som et ekstra plus give konkrete eksempler på, hvordan du vælger at prioritere og planlægge opgaver med eksempelvis to-do-lister, tidsbudgetter, prioriteringsmatrixer eller lignende.

 

8. Hvilke resultater har du tidligere opnået i dit arbejde?

Du kan her komme ind på, hvilke ansvarsområder du har haft i tidligere jobs samt hvilket udbytte, opgaven gav. Som altid er det godt at kunne give konkrete eksempler på opgaver og resultater.

9. Hvilke mål har du på lang sigt?

Vær ærlig omkring dine faglige mål, og hvordan de kan hænge sammen med virksomhedens målsætninger. Er du interesseret i en karriere inden for virksomheden, vil det give mening at udtrykke dit ønske om at udvikle dig. Det er ikke forkert at forvente, at en god arbejdsindsats giver nye fremtidsudsigter i jobbet eller virksomheden, da begge parter skal have en følelse af værdi i samarbejdet.

 

10. Hvorfor skal vi vælge dig?

Du vil her sidde med en følelse af, at du allerede har besvaret spørgsmålet på forskellige måder. Det er dog nu, at det er tid til at opsummere, hvordan netop dine kompetencer kan være til gavn for virksomheden. Hvis du har fået et indtryk af, at der er noget, som arbejdsgiveren lægger særlig vægt på, kan du hive dette frem og forklare, hvordan du kan imødekomme behovet.

Spørgsmålet giver dig samtidig mulighed for at besvare, hvordan du kan løse deres problemer. Fremhæv kompetencer, som kan være gavnlige og unikke for virksomheden. Gå udenom de sædvanlige personlige klicheer, som enhver person kan nævne, og som virksomheden oftest forventer er et minimum.

 

Forvent lønniveau-spørgsmål til jobsamtalen

Selvom løn kan være et ømtåleligt emne for mange, skal du være forberedt på, at det kan komme allerede til den indledende samtale. Du kan forsøge ikke at sætte dig fast på et bestemt beløb men i stedet spørge efter en lønramme for stillingen. 

Bliver du udfordret på spørgsmålet og presset til at angive et beløb, skal du ikke udtrykke, at det ikke har betydning for dig. Understreg at jobbet er det vigtigste, men derfor skal du kende din værdi og selvfølgelig ikke sælge dig selv for billigt. 

Vi anbefaler, at du inden samtalen tager et kig på vores online lønberegner, så du kan blive klogere på, hvad andre i lignende stillinger får i løn. Dette kan du bruge som et pejlemærke. Du bør også tage en snak med en konsulent fra din a-kasse, så du kan få rådgivning om, hvad du kan “kræve”, og hvordan du bedst tager snakken. 

 

Spørgsmål, du selv kan stille til jobsamtalen

Du kan med fordel også selv stille spørgsmål til jobsamtalen, så du viser engagement og nysgerrighed over for virksomheden. Det kan også være, at du har brug for at få svar eller større viden om virksomheden eller stillingen. Husk, at du også skal overbevises om, hvorvidt jobbet og virksomheden er det rette match for dig. 

Her er samlet nogle forslag:

  • Hvordan ser en arbejdsdag typisk ud?
  • Hvilke arbejdsopgaver kan jeg blive stillet over for?
  • Hvad forventer du af mig som medarbejder?
  • Hvad vil være den største udfordring i jobbet?
  • Hvilke udviklingsmuligheder vil der være på sigt?
  • Hvordan vil du beskrive kulturen i teamet?
  • Hvordan vil processen foregå herfra?

 

Få flere gode råd til jobsamtalen

Vi ønsker at hjælpe vores medlemmer på vej, så du kan komme godt videre i job — måske endda lande drømmejobbet. Har du brug for hjælp, så kan du kontakte Ase og få sparring, inden du skal til jobsamtale. 


Er du ikke medlem, så kan du stadig benytte dig af vores gode råd online. Du kan for eksempel dykke ned i vores generelle råd til jobsamtalen, eller hvordan du klarer dig til en 2. jobsamtale.

Mere om jobsamtale

Find masser af inspiration til, hvordan du klarer jobsamtalen og lander drømmejobbet