den gode ansøgning

Hvor CV’et handler om, hvad du tidligere har lavet, er en jobansøgning typisk mere fortællende og handler om dine fremtidige arbejdsopgaver. Ansøgningen kan siges at være din ’salgstale’ til stillingen. I den skal du blandt andet forholde dig til, hvilke arbejdsopgaver, du skal varetage og hvordan du kan indfri virksomhedens forventninger og ønsker qua din baggrund, erfaring og kompetencer.

Her får du vores guide spækket med konkrete råd og eksempler på, hvordan du skriver en god ansøgning. Hent også vores gratis skabeloner til Word, hvor du kan vælge imellem forskellige layouts.

Research, inden du skriver ansøgningen

Du har fundet et job, du gerne vil søge. Inden du begynder at skrive en motiveret ansøgning, er det vigtigt, at du læser stillingsopslaget nøje igennem og sætter dig ind i virksomheden.

Melder der sig nogle relevante spørgsmål til jobbet eller virksomheden, som ikke besvares i stillingsopslaget? Ring til virksomheden, og få afklaring, inden du søger. Det kan give virksomheden et godt indtryk af dig som ansøger.

Derudover er der også flere fordele for dig:

  • Du får indsigt i virksomhedens behov til den konkrete stilling
  • Du kan afkode, hvor du skal lægge dit fokus i ansøgningen
  • Du kan spørge ind til, hvordan det er at arbejde i virksomheden
Tip! Begynd din research af virksomheden på deres hjemmeside, og tjek deres tilstedeværelse på de sociale medier. Det kan give dig konkret information om, hvad der kendetegner virksomheden såsom strategi, markedsposition, organisationstype og kultur. 

 

Ram profilen med de rette spørgsmål 

Når du skriver din ansøgning, gælder det om at ramme den profil, arbejdsgiveren ønsker. Her er det vigtigt, at du er klar på indholdet - dvs. arbejdsopgaver og forventninger i stillingen og den profil, virksomheden søger, så du får lagt vægt på det rigtige.
Fokuserer du på kompetencer, du måske ikke søger i stillingen, kan du risikere at skrive dig selv ud af stillingen. En opringning til virksomheden kan forhindre dette, hvis du stiller de rette spørgsmål.

Du kan bruge følgende som inspiration:

  • Hvilke arbejdsopgaver kommer til at fylde mest?
  • Er der andre opgaver, som ikke er nævnt i stillingsopslaget?
  • Hvilke succeskriterier er der for stillingen, og er der mål som skal være opnået indenfor fx 6 måneder?
  • Hvilke kvalifikationer er vigtigst for at opnå succes?
  • Hvilke kompetencer er til stede i det team, jeg skal indgå i?

Undgå at stille spørgsmål, som allerede besvares i stillingsopslaget, medmindre svaret er mangelfuldt, og du ønsker dette uddybet. Du bør også undgå at stille spørgsmål om virksomheden, som kan besvares ved en simpel Google-søgning eller lignende. Det giver indtryk af, at du ikke har sat dig ind i stillingen og ikke respekterer virksomhedens tid.

Stiller du relevante spørgsmål, kan svarene hjælpe dig til at afkode virksomhedens ønsker. Brug derfor din nyfundne viden aktivt i din ansøgning. Det kan give dit et unikt forspring og sikre, at din ansøgning skiller sig ud fra de andre.

 

Guide: Få styr på dit CV med vores CV-skabeloner

Målret din ansøgning til virksomhedens behov hver gang.

Opbygning: Hvad skal ansøgningen indeholde?

Når du har gjort din research, er du klar til at skrive ansøgningen. Men hvad skal der egentlig til for at komme gennem nåleøjet, for at skille sig ud i bunken af de mange ansøgninger og blive kaldt til samtale?

