Sådan laver du en case til din jobsamtale

Fedt! Du er indkaldt til 2.samtale og er blevet bedt om at forberede en case til jobsamtalen. Men hvad indebærer det egentlig? Hvor meget skal du forberede dig, og hvor lang tid varer sådan en type samtale?

Læs med nedenfor og bliv klogere på, hvad en case i forbindelse med jobsamtale går ud på.  

Hvad er en case 

Er du blevet bedt om at forberede en case til jobsamtalen, men ved ikke helt hvad det indebærer?

Bare rolig, en case til jobsamtalen er blot en faglig opgave du bedes løse og fremlægge for virksomheden til selve jobsamtalen. Casen vil tage udgangspunkt i en realistisk udfordring, scenarie eller problemstilling du vil kunne møde i den pågældende stilling, når du er blevet ansat.

Kort fortalt, bruges en case til jobsamtalen som led i rekrutteringsprocessen, til at afdække dine faglige kompetencer, og somme tider også personlige kompetencer. Men vigtigst af alt, brug casen til jobsamtalen som en mulighed for at se, om du synes dine eventuelt kommende arbejdsopgaver virker interessante og spændende.

Hvornår bliver du præsenteret for en case i rekrutteringsforløbet?

Hvornår du bliver præsenteret for en case i rekrutteringsforløbet afhænger af, hvor meget tid og ressourcer, der er er afsat til selve ansættelsesprocessen. Derfor kan du støde på en case både ved 1., 2. og 3. samtale.

Typer af cases du kan møde til jobsamtalen

Der findes flere forskellige typer af cases. Hvilken type case virksomheden benytter sig af til jobsamtalen, varierer alt efter branche samt hvilket type job du har søgt. Vi har samlet de fem mest almindelige cases til jobsamtaler du kan støde på i jobsøgningsprocessen se afsnittet forneden. 

 

Kandidatledet samtale

En kandidatledet samtale er ret lige til - som det lyder, er det kandidaten (altså dig) som skal på banen. Som udgangspunkt stiller intervieweren dig et åbent og forholdsvis bredt spørgsmål, som du herefter skal svare på.

Et eksempel på en case opgave kunne være et spørgsmål, hvor du skal vurdere, hvorvidt de som virksomhed bør træde ind på et nyt marked, eller hvordan de i din optik bedst rammer en bestemt eller måske ny målgruppe.

Interviewerledet samtale

I en interviewledet samtale vil du skulle svare på et åbent spørgsmål ved hjælp af flere uddybende spørgsmål - her er det ikke dig der styrer samtalen, det gør intervieweren.

Skriftlig case til jobsamtale

Er du blevet bedt om at forberede en skriftlig case til din jobsamtale, vil du blive interviewet på baggrund af dine svar. Dit svar danner derfor grundlag for hele samtalen, og du vil ofte skulle redegøre for hvorfor og hvordan du er kommet frem til din løsning.

Gruppefokuseret case

I en gruppefokuseret case vil du blive placeret i en tilfældigt udvalgt gruppe. Her skal I arbejde sammen om at løse en bestemt case eller opgave. Denne type case har til formål at evaluere dine evner til at samarbejde med andre.

Den forberedte case

I denne type case skal du, som overskriften lyder, forberede dig hjemmefra og herefter fremlægge en præsentation på baggrund af noget udleveret information.

Forberedelse til en case

Forberedelsestiden af en case til jobsamtalen afhænger af, hvilken type case du er blevet eller bliver præsenteret for. Forskellige virksomheder foretrækker forskellige fremgangsmåder, hvilket også gør at forberedelsestiden til de forskellige typer af cases til jobsamtaler kan variere.

Den mundtlige case

Den mundtlige case har som udgangspunkt ingen forberedelses tid, da du vil få stillet et spørgsmål, hvor enten du eller intervieweren styrer samtalen.

Den skriftlige case

Den skriftlige case har som udgangspunkt en forberedelsestid på omkring 30 minutter, men kan også være helt op til en time, alt efter hvor omfattende selve opgaven er.

Du vil, i denne type case, kunne opleve at få udleveret relevant information, som der forventes at du inddrager i din opgavebesvarelse.

Den forberedte case

Denne type case får du oftest udleveret en dag eller to, inden samtalen finder sted og er som regel også en mundtlig fremlægning. Dette vil sige, at man selv bestemmer, hvor meget tid og energi man bruger til at forberede sin opgaveløsning.

Du skal dog være opmærksom på, at det vil være ret tydeligt overfor virksomheden, hvis du ikke har gjort dig umage - har du til gengæld lagt meget energi og tid i opgaven, vil det også vise virksomheden, hvor engageret og passioneret du er for lige netop dette job.

Fordelene ved at bruge en case i ansættelsesprocessen

Der er fordele både for dig og virksomheden at bruge en case til jobsamtalen. I har begge to mulighed for at stille uddybende spørgsmål samt se hinanden an i en mere arbejdsrelateret setting.

Du får:

  • En mulighed for at vise dine faglige kompetencer og færdigheder

  • Et realistisk billede af jobbet og opgaverne der følger med

  • Et indtryk af om det er nogle arbejdsopgaver, du synes virker spændende

  • En fornemmelse af om det er en virksomhed, du har lyst til at arbejde i

Virksomheden får:

  • Et indblik i, hvordan du arbejder i praksis

  • Et indblik i, hvordan du griber en opgave an samt løser konkrete og realistiske problemstillinger

  • Et indblik i din faglighed, dine kompetencer og færdigheder

  • En mere nuanceret billede af dig og hvad du kan bidrage med til teamet

  • Et mere objektivt vurderingsgrundlag

Har du brug for hjælp?

Har du brug for hjælp og rådgivning til enten 1., 2. eller 3. samtale, kan du som medlem hos Ase få dybdegående rådgivning hos en af vores dygtige konsulenter. Du kan også året rundt komme på gratis online kurser med fokus på jobsøgning eller lytte til vores podcasts. Kontakt os for at høre mere.

Er du endnu ikke medlem og ønsker råd og sparring i forbindelse med jobsamtalen, dine faglige kompetencer eller noget helt tredje, kan du nemt blive medlem her.