Jobsøgning under sygdom

Står du i en situation hvor du er sygemeldt fra dit arbejde og pludselig falder over drømmejobbet? Selvfølgelig vil du rigtig gerne søge stillingen- men vidste du, at der er regler for hvorvidt man må søge nyt arbejde og gå til jobsamtale når man er sygemeldt?

Læs med nedenfor, og få et overblik over reglerne og hvad du skal være særligt opmærksom på, på lige præcis dette område.

Må jeg søge job, når jeg er sygemeldt?

Du må som udgangspunkt ikke søge nyt job, når du er sygemeldt.

Hvilke konsekvenser kan det have, hvis jeg søger job som sygemeldt?

Hvis du søger nyt job under din sygemelding, kan du risikere, at jobcenteret stopper udbetalingen af dine sygedagpenge - dette kan se på baggrund af, at du ikke længere kan vurderes som værende uarbejdsdygtig eller fordi du kan udskyde raskmeldingen ved at søge andet job.

Får du løn under sygdom kan jobcenteret af samme grund stoppe udbetalingen af sygedagpengerefusionen til din arbejdsgiver - i nogle tilfælde kan du også risikere, at din arbejdsgiver modregner dig i den løn, som du får udbetalt under dit sygefravær.

Undtagelser, der tillader jobsøgning alligevel

Som alt andet er der ingen regler uden undtagelser - der kan nemlig forekomme visse tilfælde, hvor det faktisk er tilladt at søge nyt job, selvom du er sygemeldt.

Dette kan f.eks. være tilladt at søge nyt arbejde, hvis du er sygemeldt grundet mobning eller samarbejdsproblemer på din nuværende arbejdsplads.

Hvis du er sygemeldt grundet ovenstående, kan du som udgangspunkt stadig stå til rådighed for det øvrige arbejdsmarked, selvom du er sygemeldt fra din nuværende arbejdsplads.

Det er dog vigtigt at nævne, at det er en individuel vurdering hvorvidt du må søge nyt job imens du er sygemeldt. Kontakt os derfor altid på: 7013 7013 for råd og vejledning, hvis du overvejer at søge nyt arbejde eller tager til jobsamtale imens du er sygemeldt.

Skal jeg fortælle om min sygemelding til jobsamtalen?

Du har ikke pligt til at fortælle om sygemeldingen til jobsamtalen, medmindre sygdommen har en direkte indvirkning på dine muligheder for at varetage dit nye job.

Hvis du er sygemeldt med stress, vil det forventeligt have betydning for det job du søger, og af den grund er du forpligtet til at orientere en ny arbejdsgiver om din sygemelding.

Dette må du lave som sygemeldt

Hvad du helt konkret må og ikke må lave, når du er syg, kommer an på, hvad du fejler, og hvad lægen anbefaler. Det er derfor ikke altid nødvendigt, at du kun ligger på langs, selvom du er sygemeldt, det afgørende er, at aktiviteten er foreneligt og ikke forhaler sygeforløbet.

Hvis du f.eks. er sygemeldt med stress, kan det måske ligefrem være en del af behandlingen, at du bevæger dig og kommer ud.

Du skal bare være opmærksom på, at du selvfølgelig ikke må udføre aktiviteter, der kan forværre din sygdom, eftersom formålet med sygemeldingen er at du skal blive rask.

Få derfor altid en konkret vurdering af egen læge inden, om hvorvidt det er forsvarligt eller måske endda gavnligt for din sygemelding, at du f.eks. tager i fitness, familie fødselsdag eller noget helt tredje.

Må jeg holde ferie?

Du må som udgangspunkt ikke holde ferie når du er sygemeldt.

Hvis du ønsker at afholde ferie og din læge vurderer, at det ikke er et problem i forhold til dit helbred, kan du raskmelde dig i ferieperioden. Du skal dog huske at aftale ferien med din arbejdsgiver inden du går i gang med at booke fly og hotel.

Du skal altid inddrage Jobcentret, før du beslutter dig for at afholde ferie, da sygedagpengeloven begrænser mulighederne for ferie under sygdom - kontakt Ase på 7013 7013 eller dit lokale jobcenter for råd og vejledning.

kvinde der smiler med headset på arbejde

Kontakt os for rådgivning

Er du medlem af fagforeningen, står vi klar til at rådgive dig om dine muligheder. Du er velkommen til at kontakte os telefonisk eller via e-mail, så vil der blive taget godt hånd om din sag.