Det er vigtigt i denne forbindelse at gøre sig klart, at der ikke findes én opskrift på én ansøgning, der kan skaffe dig en jobsamtale. Der findes mange gode ansøgninger. Arbejdsgivere er individuelle og lægger vægt på forskellige ting. Din research har forhåbentlig gjort dig klogere på, hvad der er vigtigt i den konkrete stilling. Derudover kan du støtte dig op af denne struktur:

Tip! Gør din ansøgning overskuelig. Brug gerne punktopstillinger og korte afsnit for så vidt muligt.

Modtager

Virksomheden skal kunne se, at din ansøgning er målrettet til dem. Sæt derfor virksomhedens navn i toppen til venstre samt evt. adresse og attentionperson.

Afsender

På din ansøgning skal dine egne kontaktoplysninger fremgå. Vigtigst er dit navn, dit telefonnummer og din e-mailadresse. Din postadresse kan du eventuelt udelade – den skal fremgå af dit CV. Kontaktoplysningerne kan du sætte i sidehovedet eller sidefoden.

Dato

By/sted og dags dato, fx: Århus den 28. februar 2023

Overskrift

Din overskrift skal fange modtagerens opmærksomhed og skabe grundlag for at læse videre. Derfor bør du undgå den standardiserede formulering "Vedrørende stillingen som x".

Læs mere om, hvordan du formulerer en god overskrift

Indledning og motivation for at søge stillingen

I din indledning kan du kort præsentere dit ærinde, men som med overskriften, er det vigtigt, at du målretter indledningen og gør det klart for virksomheden, at du er motiveret for stillingen - hvad end du søger uopfordret eller opfordret. Har du talt med en kontaktperson i virksomheden som del af din forberedelse, kan du med fordel henvise til samtalen. 

Beskriv kort, hvorfor du søger netop dette job. Hvad finder du mest spændende ved arbejdsopgaverne, virksomheden eller begge dele? Det er ikke nok at skrive, at du synes jobbet virker spændende, interessant eller udfordrende. Vær konkret om årsagen til, at du finder jobbet interessant.

Din motivation bliver af mange virksomheder betragtet som det vigtigste element i ansøgningen.

Få gode råd til, hvordan du målretter din indledning

Faglige kompetencer, erfaringer og resultater

Når du beskriver dine faglige kompetencer, erfaringer og resultater, er det vigtigt, at du tager udgangspunkt i det, der er relevant for stillingen.

Giv eksempler, der viser den værdi eller de resultater, du vil kunne tilføre stillingen.

Få gode tips til, hvordan du beskriver dine kompetencer

Personlige kompetencer

Det er også vigtigt at få beskrevet, hvordan du er som person i forhold til det job, du søger. Fremhæv de personlige kompetencer, der er mest relevante for stillingen, og begrund dem. Pas på med at remse for mange ord op uden at uddybe. Vis hellere, at dine personlige kompetencer også har været i spil under tidligere ansættelser, og hvordan de understøtter dine faglige kompetencer og gør dig til den medarbejder, som de søger.

Afrunding

Skriv en afslutning, der passer til stillingsområde og modtager, hvor du kort og præcist sammenfatter, at du er den rette medarbejder i stillingen og derfor vil se frem til en personlig samtale. Det giver et indtryk af selvtillid og henleder til en invitation til jobsamtale.

Afslut med at skrive "Venlig hilsen" og dit fornavn og efternavn.

 

Læs mere om, hvordan du afslutter din ansøgning

Bilag

Skriv nederst på siden, hvad du vedlægger som bilag. Fx CV, anbefalinger og eksamensbeviser. Vedlæg kun det, der er relevant for stillingen og det, de beder om i stillingsopslaget.

Har du husket?

  • Inddrag eksempler, der understøtter dine kompetencer. Skriver du fx, at du er struktureret eller resultatorienteret, så fortæl om en konkret episode, der understøtter dit udsagn.
  • Skær det overflødige væk. Din ansøgning skal være kort og præcis og kun indeholde relevante informationer.
  • Få altid en til at læse din ansøgning igennem. Det kan være en god ven/veninde eller en anden, som du stoler på.
  • Gem altid dine dokumenter i PDF-format. Derved sikrer du, at indholdet ikke kan ændres, og at layoutet bevares.

