Kalenderår og ferieår - få styr på forskellen

03.01.2019

Et år er ikke bare et år. I hvert fald ikke, når vi taler optjening af feriedage og udbetaling af feriepenge. Med denne korte gennemgang kan du få styr på begreberne én gang for alle.

læs mere om ferie

Hvis du ind i mellem bliver forvirret over sammenhængen mellem ferieår, kalenderår, feriepenge osv., er du ikke alene. Vi gennemgår her de to hovedbegreber og deres sammenhæng for dig.

I kalenderåret tjener du ferie op
Et optjeningsår følger et kalenderår. Det betyder, at du optjener de feriedage, ferieloven giver ret til, fra 1. januar til 31. december.

Du har ret til 25 dages ferie på et år. Det svarer til, at du optjener 2,08 dage om måneden.

  • Hvis du er timelønnet, vil du som regel få penge til brug i ferien udbetalt fra Feriekonto eller fra din arbejdsgiver via et feriekort. Bruttobeløbet er 12,5 % af den ferieberettigende løn for optjeningsåret (A-indkomst med fradrag af perioder med ferie).
  • Hvis du er ansat på funktionærlignende vilkår, fortsætter du med at få udbetalt løn i ferien. Ud over dette får du mindst 1 procent i ferietillæg. Ofte udbetales tillægget i slutningen af april.

I ferieåret skal ferien afholdes
Et ferieår går fra 1. maj til 30. april. Det er den periode, hvor den optjente ferie afholdes.

Ferieåret ligger senere end kalenderåret. Den ferie, du fx har optjent fra 1. februar 2017 til 31. december 2017 kan først afholdes fra 1. maj 2018.

Samme ferie skal afholdes inden udgangen af april 2019. Medmindre din arbejdsgiver vil lade dig overføre ferien til næste ferieår.

Eksempel på optjening og afholdelse: 
Helle har været ansat som frisør fra 1. februar 2017 til 31. december 2017. Hun har optjent ret til 2,08 feriedage om måneden i 11 måneder. Det giver 22,88 dages ferie. Denne ferie skal afholdes mellem 1. maj 2018 og 30. april 2019.

Særlige regler
Der er særlige regler for visse faggrupper. Fx tjenestemænd og værnepligtige. Vi skal også gøre opmærksom på, at ikke alle detaljer er oplyst i denne artikel.

Spørg gerne!
Hvis du er i tvivl om din ferie, så spørg din arbejdsgiver – eller ring og få en snak med Ase Lønmodtager på 7013 7013.

læs mere om ferie