Hent 4 skabeloner

Forskellige stillingstyper kræver forskellige layouts. Derfor får du her fire eksempler på, hvordan din ansøgning kan se ud. Skabelonerne er også velegnede til uopfordrede ansøgninger.

Klik på den skabelon, du ønsker at bruge, og en Word-fil vil automatisk blive downloadet. 

Eksempel på skabelon til ansøgning 1 Eksempel på skabelon til ansøgning 2
Hent skabelon til ansøgning Hent skabelon til ansøgning
Eksempel på skabelon til ansøgning 3 Eksempel på skabelon til ansøgning 4
Hent skabelon til ansøgning Hent skabelon til ansøgning

Hvordan skriver jeg en ansøgning eksempel?

En ansøgning har typisk en særlig opbygning og indeholder bestemte elementer, som arbejdsgiveren forventer at kunne læse om. En ansøgning skal indeholde en introduktion af dig selv, din motivation, og hvordan du med dine kompetencer vil være et godt match til stillingen. Du kan også skrive, hvordan du kan bidrage personligt til teamet. Find gode skabeloner her hos Ase.

Hvordan skal jeg starte en ansøgning?

Start din ansøgning med at lave en fængende overskrift efterfulgt af en god indledning. En god indledning indeholder en tydelig forståelse af stillingsopslaget, din interesse for virksomheden og motivation for overhovedet at søge jobbet. Husk at formulere dine kompetencer, så de matcher stillingsopslaget.

Kan ChatGPT skrive en jobansøgning?

ChatGPT kan sagtens hjælpe dig med at skrive jobansøgninger. Men du skal altid sørge for at give den, så meget vejledning og information om dig og stillingen som muligt, så ansøgningen bliver god og brugbar. Brug eventuelt ChatGPT til at hjælpe med opbygningen af ansøgningen og anvend værktøjet til at komme med gode vinkler, og brug selv til sidst tiden på at rette ansøgningen, inden du sender den afsted til arbejdsgiveren. Husk at læse korrektur.

Hvad er en god overskrift på en ansøgning?

Din ansøgning skal have en skarp overskrift, der siger noget om dine kompetencer samt din interesse for stillingen eller den konkrete forskel, du kan gøre.

Eksempel: Erfaren, grundig og systematisk kontorassistent med styr på debet og kredit.

Eksempel: Passioneret og kreativ kok, der får sæsonens råvarer, økologi og de gode smagsoplevelser til at gå op i en højere enhed.

Lyt til vores podcast - din jobguide

Få hurtige svar om din ansøgning her

Er ansøgning og CV det samme?

Det korte svar er nej. Hvor CV'et groft sagt er bagudrettet, er ansøgningen din argumentation for, hvorfor du skal ansættes i stillingen.

Er du i tvivl om, hvad forskellen er, kan du med fordel hente vores gratis skabeloner til cv og ansøgning.

Hvor lang skal en ansøgning være?

Længden på din ansøgning kan variere ud fra branche og virksomhed. Som tommelfingerregel bør din ansøgning dog fylde maksimalt en A4-side. Sikr dig, at teksten er letlæselig og inddelt i korte afsnit.

Hvilken skrifttype skal du bruge i en ansøgning?

Nogle skrifttyper egner sig bedst til print, mens andre er udarbejdet specifikt til læsning på skærm. Ansøgninger læses typisk på skærm, hvor skrifttyper uden "fødder" såsom Calibri eller Arial er lettest at læse.

Skal du udskrive din ansøgning, kan du vælge en skrifttype med "fødder" såsom Times New Roman, som er meget udbredt til print.

Georgia skiller sig ud ved at egne sig godt til både print og skærm.

Hvilken skriftstørrelse skal du bruge i en ansøgning?

Bruger du en almindelig skrifttype såsom Calibri eller Times New Roman, er str. 11 oftest velegnet.

Hvad skal du ikke skrive i en ansøgning?

Der er flere ting, du bør undgå, når du skriver en jobansøgning:

  1. Skriv ikke kun om dig selv. Ansøgningen handler ikke om dig; den handler om, hvad du kan tilbyde virksomheden. Tag udgangspunkt i virksomhedens behov, og den værdi du kan tilføre med dine kompetencer.
  2. Lad være med at benytte en standard-ansøgning. Det skinner igennem, hvis du ikke har målrettet din ansøgning til den konkrete stilling.
  3. Lad være med at skrive for langt. Fylder din ansøgning mere end en A4-side, eller er den tætskreven uden afsnit? Så tag et kig på den med kritiske øjne, og skær alt overflødigt væk.

Hvad skriver du i en mail med ansøgning?

Beder virksomheden om at fremsende ansøgningen på mail, vedhæfter du oftest dit ansøgningsmateriale i PDF-format og skriver en kort, venlig tekst i mailen. Gør det klart, hvad det handler om, og lad aldrig emnefeltet stå tomt. Vil du gøre det simpelt, kan du for eksempel skrive:

Hej/Kære X,

Hermed sender jeg min ansøgning til stillingen som Y. Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Venlig hilsen, Z

Har du en formodning om, at der er mange ansøgere til stillingen, kan du vælge at opsummere nogle væsentlige punkter fra ansøgningen.

Husk, at mails ikke må indeholde følsomme eller fortrolige oplysninger.

Er en ansøgning fortrolig?

Det er oftest underforstået, at ansøgningsmaterialet behandles fortroligt. Sidder du i en uopsagt stilling, kan du alligevel nævne dette i ansøgningen, hvis det giver dig ro i maven. På den måde bliver virksomheden også opmærksom på, at der ikke kan indhentes referencer fra din nuværende chef eller kollegaer.

Vidste du? Så mange virksomheder tilkendegiver, at de tjekker kandidater ud online:

  • LinkedIn: 58%
  • Facebook: 38%
  • Google: 18%.

Prøv at lave en søgning på dig selv. Er du overrasket over resultatet?

No alt text entered

5 afsluttende råd til ansøgningen

1. Skriv en fængende indledning

Sammen med overskriften er det indledningen, der skal give arbejdsgiveren lyst til at læse mere. Du kan evt. lade en ven eller et familiemedlem læse din ansøgning og komme med feedback, før du sender den til arbejdsgiveren

2. Sælg dig selv fra en interessant vinkel

Drop de kedelige overskrifter, og overvej, hvordan du kan komme til at virke mere interessant for den, der skal læse din ansøgning. Brug fx ”I slår hovedet på sømmet ved at ansætte mig!” i stedet for ”Ansøgning som tømrer” eller ”Boost profitten med jeres nye, energiske sælger” frem for "Ansøgning som sælger”

3. Undgå standardvendinger

Lad være med at bruge udtryk som ”holde mange bolde i luften”. Beskriv i stedet, hvordan virksomheden i stedet kommer til at opleve din fleksibilitet. Det vil hjælpe med til at gøre din ansøgning mere præcis i forhold til det specifikke job, ligesom den også bliver mere personlig

4. Start altid forfra!

Vis, at du er interesseret i jobbet ved at skrive en 100 % specifik ansøgning til netop dét job, og undgå at sende gamle ansøgninger afsted, hvor du kun har ændret få ord og beskrivelser. Arbejdsgivere smider lynhurtigt din ansøgning bagest, hvis de kan se, at du ikke har gjort dig umage

5. Brug tidligere erfaring(er)

Med udgangspunkt i tidligere erfaring(er) kan du beskrive, hvordan du kan og vil løse de opgaver, der er beskrevet i jobopslaget. Fx ved at skrive noget i retning af ”Jeg kan med stor kompetence rådgive jeres kunder om haveoptimering, som jeg gjorde i 6 år hos …”

Få flere gode råd til jobsøgningen her